Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Φίλιππος Πετσάλνικος για "Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ο.Α.Ε.Δ." και "Επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων"

Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ο.Α.Ε.Δ.

Το πρόβλημα της ανεργίας είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα κι όπως είχαμε πει ήδη από το φθινόπωρο του 2009 για το νομό Καστοριάς θα επιδιώκαμε τη λειτουργία ενός ειδικού ολοκληρωμένου τοπικού προγράμματος. Το οποίο πετύχαμε τελικά και ήταν το πρώτο πρόγραμμα που έγινε από την Κυβέρνηση, σʼ όλη την Ελλάδα, προβλέποντας 1.500 συνολικά θέσεις, μαζί με τις θέσεις που συμπεριλαμβάνονται για επιδοτούμενα σεμινάρια.

Αυτό το πρόγραμμα συνολικού κόστους 11.000.000 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και περίπου 10 μήνες. Βέβαια μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί από τις θέσεις αυτές μόνο οι 311 θέσεις. Υπάρχει δηλαδή ακόμη ένα σημαντικό ποσοστό θέσεων που δεν έχουν αξιοποιήσει οι εργοδότες και οι ενδιαφερόμενοι, για να καλυφθούν και οι υπόλοιπες θέσεις του προγράμματος. Παράλληλα περιλαμβάνει και θέσεις επιδοτούμενων σεμιναρίων, για κατάρτιση και επανακατάρτιση ανέργων. Η προκήρυξη αυτών των σεμιναρίων, όπως με ενημερώνει ο Ο.Α.Ε.Δ., με τον οποίο είμαι σε συνεχή επαφή, προβλέπεται να γίνει γύρω στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, έτσι ώστε να έχουμε την αξιοποίηση και αυτών των εκατοντάδων θέσεων των σεμιναρίων.

Πέραν όμως από το πρόγραμμα αυτό, είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να υπάρξει κι ένας επιπρόσθετος αριθμός θέσεων για τις λεγόμενες «πράσινες» και «λευκές» θέσεις εργασίας. Δηλαδή τις θέσεις που έχουν να κάνουν με την απασχόληση για το περιβάλλον ή για κοινωνικά προγράμματα μέσω και της δραστηριοποίησης των Ο.Τ.Α., δηλαδή των δήμων.
Έτσι εξασφαλίσαμε ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα 420 θέσεων «λευκών» και «πράσινων» θέσεων εργασίας και οι δήμοι Καστοριάς, Αργούς Ορεστικού και Νεστορίου όπως και η Αντιπεριφέρεια μπορούν να συμπεριληφθούν ως φορείς υλοποίησης αυτού του προγράμματος.

Οι Ο.Τ.Α. έχουν υποβάλει ως γνωστών τις δικές τους προτάσεις και έγινε η κατανομή των θέσεων ανά δήμο ανάλογα με τα πληθυσμιακά κριτήρια και αυτή τη στιγμή αξιολογούνται από τις αρμόδιες επιτροπές οι προτάσεις τους. Η υλοποίηση κι αυτού του προγράμματος, των 420 θέσεων, με βάσει τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από ανέργους θα ξεκινήσει επίσης στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Είχα πει από την αρχή ότι για τις θέσεις αυτές θα πρέπει να υπάρξει πλήρεις διαφάνεια.

Για να μην υπάρχουν ρουσφέτια, προσωπικά, μικροκομματικά ή άλλα, και η Κυβέρνηση υιοθέτησε την πρότασή μας, και την πρότασή μου, και πράγματι το πρόγραμμα αυτό που θα εφαρμοσθεί στην Καστοριά αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, θα τελεί υπό την εποπτεία και έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π. Έτσι ώστε με βάση τη μοριοδότηση που περιλαμβάνει η προκήρυξη που έγινε, οι άνεργοι να υποβάλουν τα χαρτιά τους και να σημειώνονται τα μόρια τους για κάθε ένα από τα χαρακτηριστικά που μοριοδοτούνται. Η όλη διαδικασία γίνεται πλέον με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο, γιατί είπαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχουν αδικίες και προσωπικές επιλογές. Ο κόσμος θέλει και εγώ επιμένω εδώ και χρόνια, ότι όλες αυτές οι διαδικασίες να γίνονται αξιοκρατικά και με διαφάνεια.

Ως συμπέρασμα θα μπορούσε να πει κανείς ότι με αυτές τις 1.500 θέσεις του πρώτου προγράμματος, συν τις 420 θέσεις του δευτέρου προγράμματος έχουμε ένα πακέτο 1.920 θέσεων εργασίας. Που ελπίζω και εύχομαι ότι θα αξιοποιηθεί συνολικά. Γιατί κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να εξευρεθούν τα κονδύλια, πείσαμε το Υπουργείο Εργασίας, τον Ο.Α.Ε.Δ. να προχωρήσει γρήγορα σε όλες τις αποφάσεις που ήταν αναγκαίες και εξασφαλίσαμε 1.920 θέσεις και αυτό που πρέπει να γίνει αυτή την περίοδο είναι να αξιοποιηθεί αυτό το πακέτο θέσεων από τους τοπικούς φορείς.

Επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων

Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό κόσμο θα ήθελα επίσης να ενημερώσω ότι είχαμε ζητήσει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην επιστροφή του φόρου κατανάλωσης καυσίμων, με βάση τα στοιχεία που είχαν υποβάλλει οι αγρότες της περιοχής μας. Η επιστροφή αυτή αφορά 2.750 αγρότες, δηλαδή 2.750 αγροτικές οικογένειες και πράγματι αυτές τις ημέρες γίνεται η καταβολή των χρημάτων από τα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας.
Το ποσό που θα διατεθεί στους Αγρότες ως επιστροφή του φόρου καυσίμων είναι συνολικού ύψους 1.200.000.

Θεωρώ ότι αυτό, σε συνδυασμό με τις αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί από διάφορες ζημίες το αμέσως προηγούμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τις καλύτερες τιμές που διαπιστώνονται μέχρι τώρα σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα και σε συνδυασμό και με τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν για ζημιές που πιθανά έχουν προκληθεί τις προηγούμενες μέρες λόγω της χαλαζόπτωσης, θεωρώ ότι είναι μια ουσιαστική στήριξη για το αγροτικό εισόδημα χιλιάδων αγροτικών οικογενειών του δικού μας νόμου.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 6-8-2011

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.