Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Καστοριανές προσωπικότητες: Θωμαή Μάνου - Λιμπάνια


Η Θωμαή Μάνου - Λιμπάνια γεννήθηκε στην Καστοριά το 1869. Το επώνυμο του πάτερα της ήταν... Ιωάννου και του παππού της Διαμαντή. Το όνομα Λιμπάνια δινόταν σε γυναίκες με κύρος και το πήρε από την προμάμμη της. Ξεκίνησε το σχολείο στο Παρθεναγωγείο Καστοριάς και 11 χρονών έφυγε στην Αθήνα, όπου φοίτησε στην ΣΤ τάξη του Παρθεναγωγείου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας και έπειτα στο Διδασκαλείο, στο Αρσάκειο Αθηνών.

Το 1887 αποφοίτησε και επέστρεψε στην Καστοριά και τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε να διδάσκει. Ανέλαβε τη θέση της διευθύντριας στο Παρθεναγωγείο Καστοριάς για 11 συνεχώμενα χρόνια. Το 1899 άφησε τη διδασκαλία και έφυγε για το Βουκουρέστι. Εκεί παντρεύτηκε το δάσκαλο Γ. Μάνο από την Κορυτσά και απέκτησαν 2 παιδιά. Μαζί ανέπτυξαν πλούσια δράση, με πιο σημαντική την ηθική και υλική υποστήριξη των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα.

Έχασε αιφνίδια το σύζυγο της και μαζί με τα 2 παιδιά της γύρισε στην Καστοριά, όπου ξεκίνησε ξανά να διδάσκει, στο 2ο δημοτικό σχολείο Θηλέων Καστοριάς, το οποίο στη συνέχεια έγινε το 1ο Μικτό δημοτικό σχολείο. Οι υπηρεσίες της σε αυτή τη θέση για 18 συνεχή έτη (1915-1933) ήταν τόσο σημαντικές, ώστε το σχολείο έμεινε γνωστό ως Κάτω Σχολείο της Λιμπάνιας.

Εκτός της εκπαιδευτικής της προσφοράς, εργάστηκε εντατικά και σε φιλανθρωπικές ενέργειες, προσφέροντας απλόχερα την βοήθεια της στους συμπολίτες της. Διετέλεσε ταμίας και γραμματέας της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς.

Απεβίωσε το 1933. Ο Δήμος Καστοριάς την τίμησε δίνοντας το όνομα της στο δρόμο που περνά από τα Ψαράδικα.

1 σχόλια:

alex είπε...

Εξαιρετικό το άρθρο σας για την προγιαγιά μου και σας ευχαριστώ πολύ. Μια διόρθωση μόνον: Είχε δύο παιδιά, την Αλεξάνδρα (γιαγιά μου) και τον Θανάση. Όχι 5. Αν ήρθε από το Βουκουρέστι με 5 παιδιά, μήπως ήταν και τα 3 του αδελφού του συζύγου της Φίλιππου Μάνου;
Με εκτίμηση, Αλεξάνδρα Μάνου

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.