Στην τελική ευθεία μπαίνει σιγά σιγά η υπόθεση «αγροτικά φωτοβολταϊκά». Ένα χρόνο περίπου μετά την κατοχύρωση του πρώτου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας που πρόσφερε παράλληλα ένα... σημαντικό κομμάτι της νέας, «πράσινης πίτας» στον αγροτικό κόσμο, η ώρα της αλήθειας για χιλιάδες υποψήφιους επενδυτές αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΔΕΗ, υπουργείο Περιβάλλοντος, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) πλησιάζει.
Όπως γράφει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το «ξεσκαρτάρισμα» των αιτήσεων που οι αγρότες άρχισαν να καταθέτουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όσον αφορά το κομμάτι της ζήτησης, η εικόνα που δίνουν αυτή τη στιγμή τα στελέχη της ΔΕΗ είναι ενθαρρυντική: Από τα συνολικά 6.500 αγροτικά αιτήματα, μέχρι σήμερα έχουν απαντηθεί θετικά περισσότερα από 5.000 και ισάριθμες προσφορές σύνδεσης έχουν αποσταλεί στους αιτούντες. Τα υπόλοιπα 1.500 αφορούν σε περιοχές όπου τα δίκτυα χαρακτηρίζονται «κορεσμένα», υπολογίζεται όμως ότι τουλάχιστον 600 από αυτά θα πάρουν το «πράσινο φως». Με λίγα λόγια, σχεδόν 9 στους 10 υποψήφιους επενδυτές θα λάβουν τελικά τους πολυπόθητους όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα, τα διάφορα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν – κι εξακολουθούν να παρουσιάζονται- στην πορεία φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση να ξεπεραστούν. Η μεταφορά της αρμοδιότητας υπογραφής συμβάσεων πώλησης από το ΔΕΣΜΗΕ στις αρμόδιες τοπικές ανά νομό μονάδες δικτύου της ΔΕΗ για τους φακέλους που έχουν καταβληθεί από τις 31 Ιανουαρίου συνέβαλε στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την αποσυμφόρηση της γραφειοκρατίας.
Παράλληλα, όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η Agrenda, όσοι αγρότες βρέθηκαν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις (ελέω του προσωρινού αλαλούμ που έχει δημιουργήσει ο Καλλικράτης) στην εξασφάλιση από τις πολεοδομίες της απαραίτητης έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας, θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν συμβάσεις και να προσκομίσουν αργότερα (εντός τριμήνου) την έγκριση αλλά και όσα από τα υπόλοιπα έγγραφα εκκρεμούν.
«Aγκάθι» η οικονομική δυστοκία
Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, ωστόσο, που παραμένει άλυτο και απειλεί να προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στα επενδυτικά σχέδια των αγροτών (αλλά και άλλων υποψήφιων επενδυτών στο χώρο της «πράσινης» ενέργειας) είναι η οικονομική δυστοκία. Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μια σχετικά «σίγουρη» και αποδοτική αλλά συνάμα κοστοβόρα επένδυση. Ειδικά για τους αγρότες που δε διαθέτουν τα κεφάλαια που απαιτούνται (και στα οποία θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η εγγυητική των 150 ευρώ ανά κιλοβάτ στην οποία εξακολουθεί να επιμένει το ΥΠΕΚΑ), ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί μονόδρομο. Κι εδώ αρχίζουν τα… δύσκολα, αφού, ως γνωστόν, στην παρούσα συγκυρία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο και με ακριβό αντίτιμο.
Τραπεζικά στελέχη παραδέχονται το πρόβλημα αλλά εκφράζουν την ελπίδα ότι η πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών για τη στήριξη της Ελλάδας θα δώσει «ανάσα» στις τράπεζες και θα τους επιτρέψει να αρχίσουν να διοχετεύσουν σύντομα ορισμένα-έστω- κεφάλαια στην αγορά και δη σε σχετικά «ασφαλείς» επενδυτικά τομείς όπως αυτός της «πράσινης» ενέργειας.
Μέχρι να γίνει αυτό, βέβαια, τα επενδυτικά σχέδια των αγροτών θα συνεχίσουν να «σκαλώνουν» στο χρηματοδοτικό: Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα πάλι με στοιχεία της ΔΕΗ, από τους 5.000 παραγωγούς που έχουν λάβει προσφορές σύνδεσης μέχρι στιγμής, μόλις 50 έχουν υπογράψει συμβόλαια σύνδεσης με το δίκτυο της επιχείρησης…
agronews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.