Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Δημιούργημα πτώσης μετεωρίτη δυο λίμνες της Θεσσαλίας


Δημιούργημα μετεωρίτη που προσέκρουσε στο έδαφος της γης πριν από περίπου 10.000 χρόνια είναι δυο λίμνες της Θεσσαλίας οι οποίες μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι προέκυψαν από ηφαιστειακή έκρηξη. Τελικά επιστήμονες ανακάλυψαν ότι...πρόκειται για κρατήρες που δημιουργήθηκαν από την πτώση του μετεωρίτη. Στο συμπέρασμα κατέληξαν λόγω της ύπαρξης λιωμένου ζιρκονίου που βρέθηκε στην περιοχή. Το συγκεκριμένο μέταλλο τήκεται σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από αυτές που αναπτύσσονται στο ηφαιστειακό μάγμα.

Σύμφωνα με το «Έθνος», είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα εντοπίζονται κρατήρες που σχηματίστηκαν από την πρόσπτωση μετεωριτών και οι συγκεκριμένοι υπολογίζεται ότι είχαν μέγεθος έως και 30 μέτρα. Οι υπεύθυνοι της ανακάλυψης είναι ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευάγγελος Λάγιος και ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, Dietrich Volker.

Η πρόσκρουση των μετεωριτών αποδίδεται χρονολογικά στην εποχή του Ολόκαινου και εκτιμάται ότι έλαβε χώρα πριν από 12.500 έως 8.000 χρόνια. Οι δυο λίμνες βρίσκονται σε αγροτική περιοχή νοτιοδυτικά του Αλμυρού. Έχουν κυκλικό σχήμα. Η μεγαλύτερη έχει διάμετρο 250 μέτρων και βάθος περίπου 8 μέτρων ενώ η μικρή έχει διάμετρο 150 μέτρων και βάθος 6 μέτρων.

«Για την τήξη του ζιρκονίου απαιτούνται θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 1400 - 1800 °C, οι οποίες όμως δεν απαντώνται σε διαδικασίες μαγματισμού και φαινόμενα μεταμόρφωσης στον γήινο φλοιό και τον ανώτερο μανδύα. Λεπτομερειακές πετρολογικές και ορυκτολογικές εργαστηριακές έρευνες ικανού αριθμού δειγμάτων διαφορετικών διαστάσεων και άλλων πετρωμάτων ενίσχυσαν την υπόθεση» υποστηρίζει ο κ. Λάγιος, μιλώντας στο «Έθνος». «Μετά την ορυκτολογική έρευνα, οι γεωφυσικές διασκοπήσεις επιβεβαίωσαν ότι η εικόνα του εδάφους είναι απολύτως συμβατή με την άποψη περί πρόσκρουσης μετεωριτικών θραυσμάτων» επισημαίνει.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν με τη λήψη δειγμάτων από το εσωτερικό των λιμνών, με σκοπό την ανεύρεση υπολειμμάτων από τον μετεωρίτη που έπεσε στη γη της Μαγνησίας.
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.