Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα λεπτό, περιπτερά….


Τα τελευταία 2 χρόνια πάνω από 3.500 περίπτερα έχουν βάλει λουκέτο, δείχνοντας πως ακόμα και αυτή η καθαρά ελληνική πατέντα υποκύπτει στην κρίση.

Από πού πήραν όμως το όνομά τους;

Η λέξη «περίπτερο» είναι σε χρήση από την αρχαιότητα, ως επιθετικός προσδιορισμός. Συγκεκριμένα, ο ναός που περιβαλλόταν από κίονες σε όλες του τις πλευρές ονομαζόταν «περίπτερος ναός».

Με τη μορφή που τα ξέρουμε όμωςσήμερα εμφανίστηκαν μετά το 1821, πρώτα στο Ναύπλιο και έπειτα στην Αθήνα, ως μικρά καπνοπωλεία. Σταδιακάτα περίπτερα άρχισαν να πωλούν περιοδικά, με πρώτο το φιλολογικό περιοδικό «Ίρις» .

Το 1889 αυξήθηκαν ραγδαία στην Αθήνα και παραχωρούνταν κυρίως σε τραυματίες πολέμου , ενώ από το 1940 αρχίζουν να πωλούν περισσότερα προϊόντα αλλά και να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. Φυσικά με το μαγικό τρόπο που γίνονται όλα στην Ελλάδα χιλιάδες περιπτερά βρέθηκαν σε χεριά μη δικαιούχων (εκτός αν υπάρχουν τόσοι τραυματίες πολέμου).

Αναμφισβήτητα ο καλύτερος πελάτης που περιπτερά είναι ο καπνιστής, αλλά με την κρίση που είναι σ εξέλιξη ελπίζουμε τα περίπτερα να μην γίνουν «καπνός».

mixanitouxronou.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.