Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Mία περιουσία για το χειρουργείο

Οι τιμολογήσεις ανά ειδικότητα ανά πάθηση και κυρίως αυτές που αφορούν τις πλέον γνωστές και διαδεδομένες.

Κουμπαράς θα πρέπει να υπάρχει πλέον σε κάθε νοικοκυριό για την αποταμίευση χρημάτων για τυχόν επίσκεψη στο Νοσοκομείο. Οι Υπουργοί Οικονομικών και Υγείας υπέγραψαν την εφαρμογή νέας τιμολόγησης Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τα ποσά σε πολλές περιπτώσεις είναι...υπέρογκα ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις στοιχίζουν πλέον χιλιάδες ή εκατοντάδες ευρώ.

Στο Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ της απόφασης περιλαμβάνεται κάθε ιατρική και νοσηλευτική προς τον άρρωστο συνδρομή, που παρέχεται από το Νοσοκομείο καθώς και η σχετική δαπάνη που πραγματοποιείται για την παροχή υπηρεσιών.
Όταν κάποια νοσηλεία υπερβαίνει τη μέση διάρκεια του κάθε περιστατικού, τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τη δαπάνη για τις πρόσθετες ημέρες νοσηλείας (ημερήσιο κλειστό νοσήλιο και εξαιρούμενα αυτού). Για κάθε νέο νοσήλιο και μέχρις αυτό λάβει αντίστοιχη κοστολόγηση, τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τη δαπάνη (ημερήσιο ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο και εξαιρούμενα αυτού).
Μέσα σε ένα τεράστιο κατάλογο όπου υπάρχουν εκατοντάδες ασθένειες και φυσικά και η αντίστοιχη κοστολόγησή τους. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παραθέτει ανά ειδικότητα την τιμολόγηση των νοσηλίων ανά πάθηση και κυρίως αυτές που αφορούν τις πλέον γνωστές και διαδεδομένες.

Παθήσεις και δυσλειτουργίες των οφθαλμών
Γερό κομπόδεμα πρέπει να έχει κάποιος για να επισκεφθεί το Νοσοκομείο και να προχωρήσει σε κάποια επέμβαση οφθαλμολογική.
Ειδικότερα το νοσήλιο για επεμβάσεις για διατρηταίνοντες τραυματισμούς των οφθαλμών ανέρχεται σε 1.395 €, για επεμβάσεις αμφιβληστροειδούς 837 €.
Οι σοβαρές επεμβάσεις κερατοειδούς, σκληρού και επιπεφυκότα κοστίζουν πλέον 1.356 €, ενώ οι επεμβάσεις στραβισμού 650 €. Οι επεμβάσεις βλεφάρων τιμολογούνται προς 639 €, οι επεμβάσεις γλαυκώματος και περίπλοκες επεμβάσεις καταρράκτη 1.026 €, ενώ οι επεμβάσεις για οξείες και μείζονες Λοιμώξεις του οφθαλμού με συνυπάρχουσες παθήσεις −επιπλοκές αγγίζουν τα1.860 €.

Παθήσεις και δυσλειτουργίες
του αναπνευστικού συστήματος

Όσο ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας της πάθησης, ανεβαίνει και το κόστος. Έτσι, οι μεγάλες επεμβάσεις θώρακος κοστολογούνται προς
4.701 € και οι υπόλοιπες χειρουργικές επεμβάσεις αναπνευστικού συστήματος με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές
3.922 € .
Το νοσήλιο για νοσήματα αναπνευστικού συστήματος με μηχανική αναπνευστική υποστήριξη με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές εκτοξεύεται στα 6.036 €, ενώ νοσήματα αναπνευστικού συστήματος με μηχανική αναπνευστική υποστήριξη χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές τιμολογούνται προς 4.627 €.
Η κυστική ίνωση με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές τιμολογείται προς 3.696 € και η κυστική ίνωση χωρίς καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές κοστολογείται πιο φθηνά φθάνοντας τα 2.638 €. Εάν κάποιος πάθει πνευμονική εμβολή με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές τότε θα καταβάλλει 2.187 €. Τα νοσήλια για αναπνευστικές λοιμώξεις/φλεγμονές έχουν πολλές τιμολογήσεις.
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές αγγίζουν τα 1.938 €, με σοβαρές ή μεσαίας βαρύτητας συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές φτάνουν τα 1.144 € και χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές τα 630 €. Το σύνδρομο άπνοιας ύπνου από το οποίο πάσχουν εκατοντάδες κοστολογείται στα 319 €!

