Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Σπουδές πασπαρτού λόγω κρίσης


Ολοένα και περισσότεροι νέοι και νέες, καθώς πλησιάζει η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, καταφεύγουν στους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και ζητούν πληροφορίες για σπουδές με μέλλον. Γνωρίζουν καλά ότι...η κρίση επέφερε δραστική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και προβλήματα στην ελεύθερη αγορά εργασίας, γι’ αυτό και ψάχνουν καινοτόμες σπουδές. Αυτές που θα τους δώσουν εφόδια να κάνουν κάτι που θα ανθήσει σε αυτό το οικονομικό τοπίο. Υπόθεση δύσκολη, αλλά τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσουν.
«Σε μία εποχή όπως η σημερινή στέκονται καλύτερα επιστήμες που αφορούν την τεχνολογία και την οικονομία. Δηλαδή οι σχολές της Πληροφορικής, της Οικονομίας και οι Πολυτεχνικές προσφέρουν πολλές εναλλακτικές λύσεις σπουδών και εργασίας», τόνισε ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού του ΚΕΣΥΠ Νεάπολης Χρήστος Αντωνίου, προσθέτοντας ότι τα παιδιά καλό θα είναι να μην ποντάρουν πολλά στο δημόσιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι στρατιωτικές σχολές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη εισακτέους, ενώ η προκήρυξη της αστυνομίας μέχρι στιγμής δεν έχει βγει. «Με τις συγχωνεύσεις των σχολείων περίσσεψαν αρκετοί δάσκαλοι, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν και λιγότεροι -οι πιο απαραίτητοι- διορισμοί εκπαιδευτικών», σχολίασε.
Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το μηχανογραφικό δελτίο αναμένονται αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πρόθεση να μη συσταθούν επιτροπές, αλλά οι υποψήφιοι να μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα μηχανογραφικά τους στο λύκειο όπου φοιτούν.

Πολυτεχνίτες και οικονομολόγοι

Στα τοπ των Πολυτεχνικών σχολών συγκαταλέγονται οι πολιτικοί μηχανικοί, οι ηλεκτρολόγοι και οι μηχανολόγοι, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν στις κατασκευές, στην πράσινη ανάπτυξη-ενέργεια αλλά και στην πληροφορική. Στην κατηγορία πράσινης ανάπτυξης ανήκουν και οι μηχανικοί περιβάλλοντος στα τρία Πανεπιστήμια Θράκης, Κρήτης και Αιγαίου. Καλή ευκαιρία είναι το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (με έδρα το Αγρίνιο) του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Όλοι αυτοί μπορούν να διευρύνουν τις γνώσεις, κάνοντας μεταπτυχιακά στα Οικονομικά ή Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), γιατί οι μηχανικοί είναι συνήθως και μάνατζερ.
Οι σχολές πληροφορικής έχουν ευρύ πεδίο επαγγελματικής δράσης, όπως και αυτές των οικονομικών σπουδών (πανεπιστημίων και ΤΕΙ) μετά και την πλήρη εφαρμογή των αποδείξεων.
Επιπλέον τα δύο περιφερειακά τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προσφέρουν σύγχρονα και ευέλικτα αντικείμενα. Το Διοίκησης Τεχνολογίας με έδρα τη Νάουσα έχει κατοχυρωμένη την ταυτότητα οικονομολόγου και οι απόφοιτοί του μπορούν να εργαστούν στην εκπαίδευση, ενώ οι γνώσεις πληροφορικής τούς ανοίγουν και άλλους ορίζοντες. Οι μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν να αφορούν είτε την Οικονομία είτε την Πληροφορική. Το τμήμα Μάρκετιγκ και Διοίκησης Λειτουργιών με έδρα την Έδεσσα έχει στόχο να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στους τομείς μάρκετιγκ, πωλήσεων, διοίκησης δικτύων διανομής, εξαγωγών, διαφήμισης, έρευνας αγοράς, διοίκησης παραγωγής, διοίκησης εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), σχεδιασμού και ανάλυσης διαδικασιών, διοίκησης της ποιότητας, προβλέψεων ζήτησης, προγραμματισμού παραγωγής και διαχείρισης αποθεμάτων. Κατά συνέπεια οι νέοι μπορούν να εξειδικευτούν σε ένα από τα παραπάνω αντικείμενα με ένα κατάλληλο μεταπτυχιακό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι άδεια λογιστή-φοροτεχνίτη μπορούν να βγάλουν οι απόφοιτοι των σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων, Εμπορίας Διαφήμισης (Μάρκετιγκ), Λογιστικής, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών.

