Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Οι Έλληνες δεύτεροι στην ανακύκλωση μπαταριών στην Ευρώπη


Η εταιρεία ΑΦΗΣ, από τα αρχικά «Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών» είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί υπό την αιγίδα και την έγκριση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και δραστηριοποιείται στη συλλογή, αποθήκευση, μεταφορά και ανακύκλωση των φορητών μπαταριών.

Η ΑΦΗΣ ξεκίνησε...τον Μάρτιο του 2005 την τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής μπαταριών σε όλη την Ελληνική επικράτεια, σε σημεία που είναι εύκολα προσβάσιμα, ώστε να μπορεί ο πολίτης να αφήνει τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες του.

Οι κάδοι αυτοί τοποθετούνται χωρίς καμία επιβάρυνση σε σουπερμάρκετ, σχολεία, δήμους, κοινότητες, εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, στρατιωτικές μονάδες κ.ά. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ όλες οι αλυσίδες σουπερμάρκετ, οι αλυσίδες κινητής τηλεφωνίας, 13.200 σχολεία, 9.100 δήμοι και δημόσιοι φορείς, 12.100 εμπορικά καταστήματα και 12.400 επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί πάνω από 53.000 κάδοι, σε όλους ανεξαιρέτως τους νομούς της Ελλάδας, αριθμός που ξεπερνάει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και μας φέρνει στην δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά την Γερμανία.

Η ανταπόκριση του κόσμου στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ είναι πραγματικά συγκινητική. Η εταιρεία λαμβάνει καθημερινά δεκάδες μηνύματα από πολίτες που ζητούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ, είτε ακόμη και να συνεισφέρουν εθελοντικά με διάφορους τρόπους.

Τελικά φαίνεται ότι σαν λαός είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι από ότι πραγματικά πιστεύουμε. Τα αποτελέσματα της συλλογής φορητών μπαταριών είναι εξ’ ίσου εντυπωσιακά και ξεπερνούν τα αποτελέσματα αντίστοιχων Ευρωπαϊκών φορέων.

Συγκεκριμένα σε μόλις 6 χρόνια αφ’ ότου ξεκίνησε η συλλογή μπαταριών, έχουν συλλεχθεί πάνω από 115.000.000 φορητές μπαταρίες και έχουν ήδη ανακυκλωθεί σε εργοστάσια του εξωτερικού.

Στο 2010 οι ρυθμοί συλλογής των μπαταριών εμφάνισαν για μια ακόμη χρονιά εντυπωσιακή άνοδο φθάνοντας τους 712 τόνους, που αντιπροσωπεύει ποσοστό συλλογής 33% των μπαταριών που διακινούνται στην Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίσθηκε πρόσφατα, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συλλέγουν το 25% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μέχρι το 2012, στόχο που η Ελλάδα υπερκάλυψε 4 χρόνια νωρίτερα.

Το ποσοστό αυτό μας φέρνει μπροστά από «παραδοσιακά αναπτυγμένες» χώρες όπως η Αγγλία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ιταλία και η Ισπανία αλλά και από χώρες όπως η Πορτογαλία η Πολωνία η Ουγγαρία η Τσεχία και πολλές άλλες.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ ή για την δωρεάν τοποθέτηση κάδων μπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα www.afis.gr ή να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 210 803 0244 και 210 803 0355.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.