Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Καστοριά: Οι τάφοι έφτασαν στο δρόμο, στις καλένδες η δημιουργία νέου νεκροταφείου!‏

Με ανάρτησή μας στις 4 Σεπτεμβρίου και με τίτλο Το δημοτικό κοιμητήριο Καστοριάς και η κάθοδος του στην οδό Γράμμου! είχαμε αναφερθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το δημοτικό κοιμητήριο και οτι οι τάφοι ούτε λίγο ούτε πολύ θα φτάσουν στη νησίδα της Γράμμου.

Σήμερα διαβάζουμε...στη «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» ότι ο Δήμος Καστοριάς,σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ.Τόσκου στην ίδια εφημερίδα ,δεν σκοπεύει προς το παρόν να προχωρήσει στη δημιουργία νέου νεκροταφείου, γιατί τα οικονομικά του δεν το επιτρέπουν.

Ο κ. Τόσκος ανέφερε ότι ο χώρος που είχε επιλεγεί παλαιότερα στον Άγιο Χαράλαμπο Ν. Λεύκης για τη δημιουργία νεκροταφείου, κρίθηκε από την παρούσα δημοτική αρχή ακατάλληλος, ενώ απαιτούνται πολλά χρήματα για την αγορά οικοπέδων και την υλοποίηση των απαραίτητων έργων στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Το μέρος είναι κατηφορικό και υπάρχουν πέντε ιδιοκτήτες οικοπέδων εκεί. Οπότε καταλαβαίνετε αν μπούμε στη διαδικασία να αποζημιώσουμε πολίτες για να πάρουμε οικόπεδα, να γίνει διάνοιξη δρόμου κλπ., απαιτείται μια δαπάνη μέχρι 8.000.000 ευρώ. Ο Δήμος δεν έχει δυνατότητες αυτή τη στιγμή. Αν υπάρξει όμως κάποιο πρόγραμμα, ο Δήμος θα εντάξει σ αυτό τη δημιουργία νέου νεκροταφείου». Τόνισε ο Αντιδήμαρχος.
Αυτό το διάστημα, ο Δήμος Καστοριάς υλοποιεί μικρές παρεμβάσεις στα νεκροταφεία της πόλης με στόχο τη βελτίωση της εικόνας τους αφού, όπως παραδέχεται και ο Αντιδήμαρχος η εικόνα που παρουσιάζουν, «δεν αρμόζει σε μια τουριστική περιοχή όπως είναι η Καστοριά».
«Τα νεκροταφεία είναι μια πονεμένη ιστορία. Η εικόνα που παρουσιάζουν δεν είναι η καλύτερη για την πόλη μας . Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε κάνει κάποιες παρεμβάσεις στο χώρο, συνεχίζουμε κι εμείς. Φυτέψαμε κάποια δεντράκια και σκοπεύουμε να φυτέψουμε κι άλλα, για να καλύψουμε όσο μπορούμε τους τάφους» .



Επειδή δεν υπάρχει χώρος για τον ενταφιασμό και άλλων νεκρών, συνεργεία του Δήμου ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες την εκταφή των νεκρών από παλαιότερους τάφους.
Ο Δήμος Καστοριάς έστειλε ειδοποιητήρια στους συγγενείς των νεκρών και υπήρξε ανταπόκριση.
«Αυτό δεν φτάνει. Θα γίνει άλλη μια εκταφή νεκρών από εγκαταλελειμμένους τάφους.
Θα ενημερώσουμε και πάλι τους συγγενείς για την ενέργεια αυτή. Είναι τουλάχιστον 40 χρόνια θαμμένοι εκεί οι συγκεκριμένοι νεκροί». Σημειώνει ο κ. Τόσκος.
Τα οστά των νεκρών μεταφέρονται στο οστεοφυλάκιο.
Στις σκέψεις του Δήμου Καστοριάς υπάρχει και η αξιοποίηση κοντινού οικοπέδου με στόχο την επέκταση του νεκροταφείου. Ήδη ο Δήμος, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη με στόχο την ανταλλαγή του οικοπέδου του με κάποιο άλλο δημοτικό, αφού ο Δήμος Καστοριάς αδυνατεί να διαθέσει χρήματα για την αγορά του.

Την τελική απόφαση όμως θα τη λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι από 1ης Ιανουαρίου 2012 θεσπίζονται τέλη ταφής (θα ισχύσουν μόνο για την πόλη της Καστοριάς), τα οποία και είναι:
Δικαιώματα τριετούς ταφής: Α΄ κατηγορία 206 ευρώ. Β΄ κατηγορία 147 ευρώ. Γ΄ κατηγορία 103 ευρώ.
Ανακομιδή οστών και χρήση οστεοφυλακίου: Α΄ κατηγορία 74 ευρώ. Β΄ κατηγορία 45 ευρώ. Γ΄ κατηγορία 23 ευρώ.
Ανανέωση τριετούς ταφής (μέχρι 5 τριετίες) : Α΄ κατηγορία 294 ευρώ. Β΄ κατηγορία 235 ευρώ. Γ΄ κατηγορία 191 ευρώ.
Οι άποροι δημότες δεν θα καταβάλλουν τα παραπάνω τέλη
Επιμέλεια :Μπέτσκας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Ψωμαδάκη
Περισσότερα στη «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» που κυκλοφορεί

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.