Παθήσεις και δυσλειτουργίες
του πεπτικού συστήματος

Και η κλίμακα ανεβαίνει όταν φτάνουμε σε επεμβάσεις για δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος. Οι μεγάλες και σοβαρές επεμβάσεις λεπτού και παχέος εντέρου με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές κοστολογούνται προς 5.741 €, ενώ οι ίδιες επεμβάσεις χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές τιμολογούνται προς 2.771 €.
Οι επεμβάσεις στομάχου, οισοφάγου και δωδεκαδακτύλου με κακοήθεια ή με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές ανέρχονται στα 6.908 € , ενώ οι μικρές επεμβάσεις λεπτού και παχέος εντέρου με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές κοστίζουν 3.329 €.
Εάν κάποιος έχει σκωληκοειδίτιδα ή περιτονίτιδα ή με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές θα πρέπει να καταβάλλει 1.550 €, ενώ εάν η περίπτωση δεν είναι σοβαρή θα πληρώσει μόλις 983 €.
Οι επεμβάσεις κηλών (βουβωνοκήλες, ομφαλοκήλες κτλ) με συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές κοστολογούνται προς 1.697 € και χωρίς επιπλοκές 868 €. Η κωλονοσκόπηση με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές ανέρχεται στα 2.062 €, χωρίς καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές στα 872 €, ενώ εάν η κωλονοσκόπηση γίνει την ίδια ημέρα το κόστος κατεβαίνει στα 290 €.
Αυξημένη είναι και η τιμή για όσους παθαίνουν κίρρωση. Ο τιμοκατάλογος θέλει την κίρρωση και αλκοολική ηπατίτιδα με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές να κοστίζει 2.654 €, με σοβαρές ή μεσαίας βαρύτητας συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές 965 € και χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές μόλις 366 €.

Παθήσεις και δυσλειτουργίες του
μυοσκελετικού συστήματος

Τσιμπημένα είναι τα πράγματα σε ότι αφορά και το μυοσκελετικό σύστημα, μιας και η αντικατάσταση ισχίου χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές κοστίζει 6.411 €, η αντικατάσταση γόνατος με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές φτάνει τα 7.042 €, η αντικατάσταση άλλων αρθρώσεων με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές κοστίζει 7.705 € και η αντικατάσταση άλλων αρθρώσεων χωρίς καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές ανέρχεται στα 6.101 €. Ο ακρωτηριασμός τιμολογείται προς 5.235 €, ενώ οι υπόλοιπες επεμβάσεις ισχίου και μηριαίου με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές κοστολογούνται προς 4.449 €.
Θλάσεις διαστρέμματα, εξαρθρώσεις ισχίου, λεκάνης και μηρού με επιπλοκές κοστολογούνται προς 1.198 € χωρίς επιπλοκές 444 €, ενώ το χειρουργείο για την οστεομυελίτιδα με επιπλοκές κοστίζει 2.669 € και χωρίς επιπλοκές 1.175€.

Ενδοκρινολογικές, θρεπτικές και
μεταβολικές παθήσεις και δυσλειτουργίες

Οι διαβητικοί εκτός από χρήματα για τα φάρμακά τους θα πρέπει να έχουν και μεγάλο πορτοφόλι για τα υπόλοιπα έξοδα που ενδεχομένως να προκύψουν εάν χρειαστούν κάποια επέμβαση.
Έτσι, οι επεμβάσεις για διαβητικές επιπλοκές με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές ανέρχονται σε 6.202 € και χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές τιμολογούνται προς 2.801 €. Επεμβάσεις του θυρεοειδούς με καταστροφικές η σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές κοστίζουν 2.620 € και χωρίς επιπλοκές 1.581 €. Το νοσήλιο για επεμβάσεις για την παχυσαρκία είναι πλέον 1.276 €.

