Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας:«Θερινό Σχολείο» για τα ηλιακά συστήματα

Να δημιουργηθεί στοχευμένη
ενεργειακή πολυτεχνική σχολή στην Κοζάνη


Θερινό Σχολείο με γνωστικό αντικείμενο την παραγωγή ενέργειας από ηλιακά συστήματα, πρόκειται να λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.

«Είναι σαφές – το δήλωσε και ο Πρωθυπουργός – ότι η περιοχή μας θα γίνει κέντρο καινοτομίας στην πράσινη ενέργεια.

Φυσικά σ’ αυτή την πολιτική το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών φιλοδοξεί να παίξει έναν πολύ σπουδαίο ρόλο», δήλωσε ο Διευθυντής του τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Μπάρτζης, ο οποίος χτες ανακοίνωσε την έναρξη των μαθημάτων στο «Θερινό Σχολείο 2011».

Σημείωσε ότι «το ξεκινάμε φέτος δοκιμαστικά για την Ελλάδα, με σκοπό να το κάνουμε διεθνές του χρόνου και να γίνει θεσμός». Πρόσθεσε ότι «περιλαμβάνει διαλέξεις και μαθήματα που απευθύνονται σε μηχανικούς και γενικότερα σε επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνται με την ηλιακή ενέργεια, όπως φωτοβολταϊκά πάρκα, ηλιακά θερμικά και πράσινα κτίρια».

Το συγκεκριμένο Θερινό Σχολείο θα λειτουργήσει στο διάστημα 11-22 Ιουλίου 2011, με πενήντα νέους πτυχιούχους μηχανικούς που θα καθίσουν στα θρανία, στους οποίους θα διδάξουν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων και στελέχη της βιομηχανίας με πολύχρονη εμπειρία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.
Θα παρουσιαστούν παραδείγματα και εφαρμογές των μελετών και κατασκευαστικών στοιχείων των προαναφερόμενων θεμάτων. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εντρυφήσουν σε εξειδικευμένα θέματα ηλιακών θερμικών, σε εφαρμογές φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε ειδικές εφαρμογές Φ/Β συστημάτων σε κτίρια και σε διαδικασίες κατασκευής πράσινων κτιρίων.

Το θερινό σχολείο – σύμφωνα με τον Γ. Μπάρτζη – θα έχει μεγάλη σημασία για νέους μηχανικούς που θέλουν να εξειδικευτούν και να εργαστούν στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ενόψει μάλιστα του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που θα κατασκευαστεί στο ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη. Είπε ότι «οι μηχανικοί που θα εργαστούν σε όλη την αλυσίδα κατασκευής, εγκατάστασης, λειτουργίας θα πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, προκειμένου να πλαισιώσουν αυτή τη μεγάλη και πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενόψει της προοπτικής συρρίκνωσης των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Μας απασχολεί με το τι θα γίνει με το Πανεπιστήμιο, γι’ αυτό εμείς προσπαθούμε να κάνουμε όσο γίνεται καλύτερα τη δουλειά μας, καλά τη δουλειά μας, ελπίζοντας να μείνει το Πανεπιστήμιο», σημείωσε. Διατύπωσε μάλιστα τη γνώμη ότι «η Κοζάνη προσφέρεται για μία στοχευμένη ενεργειακή σχολή. Αυτό το θέμα το έχω θέσει από το 2003. Αν φανταζόμασταν κανείς ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ενεργειακές σχολές, θα έπρεπε τέτοιου είδους σχολές να τις ξεκινούσαμε από την Κοζάνη. Εδώ υπάρχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εδώ υπάρχει παράδοση και νομίζω ότι αυτή η πολυτεχνική σχολή να μείνει κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις».

Πρότεινε μάλιστα την περαιτέρω ανάπτυξη της πολυτεχνικής σχολής με τέσσερα τμήματα και με έναν μεταπτυχιακό κύκλο ενεργειακών κατευθύνσεων.

Πηγή:Πτολεμαίος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.