πρώτων τριών καθηγητών της Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων. Την ίδια στιγμή που η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ συνεχίζει για τέταρτη εβδομάδα την αναστολή της λειτουργίας της λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πιέζει για την έναρξη της λειτουργίας Αρχιτεκτονικής στα Ιωάννινα, προκηρύσσοντας τρεις θέσεις διδασκόντων. Ευρύτερα, παρά την οξύτατη δημοσιονομική κρίση και τη δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τα ΑΕΙ, συνολικά 22 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ βρίσκονται στην αναμονή για την έναρξη λειτουργίας.
Ειδικότερα, η πρόσκληση που εστάλη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προς καθηγητές στις υπόλοιπες Αρχιτεκτονικές της χώρας αφορά τρεις θέσεις διδασκόντων στις βαθμίδες του καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για τις τρεις θέσεις στη βαθμίδα του καθηγητή έχουν κατατεθεί τέσσερις υποψηφιότητες. Μάλιστα, οι τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους έχουν καταθέσει υποψηφιότητα και για τις τρεις θέσεις (που προκηρύχθηκαν εναλλακτικά με αυτές του καθηγητή) στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή. Συνολικά, για τις θέσεις των αναπληρωτών καθηγητών έχουν κατατεθεί έξι υποψηφιότητες.
Η Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ιδρυθεί από το 2009 (με το Προεδρικό Διάταγμα 173/2009, ΦΕΚ Τεύχος Α 206/02-10-2009). Επίσης, από το 2010 (με το Π.Δ. 8/2010, ΦΕΚ Τεύχος Α 13/09-02-2010) έχει ιδρυθεί και Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (θα έχει έδρα στην Καστοριά). Αντίστοιχα, έχουν ιδρυθεί άλλα 12 πανεπιστημιακά τμήματα και 8 τμήματα ΤΕΙ. Ολα σε περιφερειακά ΑΕΙ. Ομως, το υπ. Παιδείας δεν έχει δώσει έγκριση για την έναρξη της λειτουργίας τους καθώς, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση στις 17/2/2010, «δεν διαθέτουν καθηγητικό προσωπικό, υποδομές, συγγράμματα και πρόγραμμα». Με στόχο, λοιπόν, να ικανοποιήσουν τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο ώστε η σχολή να αρχίσει να λειτουργεί από το έτος 2012-2013, στα Γιάννενα έχουν προκηρύξει τις θέσεις των διδασκόντων ενώ έχουν εξασφαλίσει, έχοντας και τη συνδρομή της δημοτικής αρχής, και τις υποδομές. Τα μαθήματα θα γίνονται σε παραδοσιακό κτίριο εντός του οικιστικού ιστού της πόλης των Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τη Δευτέρα, στελέχη του υπ. Παιδείας θα έχουν συνάντηση με τον πρύτανη του ιδρύματος και ex officio πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας της σχολής κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Θέση του υπουργείου είναι αυτά τα ζητήματα να τακτοποιηθούν μετά την υιοθέτηση νέου νόμου για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Στον νόμο θα προβλέπεται ότι κάθε ΑΕΙ μπορεί να κάνει τον στρατηγικό του σχεδιασμό με βάση την ήδη γνωστή χρηματοδότηση που θα λάβει.
Πάντως, η κίνηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις από τις υπόλοιπες Αρχιτεκτονικές (σε Αθήνα-ΕΜΠ, Θεσσαλονίκη-ΑΠΘ, Ξάνθη-Δημοκρίτειο και Πάτρα). Ενδεικτικά, οξύτατη ήταν η αντίδραση της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, η οποία αποφάσισε να συνεχίσει για τέταρτη εβδομάδα την αναστολή των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της λόγω των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. «Καταγγέλλεται προς την ελληνική κοινωνία η ενέργεια ίδρυσης νέας Σχολής Αρχιτεκτόνων στα Ιωάννινα με την προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ, τη στιγμή που οι υφιστάμενες Σχολές Αρχιτεκτόνων είναι αποψιλωμένες από εκπαιδευτικό προσωπικό και το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο, οι Αρχιτεκτονικές Σχολές της περιφέρειας απειλούνται με “Καλλικράτη” και παράλληλα εκκρεμούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διορισμοί 800 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ», ανέφερε η γενική συνέλευση της σχολής. Η σχολή διαμαρτύρεται διότι ένας μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό να έχει μειωθεί κατά 40% την τελευταία διετία, δεν έχει ανανεωθεί το Π.Δ. που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος για να διδάξουν συνθετικά μαθήματα, ενώ σημαντικός αριθμός συμβασιούχων διδασκόντων είναι για πολλούς μήνες απλήρωτοι. Η σχολή ζητεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, ενώ θα επανακαθορίσει τη στάση της στις 2 Ιουνίου.