Παθήσεις και δυσλειτουργίες νεφρού
και ουροποιητικού συστήματος

«Λογικό» μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τον τιμοκατάλογο των νοσηλίων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος μιας και σε σύγκριση με άλλες επεμβάσεις το νοσήλιο θεωρείται …φθηνό.
Η επέμβαση τοποθέτησης εισαγωγής καθετήρα περιτοναϊκής κάθαρσης με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές κοστίζει 3.111 € και χωρίς επιπλοκές 1.189 €.
Οι επεμβάσεις νεφρού, ουρητήρα και μεγάλες επεμβάσεις ουροδόχου κύστης για νεοπλασία με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές ανέρχονται στις 6.431 €, η ουρηθροσκόπηση κοστίζει 767 €, ενώ η νεφρική ανεπάρκεια με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές τιμολογείται προς 2.934 €. Τέλος η αιμοκάθαρση κοστίζει 136 €.

Ασθένειες και δυσλειτουργίες του
ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι άνδρες που αντιμετωπίζουν αναπαραγωγικά προβλήματα.
Οι μεγάλες και δύσκολες ανδρικές πυελικές επεμβάσεις με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες πα θήσεις – επιπλοκές κοστίζουν 3.553 €, η διουρηθρική προστατεκτομή με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες επιπλοκές ανέρχεται στα 1.719 €. Οι επεμβάσεις πέους τιμολογούνται προς 771 € , οι επεμβάσεις όρχεων 652 €, ενώ η περιτομή κοστίζει 458 €.

Παθήσεις και διαταραχές του
γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

Και οι γυναίκες όμως θα πρέπει να πληρώνουν όχι βέβαια τόσο όσο οι άνδρες στην περίπτωση που χρειαστούν ιατρικές επεμβάσεις.
Οι ενδοσκοπικές και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα κοστίζουν 719 €, η επέμβαση για κακοήθεια μήτρας και δευτερευόντων οργάνων με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές ανέρχεται στις 3.576 €, ενώ οι λοιμώξεις του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος τιμολογούνται προς 475 €. Ο τοκετός με καισαρική τομή με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις − επι πλοκές κοστίζει 2.171 €, ενώ χωρίς επιπλοκές φτάνει τα 1.541 €.
Ο κολπικός τοκετός με παρέμβαση στο χειρουργείο με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις − επιπλοκές κοστίζει 1.743 €.

Διανοητικές ασθένειες
και δυσλειτουργίες

Υψηλό όμως είναι το κόστος για διανοητικές ασθένειες, οι οποίες τις περισσότερες φορές επιβλέπονται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο των νοσηλίων η θεραπεία διανοητικών διαταραχών με ηλεκτροσπασμοθεραπεία, την ίδια ημέρα κοστίζει 148 €, ενώ χωρίς ηλεκτροσπασμοθεραπεία 140 €. Το νοσήλιο για τη σχιζοφρένεια ανέρχεται στις 3.066 €, ενώ η παράνοια και η οξεία ψυχωτική διαταραχή με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές ή με νομικό καθεστώς ψυχικής υγείας τιμολογούνται προς 3.268 € . Ακόμη και οι συναισθηματικές διαταραχές βρίσκονται στον κατάλογο, με το νοσήλιο να κυμαίνεται από 2.568 έως και 1.152 €, οι αγχώδεις διαταραχές κοστολογούνται προς 965 €, οι Ψυχαναγκαστικές διαταραχές και διαταραχές διατροφής είναι πιο ακριβές και κοστίζουν 4.171 €, ενώ οι παρεμβάσεις για διαταραχή προσωπικότητας και οξείες αντιδράσεις κοστολογούνται προς 1.214 €.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
taxydromos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.