Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μάνος Κατράκης (βίντεο)

Ο Mάνος Κατράκης (14 Αυγούστου 1908- 2 Σεπτεμβρίου 1984) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου.

Γεννήθηκε στο Καστέλι Κισσάμου και ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Κατράκη.

Το 1917 η οικογένεια μετακομίζει στην Αθήνα. Ο μικρός Μάνος διακρίνεται στο...ποδόσφαιρο ως οπισθοφύλακας ξεκινώντας από την ομάδα του «Κεραυνού» και συνεχίζοντας στον «Αθηναϊκό».

Στα 17 του χρόνια πηγαίνει σε σχολή ασυρματιστών και ετοιμάζεται να μπαρκάρει. Από ένα καπρίτσιο της τύχης (ένα ατύχημα της μητέρας του) θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το όνειρο του ναυτικού. Το «ντεμπούτο» του στην ηθοποιία θα γίνει στην βωβή ταινία «Το Λάβαρο του ΄21» το 1927 ή το 1928. Την περίοδο 1928-9 θα παίξει πάνω από 15 ρόλους στο «Θέατρο Νέων» στο Παγκράτι.

Το 1932 ξεκινά να παίζει στον θίασο του «Εθνικού Θεάτρου» δίπλα σε σημαντικούς ηθοποιούς. Το 1934 παντρεύεται την ηθοποιό Αννα Λώρη- ένας γάμος που θα λήξει σύντομα.

Μέχρι και τον ελληνοϊταλικό πόλεμο παίζει στο «Εθνικό» αλλά και στο «Λαϊκό Θέατρο» του Βασίλη Ρώτα ενώ ιδρύει και το βραχύβιο «Ελεύθερο Θέατρο».

Κατά τη διάρκεια του πολέμου θα πολεμήσει στο μέτωπο της Αλβανίας και θα ενταχθεί στους κόλπους του ΕΑΜ. Ακολουθεί ένας δεύτερος γάμος, με ημερομηνία λήξεως και αυτός και μία τραγική κατάληξη: δύο νεκρά δίδυμα.

Το 1943 ανέλαβε Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και από τη θέση αυτή συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης όπου και έπαιξε μέχρι το 1946, οπότε επέστρεψε στο Εθνικό. Εκδιώχθηκε, όμως, ένα χρόνο αργότερα, λόγω των αριστερών πεποιθήσεών του. Αρνούμενος να υπογράψει «δήλωση μετανοίας», εξορίστηκε στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και τον Αϊ-Στράτη.

Επέστρεψε στην Αθήνα το 1952, διοργανώνοντας «ποιητικές απογευματινές» στο θέατρο Μουσούρη. Ξανανέβηκε στη σκηνή με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη, λίγο αργότερα με τον θίασο του Αδαμάντιου Λεμού και αμέσως μετά με τον «Θυμελικό Θίασο» του Λίνου Καρζή («Προμηθεύς Δεσμώτης»). Στη συνέχεια και μέχρι το 1955 εμφανίστηκε με την Κυβέλη και αμέσως μετά συγκρότησε δικό του θίασο με την Ασπασία Παπαθανασίου («Ευγενία Γκραντέ», Βαθιές είναι οι ρίζες Το κορίτσι με το κορδελάκι, κ.ά).

Το 1954 θα γνωρίσει, μετά από μία θεατρική πρεμιέρα, την τρίτη σύζυγό του, την Λίντα Αλμα. Το 1955 ίδρυσε το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» και εγκαταστάθηκε στον υπαίθριο χώρο του Πεδίου του Αρεως, τον οποίο εγκαινίασε με τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας».

Το 1972 θα επιστρέψει στο «Εθνικό Θέατρο», όπου θα πρωταγωνιστήσει στον «Οθέλλο» και τον «Δον Κιχώτη».

Σημαντικές και αξιόλογες είναι και οι ερμηνείες του στον κινηματογράφο σε ταινίες όπως τις «Μαρίνο Κοντάρα» του Γιώργου Τζαβέλλα (1948), «Συνοικία το Ονειρο» (1961), «Ηλέκτρα» (1962) κλπ.

Αφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από καρκίνο των πνευμόνων στις 2 Σεπτεμβρίου του 1984. Είχε μόλις ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.
tovima.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.