Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Χάνοντας το δίκιο

Γράφει ο Χρήστος Κοσμάς

Τα περιστατικά προπηλακισμού ή ακόμη και χειροδικίας εναντίων Βουλευτών συνεχώς πληθαίνουν. Όλο και πιο συχνά μέλη της Βουλής γίνονται αντικείμενο επιθέσεων από πλήθη διαμαρτυρόμενων πολιτών. Επιθέσεων όχι μόνο λεκτικών, αλλά και σωματικών ακόμη. Το λόγο δεν έχουν πλέον μόνο τα επιχειρήματα, οι απόψεις, η πειθώ.

Αντίθετα, πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο από τον λόγο περνούν στα χέρια, στα σπρωξίματα, στις κλοτσιές, στις γροθιές. Έτσι γινόμαστε μάρτυρες πρωτόγνωρων σκηνών για την Ελληνική πραγματικότητα.

Η διαμαρτυρία των πολιτών δεν είναι αδικαιολόγητη. Οι Έλληνες βιώνουν καθημερινά τις βαρύτατες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Βιώνουν τη δραστική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου εξαιτίας των μέτρων που συνεχώς επιβάλλονται. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέοι φόροι και εισφορές, ανεργία και λουκέτα. Η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τα βάρη όλο και πιο δυσβάσταχτα. Το μέλλον όλο και πιο δυσοίωνο.

Επόμενα και επακόλουθα συνεπώς, η αγανάκτηση, ο θυμός, η οργή. Συναισθήματα που κατακλύζουν τους πολίτες και τους οδηγούν σε διάφορες μορφές αντίδρασης. Από ήπιες μέχρι τις πλέον δραστικές. Απεργίες, πορείες, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, αγανακτισμένοι στις πλατείες. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που προβαίνουν σε δημόσιες εκδηλώσεις των απόψεων και των συναισθημάτων τους για την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στη ζωή τους.

Ταυτόχρονα η πολιτική και οι πολιτικοί αποτελούν αντικείμενο αντίδρασης. Η αποχή, η αδιαφορία, η αποστροφή, η απαξίωση τείνουν να καταστούν συνώνυμά τους. Εσχάτως δε στα παραπάνω τείνουν να προστεθούν ο προπηλακισμός και η χειροδικία. Η αρχή έγινε με την επίθεση στο Βουλευτή Κωστή Χατζηδάκη και συνεχίστηκε με αρκετά ακόμη μέλη της Βουλής, όπως για παράδειγμα ο Αλέκος Αθανασιάδης και ο Νίκος Τσώνης. Με τη λίστα συνεχώς να μεγαλώνει.

Όσο όμως δικαιολογημένη κι αν είναι η αντίδραση των πολιτών, άλλο τόσο αδικαιολόγητη είναι η χειροδικία κατά συμπολιτών τους. Ασχέτως της ιδιότητας των τελευταίων. Η βία παραμένει βία. Από όπου κι αν προέρχεται. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι. Τίποτα δεν τη νομιμοποιεί. Ιδιαίτερα σε μία αστική ευνομούμενη δημοκρατία και σε μία οργανωμένη κοινωνία όπως η δική μας, πράξεις βίας δεν έχουν χώρο κι όταν διαπράττονται επισύρουν βαρύτατες κυρώσεις για τους δράστες. Διαφορετικά επιστρέφουμε στη φυσική κατάσταση όπου οι διαφορές και οι διαφωνίες των ανθρώπων επιλύονται με τα χέρια και με τα πόδια. Σαν τα ζώα.

Όσο δικαιολογημένη κι αν είναι η αντίδραση των πολιτών, με τις βιαιοπραγίες δεν εξυπηρετούνται οι συλλογικοί τους σκοποί. Το ενδιαφέρον φεύγει από τις αιτίες και πάει στο γεγονός. Οι λεπτομέρειες του τελευταίου μονοπωλούν την κάλυψη. Δεν ασχολούμαστε με τους λόγους που οδηγούν στη διαμαρτυρία, παρά στεκόμαστε στην πράξη. Πολύ περισσότερο απονομιμοποιεί τη λαϊκή αντίδραση. Αμαυρώνει τις κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Αποθαρρύνει άλλους τόσους να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους. Σε τελική ανάλυση δεν προσφέρει, δεν υπηρετεί, αλλά μόνο κακό κάνει.

