Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΥΑΚ: Τα αποτελέσματα Αναλύσεων του Νερού

ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

H Δ.Ε.Υ.Α.Καστοριάς από το 1990 ελέγχει συστηματικά τα χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού για την διασφάλιση της ποιότητας αυτού σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε.

Οι δειγματοληψίες διενεργούνται...
από διάφορα σημεία του Δικτύου Ύδρευσης και η μεταφορά των δειγμάτων πραγματοποιείται με αποστειρωμένα φιαλίδια, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και σε ειδικές συσκευές μεταφοράς συγκεκριμένων θερμοκρασιών, ώστε τα δείγματα να μεταφερθούν με ασφάλεια στο εργαστήριο για ανάλυση.

Οι μικροβιολογικές και φυσικοχημικές αναλύσεις ρουτίνας (περισσότερα από 500 δείγματα το χρόνο) διενεργούνται στο εργαστήριο που στεγάζεται στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων στην Τοπική Κοινότητα Δισπηλιού της Δ.Ε. Μακεδνών.

Οι αναλύσεις της δοκιμαστικής και ελεγκτικής παρακολούθησης (ΚΥΑ Υ2/2600/2001) πραγματοποιούνται σε εξωτερικά πιστοποιημένα εργαστήρια.

Το στοιχεία αυτών των αναλύσεων αποστέλλονται ανά τριετία στο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις σχετικά με την Δημόσια Υγεία τηρούνται Ημερολόγια Ύδρευσης. Καταγράφονται οι καθημερινές μετρήσεις του υπολειμματικού χλωρίου, οι αναλύσεις του πόσιμου νερού, η συντήρηση και τυχόν βλάβες του Η/Μ εξοπλισμού των αντλιοστασίων, η συντήρηση και τυχόν βλάβες του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, οι τακτικοί και έκτακτοι καθαρισμοί των υδατοδεξαμενών και οι απολυμάνσεις αυτών και λοιποί έλεγχοι και παρατηρήσεις.

• Το εργαστήριο.
Η ΔΕΥΑΚ από το 1989 ολοκληρώνοντας την οργάνωσή της, ίδρυσε εργαστήριο το οποίο στεγάστηκε στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων στη Δημοτική Ενότητα Μακεδνών – Τοπική Κοινότητα Δισπηλιού. Ξεκίνησε με τις αναλύσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών των λυμάτων και από την επόμενη χρονιά εξοπλίστηκε και επεκτάθηκε σε μικροβιολογικές και βασικές φυσικοχημικές αναλύσεις στο πόσιμο νερό. Σήμερα αναλύει πάνω από 500 δείγματα το χρόνο στο πόσιμο νερό της πόλης της Καστοριάς και περιστασιακά, όταν ζητηθεί, διενεργεί αναλύσεις σε δείγματα νερού της Λίμνης, γεωτρήσεων ιδιωτών, υδροδοτήσεων άλλων οικισμών κλπ. Από φέτος ξεκίνησε και αναλύσεις δειγμάτων πόσιμου νερού για τους οικισμούς των νέων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καστοριάς. Οι αναλύσεις διενεργούνται από Βιολόγο Α.Ε.Ι. και οι εγκαταστάσεις του εποπτεύονται από διπλ. Μηχανολόγο Μηχανικό.
Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου περιλαμβάνει επωαστικούς κλιβάνους, κλίβανο BOD, φούρνο ξήρανσης, αυτόκαυστο, θάλαμο κάθετης νηματικής ροής, φωτόμετρα, θολόμετρο, οξυγονόμετρο, αγωγιμόμετρο, pH-μετρο, συσκευές διήθησης κ.λ.π.

Συχνές ερωτήσεις:

- Μπορώ να εμπιστευτώ το νερό της πόλης μας;
Το πόσιμο νερό της πόλης Καστοριάς προέρχεται από τις Πηγές Κορομηλιάς, την πηγή Μπέης Μπουνάρ και 1 γεώτρηση στην περιοχή Λεύκης. Το Κεφαλάρι και ο Απόσκεπος υδροδοτούνται από τις ομώνυμες πηγές. Πρόκειται για νερό με εξαιρετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά ιδιαίτερα εύγευστο. Είναι απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα, έχει μέτρια σκληρότητα και ουδέτερο pH. Συλλέγεται σε ειδικές δεξαμενές, όπου υφίσταται απολύμανση με χλώριο ώστε να καταλήγει στον καταναλωτή απαλλαγμένο από οποιοδήποτε μικροβιακό φορτίο, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία του.

