Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Το ελληνικό χρέος βυθίζει τις ευρωπαϊκές αγορές

Με το ... αριστερό ξεκίνησε η εβδομάδα για το σύνολο των ευρωαγορών, μηδέ της ελληνικής εξαιρουμένης, καθώς...
οι επενδυτές δείχνουν μηδενική διάθεση ανάληψης ρίσκου υπό το βάρος πλείστων όσων αρνητικών δεδομένων που “σκιάζουν” τις προσπάθειες ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας και δη των προσπαθειών ανάταξης των ασθενέστερων οικονομιών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Οι έντονες ρευστοποιήσεις που καταγράφονται από το ξεκίνημα κιόλας στις ευρωπαϊκές αγορές αποδίδονται σε ένα “παζλ” που απαρτίζεται από τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch, εν συνεχεία την “προειδοποίηση” της S&P για την Ιταλία, αλλά και τις πολιτικές πιέσεις που κλιμακώνονται μετά τη βαριά χθεσινή ήττα της κυβέρνησης Θαπατέρο στις τοπικές εκλογές της Ισπανίας.

Ακόμα και η έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, που επανέφερε τους φόβους για τις αεροπορικές συνδέσεις στην Ευρώπη λόγω ... τέφρας, ήρθε να προστεθεί στην μακρά λίστα των αρνητικών δεδομένων για την ψυχολογία των επενδυτών – και για τις επιδόσεις των χρηματαγορών.

Δεν βοηθούν φυσικά ούτε οι δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων, όπως το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ (και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας) Κριστιάν Νουαγιέ, που προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ πιο σοβαρή από τις αρχικές εκτιμήσεις όλων και πάντως πολύ πιο σοβαρή και δυσκολότερα διαχειρίσιμη από την ανάλογη κρίση σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Οι αναλυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους τόσο στην Αθήνα, όπου αναμένουν άμεσα, σήμερα, ανακοινώσεις και έναν “οδικό χάρτη” για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, όσο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών και του Βερολίνου, με φόντο τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που με ... μια φωνή τονίζουν πως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η άμεση λήψη νέων μέτρων από την Αθήνα είναι προαπαιτούμενο για την οιανδήποτε νέα κίνηση βοήθειας προς τη χώρα μας από την ΕΕ.

Οι αγορές δεν πείθονται για την δυνατότητα της Ελλάδας να βαδίσει στο δύσκολο αυτό δρόμο με αυξημένη ταχύτητα, και αποτυπώνουν αυτή τους την ανησυχία στις νέες πιέσεις στην αγορά των ομολόγων (με το spread του 10ετούς μιαν ανάσα από το νέο ρεκόρ των 1400 μονάδων βάσης).

Την ίδια ώρα πιέζεται και το ευρώ, που το πρωί έσπασε το ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου και διαπραγματευόταν έναντι του δολαρίου στο 1,4042!



Πτώση δίχως έλεος στο ελληνικό χρηματιστήριο

Άσχημα μηνύματα εκπέμπει πλέον η χρηματιστηριακή αγορά και τα ομόλογα.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σήμερα χαμηλό 14 ετών στις 1274 μονάδες, ωστόσο το χειρότερο είναι ότι η αγορά δεν αντιδρά, ενώ στα ομόλογα σημειώθηκε νέο ρεκόρ (1420 μονάδες) χωρίς να καταγράφονται πράξεις.

Εκτός, όμως, από τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται χωρίς πολλές συναλλαγές η εικόνα δείχνει εγκατάλειψη- και μάλλον μεγάλα funds ανεπτυγμένων αγορών αποχωρούν. Το χειρότερο δε είναι ότι η πτώση σημειώνεται σε μια ημέρα που υποτίθεται ότι αναμένονται ανακοινώσεις για σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις.

Στις 1288 μονάδες ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 0,66%. Άσχημη είναι η εικόνα και στην Ευρώπη με το ευρώ στα 1,39 δολάρια και τα χρηματιστήρια σε πτώση. Στα 4,63 ευρώ η Εθνική χάνει 0,86%. Πτώση 1,94% για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,01 ευρώ. Αμετάβλητη η Alpha Bank και κέρδη 1,55% από την Alpha Bank. Kέρδη 5,5% για το Ταχυδρομικό, 3,05% για την Aγροτική, 1,33% τα Ελληνικά Πετρέλαια, και 2,93% ο Τιτάνας. Σε χαμηλά επίπεδα οι συνολικές συναλλαγές αφού φθάνουν τα 27 εκατ. ευρώ.

Πηγή Πρώτο Θέμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.