Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν πληρώναμε τα μαλλιά της κεφαλής μας...

(Γεώργιος Καραϊσκάκης με πλούσια κόμη φώτο αριστερά)
Ο Ελληνικός λαός είναι συνηθισμένος στη σκληρή φορολογία (τόσο όσο και στη φοροδιαφυγή). Άλλωστε κάποτε πλήρωνε ακόμη και «τα μαλλιά της κεφαλής του.» Αυτό συνέβη επί τουρκοκρατίας. Ανάμεσα στα «χαράτσια», που υποχρεούταν να πληρώσει ο Έλληνας πολλά εκ των οποίων ήταν και ευφάνταστα, υπήρξε και ένα το οποίο.... επιβάρυνε όσους είχαν μακριά…μαλλιά!Έτσι οι πατριώτες έπαιρναν τα βουνά για να γλυτώσουν το …κεφάλι τους.(σήμερα θα τους λέγαμε φοροφυγάδες)

Ο ιστορικός Χριστόφορος Άγγελος, αναφέρει: «…οι επιβληθέντες φόροι ήσαν αναρίθμητοι, αλλά και άνισοι. Έκτος της δεκάτης, του εγγείου και της διακατοχής των ιδιοκτησιών, εκάστη οικογένεια κατέβαλε χωριστά φόρον καπνού εστίας, δασμόν γάμου, δούλου και δούλης, καταλυμάτων, επαρχιακών εξόδων, καφτανίων, καρφοπετάλλων καί άλλων εκτάκτων. Ενώ δε ούτω βαρείς καθ’ εαυτούς ήσαν οι επιβληθέντες φόροι, έτι βαρύτερους καί αφόρητους καθίστα ο τρόπος της εισπράξεως και η δυναστεία των αποστελλομένων προς τούτο υπαλλήλων ή εκμισθωτών. Φόρος ωσαύτως ετίθετο επί των ραγιάδων εκείνων οίτινες έτρεφον μακράν κόμην».

Ο Οσμάν Α΄, ιδρυτής και Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Από τον τελευταίο αυτόν φόρο, έμεινε και η παροιμιώδης φράση «χρωστά, τα μαλλιά της κεφαλής του», η οποία χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για κάποιον που χρωστάει πολλά.

Μέσα στον καταιγισμό των οικονομικών μέτρων, ελπίδα όλων είναι τα μαλλιά να παραμείνουν αφορολόγητα, όσα βέβαια είναι ακόμη στη θέση τους και δεν έχουν θυσιαστεί στην ανάγνωση των φορολογικών σημειωμάτων.

Ανέστης Συμεωνίδης
mixanitouxronou.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.