Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Απο τις 20 έως τις 30 Ιουλίου στη Βλάστη, τα Δούμπεια Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια


Από τις 20 έως τις 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν φέτος στη Βλάστη, τα «Δούμπεια Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια», τα οποία πραγματοποιούνται σχεδόν εδώ και μια δεκαετία με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για ένα θεσμό που ανεβάζει το πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής, αφού για δέκα μέρες η ορεινή Βλάστη πλημμυρίζει με κλασσικές νότες.

«Είναι ένας διεθνής θεσμός με σπουδαστές από το Ισραήλ μέχρι τη... Βραζιλία και βέβαια όλη την Ευρώπη. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι καθηγητές των σεμιναρίων θα είναι από την Ελλάδα και το εξωτερικό» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των σεμιναρίων Μίκης Μιχαηλίδης.

Τα «Δούμπεια Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια», πήραν την ονομασία τους από τον Νικόλαο Δούμπα, την εξέχουσα αυτή προσωπικότητα του απόδημου ελληνισμού, ο οποίος υπήρξε κορυφαίος μαικήνας των τεχνών, ιδιαίτερα στη μουσική και στη διάσωση του έργου του Σούμπερτ.

Φέτος τα «Δούμπεια», είναι αφιερωμένα στον Γερμανό συνθέτη Τέλεμαν, της εποχής του Μπαρόκ, ενός συνθέτη σχεδόν αυτοδίδακτου ο οποίος έγινε μουσικός παρά την αντίθετη γνώμη της οικογένειάς του.

«Φέτος κάνουμε μια καινοτομία, γιατί κάνουμε αφιέρωμα σε έναν συνθέτη που δεν γνωρίζει η πλειοψηφία του κόσμου. Ο Τέλεμαν ήταν το ίδιο μεγάλος εκείνη τη εποχή με τους «γνωστούς» συνθέτες και θα τολμήσω να πω μπορεί και μεγαλύτερος από αυτούς που γνωρίζουμε σήμερα. Έχει γράψει πάνω από 3000 έργα και δεν έχουν δημοσιευτεί όλα αλλά εμείς τολμήσαμε να κάνουμε το αφιέρωμα και πιστεύω ότι θα έχουμε επιτυχία» πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Το σεμινάριο φέτος περιλαμβάνει ατομικά και ομαδικά μαθήματα πιάνου, βιολιού, βιολοντσέλου, βιόλας, φλάουτου, κλαρινέτου, κιθάρας, μονωδίας – όπερας και μουσικής δωματίου. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους περιπάτους στη φύση της Βλάστης και τις συναυλίες, θα συνθέσουν ένα υπέροχο σκηνικό.

«Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος κάθε βράδυ θα έχουμε συναυλίες καθηγητών και σπουδαστών. Δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων οι συναυλίες γιατί προκύπτουν εκείνη τη στιγμή, αφού όσοι σπουδαστές είναι έτοιμοι να παίξουν το κάνουν. Στην τελική βέβαια συναυλία παίζουν όλοι οι καθηγητές και σε μια στα μέσα της εβδομάδας. Επίσης να πούμε πως στην τελική συναυλία θα παίξουν στην τελική συναυλία που θα είναι και αφιερωμένη στον Τέλεμαν αλλά και καθημερινά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει έργα όλων των συνθετών» τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης



Σωκράτης Μουτίδης – www.kozani.tv

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.