Πηγή kathimerini
Σε αναστολή δύο “ώριμα” έργα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σε αναστολή θέτει η γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας δύο “ώριμες” προτάσεις της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για ανάπτυξη των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 7,8 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση της Δήμητρας Γεωργακοπούλου - Μπάστα, με την οποία στην ουσία τίθεται σε αμφισβήτηση η βιωσιμότητα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εξαιτίας του επικείμενου “Καλλικράτη” στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκάλεσε την οργή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει “μείζον πολιτικό θέμα” και εξέφρασε την έκπληξή του, καθώς μόλις πριν από μία εβδομάδα είχε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι “ο σχεδιασμός ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα προχωρήσει κανονικά”.
Με δύο διαδοχικές αποφάσεις που εξέδωσε στις 18 τρέχοντος η γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης, αναστέλλει: πρόταση της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη “δημιουργία εκπαιδευτικών εργαστηρίων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με κωδικό ΟΠΣ “298724”, προϋπολογισμού 4.021.962,94 ευρώ, που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013. Επίσης αναστέλλει πρόταση για χρηματοδότηση από το ίδιο πρόγραμμα, με τίτλο “προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με κωδικό ΟΠΣ “327936”, προϋπολογισμού 3.830.000 ευρώ.
Το τραγελαφικό στην απόφαση της γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης είναι ότι οι προτάσεις αναστέλλονται, αν και “έχουν αξιολογηθεί θετικά και έχουν ετοιμότητα για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013”. Ωστόσο, η απόφαση, συνεχίζει: “Λαμβάνοντας όμως υπόψη την οικονομική και πολιτική συγκυρία και με το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σχέδιο ‘Καλλικράτης’ και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα θέλαμε να επανεξετάσετε την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα υλοποίησης στο σύνολο της πρότασής σας, η οποία αφορά κατά κανόνα προμήθεια εξοπλισμού και εργαστηρίων, εστιάζοντας στη:
•βιωσιμότητα των τμημάτων
•χρήση του εξοπλισμού στην παιδεία και στην έρευνα
•διατμηματική χρήση του εξοπλισμού.
Με το παρόν έγγραφο η πρότασή σας τίθεται σε αναστολή”.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε τη “μεγάλη του έκπληξη” μόλις έλαβε στα χέρια του τις δύο αποφάσεις, προσθέτοντας ότι “υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό θέμα”, καθώς, όπως είπε, “σε συνάντηση που είχα την προηγούμενη εβδομάδα με την υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου μου διαβεβαίωσε ότι ουδέν ζήτημα τίθεται για την οντότητα και τη λειτουργία των δύο ιδρυμάτων μας, αλλά αντίθετα είναι στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας η ενδυνάμωση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του υπουργείου Παιδείας. Ανάλογες εξαγγελίες έκανε από την Κοζάνη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τον Γενάρη του 2011”. Ο Γιώργος Δακής σημείωσε ότι “εκπλήσσομαι διότι την ίδια στιγμή που υπάρχουν αυτές οι διαβεβαιώσεις έχουμε τις δύο επίμαχες αποφάσεις της γ.γ., η οποία φυσικά δεν ενεργεί από μόνη της, αλλά εκτελεί εντολές της κυβέρνησης”. Πρόσθεσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα φέρει το θέμα “εκτός ημερήσιας διάταξης” στο περιφερειακό συμβούλιο.
Πηγή Μακεδονία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.