Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Χαράτσι... και στη θέρμανση-δηλώσεις Χατζησυμεωνίδη


Από 1.000 έως 2.000 ευρώ επιπλέον θα πληρώσει για τη θέρμανση του σπιτιού του κάθε νοικοκυριό της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας της ενδεχόμενης εξίσωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με εκείνον που ισχύει στο πετρέλαιο κίνησης.

Το νέο χαράτσι, που, εφόσον εφαρμοστεί άμεσα, θα καταργήσει στην...πράξη την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου στις 15 Οκτωβρίου, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης δε θα διαφέρει από αυτό της κίνησης, αναμένεται να διπλασιάσει σε σύγκριση με πέρσι τις δαπάνες θέρμανσης.

Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με την αύξηση του ΕΦΚ από τα 21 στα 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα θα διαμορφωνόταν τον Οκτώβριο στα 90 με 95 λεπτά το λίτρο. Πέρσι την ίδια εποχή πωλούνταν στα 70 - 75 λεπτά, ενώ τον Απρίλιο οι τιμές είχαν ανέβει στα 85 με 88 λεπτά το λίτρο. Με την εξίσωση του ΕΦΚ, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκτινάσσεται στα 1,44 ευρώ το λίτρο, με διακυμάνσεις περίπου από 1,40 - 1,47 ευρώ/λίτρο.

Η αύξηση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2010 φτάνει το 100%, σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο ξεπερνά το 80% και η διαφορά με αυτά που θα πλήρωναν οι καταναλωτές σε ένα μήνα, εφόσον διατηρούνταν το προηγούμενο καθεστώς σταδιακής εξομοίωσης των φόρων μέχρι το 2013, που προβλέπεται από το μεσοπρόθεσμο, υπερβαίνει το 50%.

«Στο ψυγείο» η Β. Ελλάδα

Το συγκεκριμένο μέτρο, εφόσον δε συνοδευτεί από σημαντική ενίσχυση των νοικοκυριών των ορεινών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, θα οδηγήσει «στο ψυγείο» χιλιάδες πολίτες εκεί όπου ο χειμώνας διαρκεί περίπου 8 μήνες, από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 100 - 120 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Μακεδονίας χρειάζεται κατά μέσο όρο 1.800 - 2.000 λίτρα πετρελαίου για τη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εφόσον οι ένοικοι θέλουν να διατηρήσουν τις ίδιες συνθήκες θέρμανσης, ενώ πέρσι πλήρωσαν από 1.300 έως 1.500 ευρώ και φέτος θα χρειάζονταν από 1.600 έως 1.900 ευρώ (δηλαδή 20% - 25% περισσότερα χρήματα), με την εξίσωση των ΕΦΚ θα κληθούν να πληρώσουν από 2.500 έως 2.880, περίπου 1.000 ευρώ περισσότερα από πέρσι.

Βέβαια, σε πολλές ορεινές περιοχές οι καταναλώσεις πετρελαίου θέρμανσης φτάνουν μέχρι και τα 4.000 λίτρα για τους 7 - 8 μήνες που είναι αναγκαία η χρήση του καλοριφέρ, με συνέπεια η επιπλέον επιβάρυνση να φτάνει τα 2.000 ευρώ.

«Για τις ορεινές παραμεθόριες περιοχές θα είναι καταδίκη. Στην Καστοριά έχουμε χωριά όπου ο χειμώνας ξεκινά σε λίγες μέρες και διαρκεί μέχρι το Μάιο. Ενα σπίτι χρειάζεται από 2.000 έως 4.000 λίτρα πετρελαίου, ανάλογα με το πόσο βαρύς είναι ο χειμώνας. Αν έχουμε παγωνιά για αρκετές μέρες, δεν μπορείς να σβήσεις το καλοριφέρ. Εκτός από λίγα ορεινά χωριά, όπου δίνουμε 5 - 10 χωρικά ξύλα από το δημοτικό δάσος, δεν είναι δυνατό να ζεστάνει κάποιος το σπίτι του με καυσόξυλα. Εχουμε κάνει διαβήματα πολλές φορές ότι οι κάτοικοι των ορεινών νομών χρειάζονται επιδότηση για τη θέρμανση. Αν γίνει και αυτό, δεν ξέρω πώς θα ζήσει ο κόσμος. Η μετανάστευση των νέων στη Γερμανία και την Αυστραλία είναι καθημερινότητα και θα διογκωθεί», δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς, Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης.

«Στον Εβρο τα σπίτια χρειάζονται 2.000 - 2.500 λίτρα και, αν ο χειμώνας είναι βαρύς, μέχρι 5.000 λίτρα. Πώς θα παραγγείλει κάποιος έναν τόνο, όταν χρειάζεται να πληρώσει πάνω από ένα μισθό; Εκτός από το πρόβλημα του κόσμου, θα κλείσουν και άλλα πρατήρια που περιμένουν τη θέρμανση, καθώς η βενζίνη, ειδικά στο βόρειο Εβρο έχει σταματήσει, αφού όλοι πηγαίνουν στη Βουλγαρία για φουλάρισμα», συμπλήρωσε ο Νίκος Κεσουδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Πρατηριούχων Αλεξανδρούπολης.

«Ακόμη ο κόσμος δεν έχει αρχίσει να ασχολείται με το πετρέλαιο, αφού πλέον κανείς δεν κάνει προγραμματισμό για τον επόμενο μήνα, αλλά για την επόμενη εβδομάδα ή ημέρα. Αν γίνει η εξίσωση, θα έχουμε όλοι μεγάλο πρόβλημα», κατέληξε ο Γιάννης Αγάντας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων νομού Θεσσαλονίκης.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΚΛΑΡΗ
agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.