Άγνωστοι θησαυροί και σωστός συνδυασμός πτυχίου και ΜΠΣ

Ειδικοί επισημαίνουν ότι ο σωστός συνδυασμός πτυχίου και μεταπτυχιακού πολλές φορές ανοίγει πόρτες στην αγορά εργασίας που δεν είχαμε φανταστεί. Η «Θ» σήμερα θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τμήματα των ελληνικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δεν είναι πολύ γνωστά και με μία σωστή επιλογή μεταπτυχιακού θα μπορούσαν να αποβούν… θησαυρός.
Ένα από αυτά είναι το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, που παρέχει στους αποφοίτους του τα εφόδια για ένα πολυδιάστατο επαγγελματικό μέλλον, συνδυάζοντας σύγχρονες μορφές εικόνας, πολυμέσων και θεωρίας. Ουσιαστικά οι νέοι και οι νέες θα μπορούν να εργαστούν σε ευρύ πεδίο, από χώρους εκδηλώσεων και νυχτερινά κέντρα έως εταιρείες δισκογραφικές ή διοργάνωσης συναυλιών, τηλεόραση, ραδιόφωνο και καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Οι απόφοιτοί του μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακά σε μουσική ή πληροφορική. Το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη) συνθέτει τις πολιτισμικές σπουδές με τις τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορίας. Οι απόφοιτοι μπορούν να γίνουν καθηγητές πληροφορικής, ενώ και εδώ τα μεταπτυχιακά αγγίζουν ευρύ φάσμα, από τους τομείς του πολιτισμού έως τις νέες τεχνολογίες.
Μία καλή επιλογή είναι και το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το πτυχίο μπορεί να συνδυαστεί με ΜΠΣ σε Πληροφορική, Μάρκετιγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Τα τμήματα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι αποτελούν μία μοντέρνα λύση σπουδών για τους νέους, οι οποίοι μπορούν να διευρύνουν τους επαγγελματικούς ορίζοντές τους με μεταπτυχιακά στην οργάνωση επιχειρήσεων και τη διαφήμιση.
Σύγχρονα αντικείμενα σπουδών προσφέρουν άλλα τέσσερα τμήματα ΤΕΙ. Πρόκειται για το τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων του ΑΤΕΙΘ στο Κιλκίς, το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και οι απόφοιτοί του μπορούν να κάνουν ΜΠΣ στο Μάρκετιγκ, τη Χημεία Υλικών και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά και τα τμήματα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων των ΤΕΙ Αθήνας και Σερρών, τα οποία συνδυάζονται με ΜΠΣ των Πολυτεχνείων. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το τμήμα Σχεδίασης και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου.
Το τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου Εφαρμογές ξένων γλωσσών στη διοίκηση και στο εμπόριο σε καμία περίπτωση δεν προετοιμάζει καθηγητές ξένων γλωσσών. Οι φοιτητές μαθαίνουν ξένες γλώσσες, για να τις αξιοποιήσουν στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αναπτύξει συνεργασία με επιχειρήσεις στο εξωτερικό και κάνουν εξαγωγές. Μεταπτυχιακά μπορούν να κάνουν στην Οικονομία και τη Διερμηνεία/Μετάφραση.
Στα Ιωάννινα, την Πάτρα και την Καλαμάτα φιλοξενούνται τα τρία τμήματα Λογοθεραπείας των ΤΕΙ. Εκτός από ελεύθεροι επαγγελματίες ή εργαζόμενοι στις δομές της δημόσιας υγείας οι απόφοιτοί τους μπορούν να απασχοληθούν στην εκπαίδευση, εφόσον κάνουν το κατάλληλο μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή.
Πηγή : Μακεδονία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.