Ανάλογα αποτελέσματα και συνέπειες έχουν κάθε φορά τα βίαια επεισόδια που συντελούνται σε διαδηλώσεις. Πλέον πρόσφατα αυτά της προηγούμενης εβδομάδας, όπου το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε ξανά σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και γνωστών, αγνώστων. Σε ακόμη μία πορεία που μερικοί δεκάδες ανεγκέφαλοι κάλυψαν τους εκατοντάδες χιλιάδες, τη διαμαρτυρία τους, τις θέσεις τους. Η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε στα επεισόδια, στις φθορές και στους βανδαλισμούς, αφήνοντας στο περιθώριο τα ουσιώδη και τα σημαντικά. Χάνοντας για ακόμη μία φορά μέσα στον ορυμαγδό της βίας, το δίκιο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΣ.ΣΩΣΤΑ!ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ!ΟΜΩΣ ΕΝΩ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ,ΕΚΕΙΝΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΤΑΞΙΔΙΑ,ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΡΟΥΡΕΣ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.ΜΕ ΕΠΑΡΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΝΕΙΑ. ΕΧΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Μ Ε Γ Α Λ Ο! ΚΑΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

Η2Ο είπε...

Θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα κάνοντας μια παρατήρηση με βάση τα τελευταία γεγονότα όπου η Αθήνα έγινε πεδίο μάχης όχι από γνωστούς αγνώστους, αλλά από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους παρακρατικούς, προβοκάτορες, ασφαλίτες, όπως θέλετε πείτε τους..όσοι τα έχουν ζήσει από κοντά στους δρόμους, αλλά και όσοι επιλέγουν να πληροφορούνται από διάφορες πηγές κ να μην καταπίνουν αμάσητες τις ''ειδήσεις'' της τηλεόρασης το αντιλαμβάνονται πολύ καλά αυτό..
Φυσικά, η βία γεννά βία κ είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται..ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι μετά τα τελευταία γεγονότα κ σε ανάλογες καταστάσεις και οι πιο ειρηνικοί άνθρωποι θα εξελιχθούν σε βίαιους καθώς το προστάζει η φύση του ανθρώπου να αμυνθεί (ή να φύγει,fight or flight, που δεν το νομίζω)όταν δέχεται επίθεση..η ανεκδιήγητη αυτή ΕΛ.ΑΣ είναι, βεβαίως, το μακρύ χέρι του Παπουτσή, του Πολύδωρα και όλων όσοι έχουν περάσει από το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ και η ευθύνη πρέπει να ανηζητείται στους από πάνω..
''Το ενδιαφέρον φεύγει από τις αιτίες και πάει στο γεγονός'' φίλε χρήστο όταν σε μια ''δημοκρατική κοινωνία'' η ισονομία έχει καταντήσει ανέκδοτο κ το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό..για να σταματήσει η βία να αναπαράγεται ποια είναι η λύση;;οι ατέλειωτες και συνεχείς προσλήψεις αστυνομικών και ειδικών φρουρών για να καταστέλλουν τις αντιδράσεις;;;όχι βέβαια!!μπορείς ν αρχίσεις με τη δραστική μείωση της ανεργίας (δώστε δουλειά στους νέους!!), την πάταξη της φοροδιαφυγής (ειδικά των μεγαλοκαρχαριών), την ΤΙΜΩΡΙΑ επιτέλους αυτών που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, και πάει λέγοντας..οι αντιδράσεις προς τους πολιτικούς, ναι δεν είναι αυτές που πρέπει..ΕΑΝ, βεβαίως, δεν είχαν και οι ίδιοι το θράσος να προκαλούν (βλ. τον απίστευτο αυτό τύπο τον Βουλγαράκη ο οποίος δηλώνει ότι προσβλέπει στην επιστροφή Καραμανλή με τον ίδιο μέσα φυσικά..είμαστε με τα καλά μας;;;)ή είχαν τιμωρηθεί οι, αποδεδειγμένα, κλέφτες..
όπως διάβασα κ πρόσφατα, μια εγκληματολόγος είπε πολύ εύστοχα: ''όταν βλέπεις στην ακρη του ποταμού έναν άνθρωπο θα πας να τον σώσεις, τη 2η φορά το ίδιο, την 3η όμως θα πας στην αρχή του ποταμού να δεις ποιους τους πετάει..
δηλ. χάνουμε την ουσία.. μιλάμε για ευνομούμενη δημοκρατία..που είναι αυτή;;;;

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.