Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

γράφει ο Χρήστος Κοσμάς

Η συρρίκνωση του υπερτροφικού κράτους βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο. Με στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών και του ελλείμματος προκειμένου να εξυπηρετηθεί το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, κυβέρνηση και τρόικα προχωρούν σε σειρά μέτρων. Από την οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων μέχρι την...εργασιακή εφεδρεία και τη συγχώνευση – κατάργηση δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών. Για το τελευταίο άλλωστε, ήδη από τους πρώτους μήνες ανάληψης της διακυβέρνησης άρχισε η σχετική διαδικασία για την υλοποίησή του.

Στα δύο χρόνια που έχουν μεσολαβήσει αρκετά έχουν πραγματοποιηθεί και ουσιαστικά ελάχιστα έχουν γίνει. Η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή έχει συνεδριάσει ουκ ολίγες φορές. Ενδεικτικά αναφέρονται ημερομηνίες συνεδριάσεων : 26.02.2010, 19.04.2010, 10.06.2010, 04.08.2010, 22.11.2010, 22.12.2010, κατά τις οποίες αποφασίστηκε να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν δεκάδες οργανισμοί του δημοσίου. Αποφάσεις που καταρχήν οδήγησαν και σε ένα βαθμό αποτυπώθηκαν στο νόμο 3895/2010, με τον οποίο 77 φορείς του δημοσίου συγχωνεύθηκαν ή καταργήθηκαν.

Ωστόσο, οι διατάξεις του ψηφισμένου εδώ και μήνες, νόμου 3895 δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Ένας νόμος μάλιστα, που έχει και τοπικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα προέβλεπε πως οι εταιρείες Κέντρο Ελληνικής Γούνας, Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης, Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας και Κ.Ε.Κ. ΕΛΚΕΔΕ συγχωνεύονται δια απορροφήσεως στην ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού. Με τη διαφορά πως το Κέντρο Ελληνικής Γούνας θα διατηρούσε την έδρα του στην Καστοριά. Στην πράξη όμως, όχι μόνο η έδρα παρέμεινε ίδια, αλλά κι όλα τα υπόλοιπα. Η συγχώνευση ουδέποτε πραγματοποιήθηκε και παραμένει ακόμη στα χαρτιά. Όπως και το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου.

Πάραυτα, η προεργασία για τη ψήφιση νέων σχετικών νομοσχεδίων συνεχίστηκε αμείωτη. Οι εξαγγελίες και οι δηλώσεις από χείλη Υπουργών διατυπώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι συνεδριάσεις της Διυπουργικής επαναλαμβάνονται. Διάφορες λίστες με τους φορείς που κλείνουν, πάνε και έρχονται. Νέοι οργανισμοί συμπεριλαμβάνονται κι άλλοι εξαιρούνται. Οι κατάλογοι σβήνονται και ξαναγράφονται. Τα δημοσιεύματα ανακυκλώνονται και τα σενάρια ποικίλουν. Με αμφίβολο όμως το αποτέλεσμα.

Ο καινούργιος νόμος 4002/2011 μπορεί να προβλέπει τη συγχώνευση – κατάργηση επιπλέον 44 φορέων του δημοσίου, αλλά μάλλον θα έχει την τύχη του προηγούμενου. Παρά τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς, παρά τις εντολές της τρόικας και τις ανάγκες της χώρας, στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά πως οι νόμοι ψηφίζονται, αλλά ποτέ δεν εφαρμόζονται. Ή το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο η ψήφιση των νόμων, όσο η εφαρμογή τους. Έτσι καταλήγουμε πάντα στην ίδια, πρότερη κατάσταση. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.

xrkosmas.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.