Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τα νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε λίγο μετά τις 17:00 τα δυσβάστακτα νέα μέτρα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πολίτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και



υπουργός Οικονομικών, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να ψηφιστούν μέχρι τις 30 Ιουνίου ο εφαρμοστικός νόμος και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Μάλιστα λίγο πριν την ομιλία του άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου το οποίο ανέλαβε εδώ και λίγες μέρες.

Επιπλέον ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία με ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. για να έχουν ψηφιστεί τα δύο νομοθετήματα μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ο Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στα μέτρα δήλωσε πως «έγινε μια προσπάθεια να κάνουμε ορθολογικές, δίκαιες και αποδεκτές από τους εταίρους μας επιλογές».

Βασικός στόχος, είπε ο υπουργός είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστίας μας και να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση του δημοσιονομικού μας προβλήματος και συγκεκριμένα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας τους χρέους μας.

Όπως ανακοίνωσε, το νέο πρόγραμμα, αποτελείται από τις ιδιωτικοποιήσεις συνολικής αξίας 50 δις ευρώ, από τη συμμετοχή των ιδιωτών μέσω της διαδικασίας της Βιέννης και από ένα δάνειο που θα δώσει το ΔΝΤ και η Ε.Ε.. Το συνολικό ύψος του δανείου δεν διευκρινίστηκε από τον Ευ. Βενιζέλο.

Τα νέα μέτρα

-Εισφορά αλληλεγγύης σε κλίμακα απο 1%-5% ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων.

Η κλίμακα έχει ως εξής:

0-12.000 ευρώ: 0%

12.000-20.000 ευρώ: 1%

20.000-50.000 ευρώ: 2%

50.000-100.000: 3%

100.000 και άνω 4%

Πολιτικό προσωπικό και αξιωματούχοι 5%

- Στο θέμα του πετρελαίου φέτος θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας, αλλά και μια εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα νοικοκυριά θα πληρώσουν ακριβότερο το λίτρο κατά έξι λεπτά. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθεί ο μηχανισμός επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Αυτός ο μηχανισμός θα επιτρέψει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

- Μείωση του αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ηλικιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Στα εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 10%. Από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται οι νέοι έως 30 χρονών, τα ΑΜΕΑ και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

- Διατήρηση του αφορολόγητου για την ακίνητη περιουσία στις 200 χιλιάδες ευρώ

-Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα υπάρξει ένα ειδικό τέλος από τα πέντε χρόνια άσκησης επαγγέλματος και αυτό θα είναι 300 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά.

Πηγή:newstoday.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.