Στο εργαστήριο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και σε πιστοποιημένα εξωτερικά εργαστήρια γίνονται συστηματικοί έλεγχοι των χημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.

Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του νερού μας και τα όρια που θέτει η νομοθεσία δημοσιεύονται κάθε μήνα στον τοπικό τύπο.

- Ισχύει το ίδιο και στις Δημοτικές Ενότητες που συγχωνεύθηκαν στον Δήμο Καστοριάς;
Σε κάθε Δημοτική Ενότητα από τις 8 που συγχωνεύθηκαν ισχύει και κάτι διαφορετικό. Ακόμη και σε κάθε Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα από τις 55 που συγχωνεύθηκαν ισχύει κάτι ξεχωριστό. Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων διαχείρισης δικτύων (01-06-2011), η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. λαμβάνει και αναλύει δείγματα στο εργαστήριο και από τους νέους οικισμούς ώστε να διαπιστώσει την καταλληλότητα του πόσιμου νερού. Αναφέρουμε ενδεικτικά πως σε κάποιες περιπτώσεις το πόσιμο νερό είναι το ίδιο με της πόλης Καστοριάς, αφού συλλέγεται από τις ίδιες πηγές Κορομηλιάς - Λεύκης όπως της Μεσοποταμίας, των Μανιάκων, της Κορομηλιάς της Λεύκης και Ν. Λεύκης. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν τοπικές γεωτρήσεις όπως στο Μαυροχώρι και την Πολυκάρπη. Σε άλλους οικισμούς το πηγαίο νερό με φυσική ροή καταλήγει στο δίκτυο όπως στο Τοιχιό, τη Μεταμόρφωση, τη Φωτεινή και την Κ. Πτεριά. Σε κάθε περίπτωση, το πόσιμο νερό συλλέγεται σε ταμιευτήρες, χλωριώνεται και διανέμεται στους οικισμούς με τελικούς αποδέκτες τους καταναλωτές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το νερό των Δημοτικών Ενοτήτων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ποιότητας. Ήδη έχουν εγκατασταθεί και τοποθετηθεί τους πρώτους πέντε μήνες του έτους 2011, στα πλαίσια της διαχείρισης από τον Δήμο Καστοριάς, αντλίες, δεξαμενές χλωρίου και αυτόματοι χλωριωτές όπου δεν υπήρχαν. Δείγματα λαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και περισσότερα μάλιστα από όσα επιβάλλουν οι κείμενες διατάξεις. Αναλύσεις δειγμάτων υπάρχουν στο εργαστήριο της ΔΕΥΑΚ. Αποτελέσματα από πιστοποιημένα εργαστήρια ανακοινώνονται σύμφωνα με τα οριζόμενα ανά εποχή, μήνα, έτος όπως προβλέπονται (επισυνάπτονται επίκαιρα). Βεβαιώνεται πως σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Νέου Διευρυμένου Δήμου Καστοριάς το νερό είναι ασφαλές.

- Υπάρχει εποπτικός μηχανισμός ελέγχου ποιότητας πόσιμου νερού; Σε ποιές περιπτώσεις ανακοινώνεται στο καταναλωτικό κοινό καταλληλότητα ή μη πόσιμου νερού;

Οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας είναι αυτοί που ελέγχουν την ποιότητα του πόσιμου νερού. Η συγκεκριμένη υπηρεσία ελέγχει την τήρηση των κανόνων λειτουργίας δικτύων, αναλύσεις, βελτιώσεις, παρατηρήσεις, ημερολόγιο πρόγραμμα και γενικά ότι είναι απαραίτητο για την ορθή διαχείριση των υδάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για την καταλληλότητα και ασφάλεια του πόσιμου νερού, προβλέπεται, για την πόλη της Καστοριάς μηνιαία και για τις Δημοτικές - Τοπικές Κοινότητες μία ή δύο φορές ανά εποχή ανάλογα με τον πληθυσμό του οικισμού.
Σε περιπτώσεις που τυχόν υπάρχει ακατάλληλο νερό, άμεσα δημοσιοποιείται ανακοίνωση με κάθε μέσο προς κάθε κατεύθυνση, από το τμήμα ενημέρωσης καταναλωτών της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ή από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, ή από κοινού ανακοίνωση και λήψη προληπτικών μέτρων.


