Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Οι χήνες της Καστοριάς κατακτούν όλη την Ελλάδα

Το ένα μετά το άλλο τα blogs σε όλη την Ελλάδα ανακαλύπτουν τις χήνες της Καστοριάς και τις κασκαρίκες...
που κάνουν στους οδηγούς. Το “αποκλειστικό” ρεπορτάζ του Μπέτσκα κάνει το γύρο του διαδικτύου και του Facebook.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ βέβαια τρόπος του λέγειν, γιατί όλοι λίγο-πολύ έχουμε δει τις κυρα-χήνες να σουλατσάρουν τη Λεωφόρο των Κύκνων, κυρίως όταν έχει κακοκαιρία (αν θέλει όποιος ξέρει ας κάνει ένα σχόλιο, να μας δώσει μια εξήγηση).

Και μη ξεχνάμε ότι «Ζούμε στην ωραιότερη πόλη της Ελλάδας».








Ευχαριστούμε τον αναγνώστη Λαγόπουλο Γιώργο για τις φωτογραφίες που μας έστειλε. Μπορείτε να δείτε μερικές όμορφες φωτογραφίες που έχει τραβήξει από την Καστοριά εδώ

2 σχόλια:

apos είπε...

Αρμονική συνύπαρξη των "κακούργων δολοφόνων καστοριανών γουναράδων" (κατά τους ψευτοοικολόγους) , με τις τυχερές χήνες που απολαμβάνουν ειδικά προνόμια στον τόπο μας .

Νικος Παναγιωτόπουλος είπε...

Βέβαια είναι ένα καλό ερώτημα….
Για κάποιους παρατηρητές ορνιθολόγους το ζήτημα φαίνετε πολύ απλό και αυτό θα το εξηγήσουμε κατανοητά σε λίγες σειρές . Αν δούμε την βιολογία της χήνας (Anser anser)) που περιλαμβάνει περί τα 15 είδη, και ανήκει στην οικογένεια των Νησσιδών (Anatidae) είναι μεταναστευτικό είδος και συνήθως περνά τον μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σε βόρειες χώρες . Εδώ εξίσου μπορώ να τονίσω εγκυκλοπαιδικά ότι έχουν βρεθεί χήνες να πετούν κοντά στα 29 χιλιάδες ποδιά , πολλές φορές λόγο τροφικής συμπεριφοράς έχει παρεξηγηθεί από τους ανθρώπους ότι δημιουργεί καταστροφές σε νεόσπαρτα λιβάδια ειδικά κατά την μετανάστευση. Και τώρα λοιπόν στο ρεζουμέ.. Οι χήνες που έχουμε στην Καστοριά έχουν μια ομοιότητα με αυτές που αναφέρουμε παραπάνω κατά ένα τρίτο διότι οι πρόγονοι τους ήταν άγριοι και αυτές είναι κατά πολλές φορές υβριδισμένες, πράγμα όμως που τους επιτρέπει να έχουν μερικός την ίδια συμπεριφορά . Σαν υδρόβιο πτηνό η χήνα αναζητά την τροφή της ( χόρτα ) κυρίως σε υγρολίβαδα ώστε ο οισοφάγος της να μπορεί να την δεχτεί στον πρόλοβο για να ξεκινήσει η πέψη. Έτσι λοιπόν προτιμά το χόρτο υγρό, αλλά και όλες τις άλλες τροφές της , η βροχή της παρέχει αυτή την ευκαιρία , έστω και στην νησίδα. Τώρα θα μου πεις << καλά αυτό αλλά να περνά από την διάβαση οχτώ στις δέκα φορές τυχαίο…>> και φυσικά όχι … οι χήνες όπως και όλα τα πτηνά δεν ξεχωρίζουν χρώματα πάρα μόνο αποχρώσεις από το βαθύ σκούρο έως το ανοιχτό που για εμάς είναι το λευκό , και ξεχωρίζοντας την εναλλαγή στην διαγράμμιση πιστεύουν ότι περπατούν πάνω σε σταθερά αντικείμενα ( ξύλα ,πέτρες ) και νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια στον δρόμο για την τροφή τους …
Νίκος Παναγιωτόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.