Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Αλλαγές στον Καλλικράτη

Γράφει ο Κοσμάς Χρήστος

Βρισκόμαστε ήδη στον έβδομο μήνα εφαρμογής του Καλλικράτη. Πριν από περίπου 14 μήνες, η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Αποφάσισε τότε εκτεταμένες αλλαγές στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την πρόβλεψη για αιρετή διοίκηση στις Περιφέρειες. Ειδικότερα για την πρώτη και μέσω συγχωνεύσεων των πρώην Καποδιστριακών δήμων, διαμορφώθηκε ο σημερινός αυτοδιοικητικός χάρτης ολόκληρης της χώρας.


Με την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, μπορούν να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα και οι αντίστοιχες κρίσεις. Η μέχρι σήμερα υλοποίηση του εγχειρήματος καθιστά δυνατή μία πρώτη αποτίμησή του. Ο εντοπισμός ενδεχόμενων αδυναμιών ή αρρυθμιών του νέου οργανωτικού και λειτουργικού σχήματος που καθιερώθηκε από τις αρχές του έτους. Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των όποιων προοπτικών διανοίγονται από εδώ και πέρα. Η επισήμανση των πιθανών λαθών στο χωροταξικό χάρτη των καινούργιων δήμων.

Στη βάση των παραπάνω, θα μπορούσαν στο εξής να δρομολογηθούν και οι όποιες διορθώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις ρυθμίσεις του Καλλικράτη και κυρίως την εφαρμογή του, η εξέταση λύσεων για τις όποιες αστοχίες, παραλείψεις ή αδυναμίες του, καθίσταται αν όχι επιβεβλημένη, σίγουρα αναγκαία και χρήσιμη. Επιπλέον δε και σε περίπτωση που υπάρξει κοινός τόπος για τις απαραίτητες αλλαγές στις προβλέψεις του Καλλικράτη, αυτές θα πρέπει προωθηθούν άμεσα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες σοβαρές συζητήσεις για μεταβολές στη χωροταξία των νυν δήμων. Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που εξετάζουν τη πιθανή μεταφορά του δημοτικού τους διαμερίσματος σε άλλον δήμο από αυτόν που το σχέδιο του Καλλικράτη το ενέταξε. Ενώ δεν λείπουν περιπτώσεις διαμερισμάτων ή ακόμη και ολόκληρων πρώην Καποδιστριακών δήμων που συνεχίζουν να αντιδρούν σθεναρά και ποικιλοτρόπως στο νέο τοπίο που διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο χρόνο. Κοινή συνισταμένη και για τους εκάστοτε λόγους κάθε φορά, η αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα στην περιοχή μας αποτελούν το Βαρικό Φλώρινας και το Βελβεντό Κοζάνης. Στο πρώτο ήδη εξετάζεται η προοπτική διοικητικής μεταφοράς του από το δήμο Αμυνταίου στο δήμο Εορδαίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε πρόσφατα διοργανώθηκε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του χωριού, όπως επίσης συλλέγονται υπογραφές για την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Στη δεύτερη περίπτωση και παρότι έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες, η τοπική κοινωνία συνεχίζει να αντιδρά με λαϊκές συνελεύσεις, ψηφίσματα διαμαρτυρίας, πορείες κ.τ.λ. Επιπλέον έχει προχωρήσει στην ίδρυση νομικών προσώπων που λειτουργούν ως συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης και αυτοδιοίκησης ακόμη, των κατοίκων του Βελβεντού, με πρωταρχικό πάντα στόχο την αλλαγή του Καλλικράτη.
Μολονότι ανάλογες περιπτώσεις δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στο Νομό Καστοριάς, δεν αποκλείεται να μας απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον. Ίσως μάλιστα να είναι τώρα η κατάλληλη περίοδος για την εξέταση και την πιθανή δρομολόγηση σχετικών μεταβολών. Όσο θα περνάει ο καιρός θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και κοστοβόρα η οποιαδήποτε αλλαγή στη χωροταξία που επέβαλλε ο Καλλικράτης.

Συνεπώς, αν υπάρχουν σκέψεις, προβληματισμοί ή πρωτοβουλίες που έχουν ως αντικείμενο και στόχο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μάλλον θα πρέπει να εκδηλωθούν άμεσα και σύμφωνα πάντα με τις σχετικές διατάξεις και τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Διαφορετικά θα πορευθούμε με το σημερινό καθεστώς, με τα πλεονεκτήματα και τις ατέλειές του, μέχρι τον επόμενο Καλλικράτη, Καποδίστρια ή όποιο όνομα επιλεγεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.