Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

SOS εκπέμπει η Καστοριανή αγορά

Λουκέτα & Προβληματισμός!

Λουκέτο στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις τους αναγκάζονται να βάλουν ολοένα και περισσότεροι έμποροι της πόλης μας, καθώς η αγορά εξακολουθεί να δέχεται ισχυρά πλήγματα από την οικονομική κρίση. Οι επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, παρακολουθούν με αγωνία την πτώση που καταγράφουν τζίρος και κατανάλωση και χαρακτηρίζουν «πρωτοφανείς» τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο των...ξενοίκιαστων καταστημάτων και επαγγελματικών χώρων. Μάλιστα, στην πόλη της Καστοριάς, όταν μια επιχείρηση κάνει έναρξη, άλλες οκτώ κλείνουν, ενώ εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες

ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ έρχονται το ένα μετά το άλλο στο εμπόριο. Αν κάποιος κλείσει σε μια γειτονιά, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο «θάνατος του εμποράκου» θα πιάσει και άλλους τριγύρω. Άλλωστε, πιο δύσκολα τα βγάζουν πέρα τα καταστήματα που λειτουργούν στους παράδρομους. Και δεν είναι μόνο τα μικρομάγαζα που ζουν με τον εφιάλτη, αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν καταφέρνουν να σταθούν στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας.

Η κατάσταση, όπως προβλέπουν οι ειδικοί, αναμένεται να χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, καθώς η βόμβα των ακάλυπτων επιταγών εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις, οδηγώντας ενδεχομένως σε αδράνεια, εκτός από τα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις από το χώρο των εισαγωγών και τη μεταποίηση. Η ζοφερή κατάσταση στην όποια έχει περιέλθει η Καστοριά είναι και η απόδειξη για το τι μέλει γενέσθαι.

Οι συμπολίτες μας λόγω κρίσης φοβούνται να ανοίξουν επιχειρήσεις

Στη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί στα εμπορικά καταστήματα του νομού Καστοριάς, αναφέρθηκε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καστοριάς, κ. Ναούμ Μαρκόπουλος. Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι το 2010 έκλεισαν αρκετά καταστήματα, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αρκετά μεταφέρθηκαν και σε άλλες τοποθεσίες με πιο χαμηλό ενοίκιο, ενώ άλλα έκλεισαν λόγω συνταξιοδότησης. «Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε στο επιμελητήριο Καστοριάς ο κλάδος της μεταποίησης το 2010 είχε αρνητικό πρόσημο, καθώς είχαμε 22 εγγραφές και 158 διαγραφές. Δηλαδή, για κάθε μια επιχείρηση που άνοιγε, περίπου οκτώ έκλειναν, ενώ το 2011 έχει διορθωθεί λίγο η κατάσταση.

Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους, ο κύριος λόγος ήταν η υποστήριξη των επιχειρήσεων από το νέο πρόγραμμα που βγήκε, που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ με επιδότηση, ενώ ευνοούνται επίσης και οι εμπορικές επιχειρήσεις από αυτά τα δεδομένα, καθώς υπήρχε μια ενίσχυση 20 έως 25 χιλιάδες ευρώ, ένας ικανοποιητικός αριθμός, θα έλεγα, για να ανοίξει κάποιος ένα κατάστημα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι λόγω της κρίσης οι συμπολίτες μας φοβούνται να ανοίξουν επιχειρήσεις» δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.


Ο χάρτης των καστοριανών επιχειρήσεων των ετών 2010 -2011

Για το 2010

Έγγραφες

Διαγραφές

Στο βιοτεχνικό τμήμα

22

158

Στο εμπορικό τμήμα εγγραφές

89

97

Τμήμα παροχής υπηρεσιών

100

92

Τουριστικό τμήμα

7

9



Από 1-1 2011 έως 31-8-2011

Έγγραφες

Διαγραφές

Στο βιοτεχνικό τμήμα

26

68

Στο εμπορικό τμήμα εγγραφές

68

28

Τμήμα παροχής υπηρεσιών

74

47

Τουριστικό τμήμα

4

2



neakastoria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.