- Γιατί μερικές φορές το νερό μυρίζει χλώριο;
Για να είναι ασφαλές το νερό, δεν πρέπει να περιέχει μικροοργανισμούς για αυτό το λόγο θα πρέπει να απολυμαίνεται. Ο κλασσικότερος τρόπος απολύμανσης του νερού είναι η χλωρίωση με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου. Η χλωρίωση γίνεται στο κεντρικό αντλιοστάσιο και το χλωριωμένο νερό φθάνει στην κατανάλωση μετά από τουλάχιστον μία ώρα. Για να εξασφαλίζεται επαρκής και συνεχής απολύμανση πρέπει να υπάρχει μια μικρή ποσότητα χλωρίου μέχρι τα ακρότατα σημεία του δικτύου. Αυτή η ποσότητα ορίζεται σαν υπολειμματικό χλώριο και μερικές φορές γίνεται αντιληπτή από τη γεύση ή την όσφρησή μας.
Στόχος μας είναι το υπολειμματικό χλώριο να διατηρείται σε μια τιμή γύρω στα 0,20 mg/lt που θεωρείται το ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταμετράται στο δίκτυο. Η δόση αυτή ρυθμίζεται με ειδικές ηλεκτρονικές δοσομετρικές αντλίες και μετράται καθημερινά σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου.
Γενικά όμως δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί οι συγκεντρώσεις είναι πολύ χαμηλές και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην υγεία του ανθρώπου.

- Έχει πολλά άλατα το νερό μας;
Η χημική παράμετρος που μας δείχνει την ποσότητα των αλάτων στο νερό είναι η ολική σκληρότητα και συμπεριλαμβάνει κυρίως τα άλατα ασβεστίου και μαγνησίου. Η σκληρότητα του νερού στην πόλη της Καστοριάς και Φουντουκλή είναι 21 έως 24 γαλλικούς βαθμούς. Θεωρείται νερό με μέτρια σκληρότητα. Στον Απόσκεπο και στο Κεφαλάρι η σκληρότητα του νερού είναι 18 και 16 γαλλικούς βαθμούς αντίστοιχα.

- Γιατί το νερό κάποιες στιγμές είναι θολό;
Κάποιες φορές μας έχει συμβεί ανοίγοντας την βρύση το νερό να είναι θολό.
Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να γεμίσουμε ένα ποτήρι με νερό και να το αφήσουμε ένα δεκάλεπτο να ηρεμήσει. Εάν το νερό γίνει διαυγές τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η θολότητα οφείλεται σε αέρα παγιδευμένο στο δίκτυο. Εάν κατακαθίσει στον πυθμένα του ποτηριού ίζημα τότε πιθανότατα υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο δίκτυο υδροδότησης και θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας. Εδώ και 10 χρόνια έχει τοποθετηθεί ειδική ONLINE συσκευή μέτρησης θολότητας στο κεντρικό αντλιοστάσιο. Η συσκευή αυτή μετρά συνεχώς τη θολότητα του νερού των πηγών Κορομηλιάς και αν τυχόν, σε περίπτωση έντονου καιρικού φαινομένου, υπάρξει υπέρβαση της παραμετρικής τιμής, διακόπτει αυτόματα τη λειτουργία των αντλιών και το νερό δεν εισέρχεται στο δίκτυο. Οι αντλίες επαναλειτουργούν μόνο αφού αποκατασταθεί το πρόβλημα και πιστοποιηθεί η ποιότητα του νερού.


- Υπάρχουν σημεία βελτίωσης διαχείρισης πόσιμου νερού;¬¬
Σαφώς και υπάρχουν. Πάντα θα υπάρχουν βελτιωτικές κινήσεις. Και πάντα θα ελέγχεται καθημερινά το νερό ώστε να προλαβαίνουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Το νερό είναι πηγή ζωής. Η καλλιέργεια και ο καθαρισμός των πηγών και γεωτρήσεων, ο καθαρισμός και απολύμανση των υδατοδεξαμενών, ο έλεγχος της χλωρίωσης και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η συντήρηση του δικτύου ύδρευσης, η αποκατάσταση βλαβών και οι δειγματοληψίες όπως οι διατάξεις προβλέπουν, είναι οι προτεραιότητες της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για την εξασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Για την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αυτή είναι η αρχή της ευθύνης και η δέσμευση απέναντι στους καταναλωτές της.

Τομέας Ενημέρωσης ΔΕΥΑΚ







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.