Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Αρνητικές πρωτιές


Του Χρήστου Κοσμά

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν τη Δυτική Μακεδονία και το νομό Καστοριάς ειδικότερα. Επίσημες κρατικές υπηρεσίες ήρθαν να...επιβεβαιώσουν όλα όσα υποπτευόμαστε και αντιλαμβανόμαστε από τη ζώσα πραγματικότητα. Τα δημοσιευθέντα δεδομένα που αφορούν την οικονομική κατάσταση των κατοίκων και την παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής ήρθαν να αποτυπώσουν όλα όσα βιώνουμε, βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Καταρχήν, η Καστοριά κατατάσσεται μεταξύ των φτωχότερων νομών της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ο νομός μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος όσον αφορά τα δηλωθέντα εισοδήματα για το οικονομικό έτος 2010. Συγκεκριμένα το μέσο δηλωθέν εισόδημα των Καστοριανών ανέρχεται στα 12.664 €, όπως αυτό προέκυψε από τις 27.100 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην τοπική Δ.Ο.Υ. από αντίστοιχους φορολογούμενους. Ως ο φτωχότερος νομός σε ολόκληρη την Ελλάδα αναδεικνύεται η Λακωνία με το μέσο εισόδημα των κατοίκων της να φθάνει τα 12.572 €, μόλις 92 € λιγότερα από τους κατοίκους της Καστοριάς.

Το αρνητικό αυτό ρεκόρ για την Καστοριά ισχύει προφανώς και στο επίπεδο της Δυτικής Μακεδονίας. Η σύγκριση μεταξύ των 4 νομών της Περιφέρειας είναι συντριπτική σε βάρος της Καστοριάς, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη πως η Κοζάνη είναι ο τρίτος πλουσιότερος νομός στην Ελλάδα, μετά την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το μέσο δηλωθέν εισόδημα στο νομό Κοζάνης για το 2010 ξεπερνάει τα 18.000 € (18.138 €). Την ίδια περίοδο στο νομό Φλώρινας οι 25.598 φορολογούμενοι δήλωσαν ως μέσο εισόδημα 15.186 € και στο νομό Γρεβενών οι 16.363 φορολογούμενοι δήλωσαν 13.887 €.

Μεταξύ των 4 νομών της Περιφέρειας, οι Καστοριανοί έχουμε το χαμηλότερο εισόδημα. Τουλάχιστον 1.200 € λιγότερα από τους αμέσως επόμενους Γρεβενιώτες, 2.500 € από τους Φλωρινιώτες και περίπου 5.500 € από τους κατοίκους της Κοζάνης. Βέβαια πρέπει να διατηρήσουμε ορισμένες επιφυλάξεις δεδομένου ότι τα ποσά αυτά είναι όσα καταθέτουμε στην Εφορία και πιθανόν να μην ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα. Όσα όμως και να αποκρύπτονται, η κατάσταση και η κατάταξη δύσκολα αλλάζει σημαντικά.

Τις ίδιες ημέρες έκανε την επανεμφάνισή του άλλο ένα διαχρονικό και συνεχώς επιδεινούμενο φαινόμενο, η τοπική υψηλή ανεργία. Οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ήρθαν να επιβεβαιώσουν για ακόμη μία φορά πως η Δυτική Μακεδονία είναι η πρωταθλήτρια της ανεργίας μεταξύ των Περιφερειών της χώρας. Για τον μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία έφθασε στο 23,1% όταν πέρυσι ήταν μόλις στο 13,9%. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας κατά 11 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Ενώ σε σύγκριση με το 2009, η διαφορά ανεβαίνει ακόμη περισσότερο (+13,7%), αφού η ανεργία τότε είχε μονοψήφια ποσοστά (9,3%).

Παρόμοια εικόνα αποτυπώνουν και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Στην έκθεση που παρουσίασε πρόσφατα ο οργανισμός σχετικά με τους εγγεγραμμένους άνεργους στο μητρώο που διατηρεί, η Δυτική Μακεδονία αριθμεί συνολικά 25.943 ανέργους. Μόνο μέσα σε ένα έτος, μεταξύ Αυγούστου 2010 και του αντίστοιχου μήνα του 2011, οι άνεργοι στην Περιφέρεια αυξήθηκαν κατά 13.568, αφού τόσοι είναι όσοι εγγράφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες. Χωρίς να παρατίθενται ειδικότερα στοιχεία για τον κάθε νομό ξεχωριστά, δεν θα ήταν άτοπη η υπόθεση πως στην Καστοριά έχουμε τους περισσότερους ανέργους αναλογικά με τον πληθυσμό. Κατά το παρελθόν η υπόθεση αυτή επιβεβαιωνόταν όταν ο ίδιος ο ΟΑΕΔ παρείχε τα στοιχεία ανά νομό και τίποτα δεν μεσολάβησε έκτοτε που να συνηγορεί υπέρ μίας θετικής ανατροπής. Αντίθετα, η κατάσταση και στο νομό Καστοριάς μάλλον επιδεινώνεται και οι αρνητικές πρωτιές τείνουν να μετεξελιχθούν σε κανόνα.

xrkosmas.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.