Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Ρέι Τσάρλς


Ρέι Τσαρλς (1930-2004)

Ο Ρέι Τσαρλς, ο θρυλικός τυφλός τραγουδιστής και συνθέτης του μπλουζ και της σόουλ . άφησε την τελευταία του πνοή σαν σήμερα σε ηλικία 74 ετών, από επιπλοκές ασθένειας του ήπατος. Ο μεγάλος μουσικός γεννήθηκε... στο Αλμπανι της Τζώρτζια. Παιδί πολύ φτωχής οικογένειας, στα έξι του χρόνια, άρχισε να χάνει το φως του, έπειτα από γλαύκωμα που του παρουσιάστηκε. Η τύφλωση, όμως, δεν εμπόδισε, αντίθετα μεγάλωσε, την κλίση και το πάθος του για τη μουσική, στην οποία διέγραψε μια μεγάλη πορεία. «Γεννήθηκα με τη μουσική μέσα μου, κυλούσε στο αίμα μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου», τόνιζε στην αυτοβιογραφία του.

Η επαγγελματική του καριέρα άρχισε το 1950 και γρήγορα καταξιώθηκε. Χαρισματικός πιανίστας, σαξοφωνίστας και συνθέτης πάντρεψε διαφορετικά μουσικά είδη, ενώ με την ξεχωριστή τραγουδιστική ερμηνεία και τη φωνή του έβαλε τη σφραγίδα του σε εκατοντάδες τραγούδια, δυναμιτίζοντάς τα με το εκρηκτικό μείγμα της ψυχής του.

Είχε τιμηθεί με 12 βραβεία «Γκράμι» και ήταν από τους πλέον αναγνωρισμένους συνθέτες στις ΗΠΑ.Το 2004, το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε στη θέση νούμερο 10 των 100 καλύτερων μουσικών του κόσμου και στη θέση νούμερο 2 των 100 καλύτερων τραγουδιστών παγκοσμίως. Κάποιες από τις χαρακτηριστικές επιτυχίες του ήταν τα τραγούδια «Georgia on my mind», «A song for you», «Ι can't stop loving you», «Busted», «Hit the road Jack». Την άνοιξη του 2004 πραγματοποίησε την 10.000ή εμφάνισή του, σε συναυλία του στο Λος Αντζελες.

pathfinder.gr
tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.