Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Απορίες νέων !

Αγαπητέ Μπέτσκα

Σήμερα ήρθε στην αντίληψη μου ένα ρεπορτάζ στα τοπικά media το οποίο έκφραζε τα παράπονα κατοίκων μικρών περιοχών από τα γύρο χωριά τις Καστοριάς...
(δεν θα ήθελα να το συγκεκριμενοποιήσω) , όσο αφορά την δημιουργία πολλών φαρμών για την παραγωγή και διεξαγωγή Mink. Τα παράπονα αφορούσαν υποβάθμιση περιοχής, θέματα υγιεινής και άλλα τα οποία τα δέχομαι άλλα δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί ?

Ερχόμενος πάνω στις σκέψεις μου θέλω να θέσω μια βάση θυμίζοντας σε όλους την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Ελλάδα με την έλλειψη θέσεων εργασίας μη δυνατότατα για ανάπτυξη και αποκοπή των νέων από κάθε επενδυτική προοπτική. Οπότε ρωτάω ξανά το γιατί ? Γιατί σε μια τέτοια περίοδο οι άνθρωποι εύχονται να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα αντί να βοηθούν και να στηρίζουν κάθε μέθοδο ανάπτυξης ? Γιατί αντί να εκμεταλλευτούν μια τέτοια αναβάθμιση τις περιοχής σε πρωτογενή αγροτικό τομέα οι κάτοικοι αφηνιάζουν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν και την δικιά τους ανάπτυξη?

Δέχομαι πολλά από τα παράπονα τους αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι απλά δεν μπορούν να δουν πέρα από το προφανές. Η συνεργασία και οι αμοιβαία εξέλιξη σε ένα κοινωνικό σύστημα είναι αυτό που φέρνει ευημερία και εξέλιξη. Θα σας θέσω και κάποια παραδείγματα αντιλέγοντας μάλιστα πολλά από τα παράπονα.

Αρχικά όσο αφορά για την υποβάθμισης των περιοχών εγώ θα ήθελα να τονίσω την εισχώρήση καινούριων μελών σε ένα κλειστό σύστημα όπως τα τοπικά χωριά , από ανθρώπους που αλλιώς δεν θα είχαν διαδραστική σχέση με την περιοχή , έχοντας ως αποτέλεσμα την ευημερία τοπικής αγοράς με κάθε τρόπο, από το να αγοράσει τσιγάρα από το τοπικό περίπτερο κάποιος μέχρι και στον παροχή θέσεων εργασίας περιοδικά σε άτομα τις περιοχής. Τα κλειστά κοινωνικά συστήματα είναι σύνηθες να αντιδρούν σε εξωτερικούς παράγοντες αλλά συνήθως η ανάπτυξη τους οφείλετε σε αυτούς. Και αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα και δεν θα ήθελα να εισχωρήσω περαιτέρω.

Ως συνέχεια θα ήθελα να θέσω τα παράπονα πάνω στην υγιεινή ! Ναι μπορώ να καταλάβω τα παράπονα για την δυσοσμία αλλά μέχρι εκεί και πάλι για αυτό θα ήθελα να θυμίσω ότι ακόμα και σήμερα σε πολλές άλλες τοπικές κοινότητες (δεν ξέρω για συγκεκριμένες περιοχές) οι κάτοικοι διατηρούν διάφορα ζωντανά στην κατοικία τους για την εκμετάλλευση πρώτων υλών τα οποία δεν έχουν κάποια καλύτερη μυρωδιά. Επίσης ακόμα και στην Καστοριά μέχρι και πριν από μερικά χρόνια πρόβατα έβοσκαν μέχρι και λίγο ποιο πάνω από την Γράμμου στην περιοχή Νταηλάκι όπως και στην Καλλιθέα χωρίς κάποιο ιδιαίτερο παράπονο από τους κατοίκους. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ζωοτροφία έχει πάντα διάφορα αρνητικά αλλά πάντα ήταν ένα κομμάτι τις αγροτικής μας κουλτούρας. Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω το είδος των παραπόνων. Και ένα ακόμα κύριο κομμάτι είναι ότι δεν χρησιμοποιείτε ίχνος χημικών στην ανάπτυξη των ζώων γιατί επηρεάζεται την ανάπτυξη τους. Σε αντίθεση με όλα τα γεωργικά προϊόντα!

Θα συνεχίσω λέγοντας θέτοντας τα μεγαλύτερα ερωτήματα μου ? Γιατί αντί να αντιδρούμε στην ανάπτυξη να μην βοηθάμε για να βοηθηθούμε? Δυο στοιχεία που έρχονται πρώτα στο μυαλό είναι η γεωτρήσεις , όπου θα μπορούσε να γίνει κάποια συνεργασία με γεωργούς και φαρμαδόρους για την κοινή χρήση και συντήρηση κατεβάζοντας τα έξοδα όλων των μελών σε μια κοινή προσπάθεια, και δεύτερο η εκμετάλλευση του λιπάσματος από τις φάρμες τα οποία μάλιστα είναι και μεγάλα σε περιεκτικότητα αζώτου που βοηθάει την παραγωγή γεωργικών προϊόντων ακόμα περισσότερο. Γιατί να σκοτώνουμε την κατσίκα του γείτονα αντί να κάνουμε τυρί το γάλα της και να το τρώμε ?

Είμαι νέος 24 χρονών και δεν ζω στην Ελλάδα πλέον αλλά πονάω για τον τόπο μου είτε αυτός λέγεται Ελλάδα είτε λέγεται Καστοριά . Πονάω όταν βλέπω τους ανθρώπους να τρώγονται μεταξύ τους και να μην χαίρονται για την πρόοδο του διπλανού τους .... γιατί όταν μια κοινωνία πάει καλά όλοι οι μέτοχοι τις θα πάνε καλά ο καθένας με τον τρόπο του ! Αντί να δημιουργούμε προβλήματα να δίνουμε λύσεις και να έχουμε ανοιχτό μυαλό σε προτάσεις .... να χαιρόμαστε όταν ο διπλανός μας πάει καλά γιατί μπορούμε να εμπνευστούμε από αυτόν και να προσπαθήσουμε περισσότερο και όταν είμαστε σωστοί απέναντι τους να αλληλοβοηθηθούμε !

Γενικότερα για αυτό το mail ήταν αφορμή η κατάσταση με τις φάρμες το βλέπω γύρο μου παντού κάθε φορά που γυρνάω Καστοριά από τις καφετέριες μέχρι και τα τοπικά μαγαζιά ! Όλοι είμαστε εναντίων όλων αντί να δουλεύουμε μαζί για κάτι καλύτερο !

Απορίες νέων !

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας ,
Χαιρετισμούς!!!

1 σχόλια:

miltos tokatlidis είπε...

υπαρχουν λυσεις κ για αποσμηση κ για καλυτερο προιον...
εξυπνες κινησεις κ ανοικτα μυαλα χρειζονται...

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.