Σάββατο 14 Μαΐου 2011

1ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικής και Ιστορικής Ταινίας

Με την ευκαιρία της ημέρας των Μουσείων και με τη στήριξη του φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας ΑΓΩΝ, ο Δήμος Καστοριάς...
σε συνεργασία με την ΚΘ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τον ΑΓΩΝ (ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Ταινιών Αρχαιολογικού Περιεχομένου και Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και την Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς διοργανώνουν στην Καστοριά το 1ο Φεστιβάλ... Αρχαιολογικής και Ιστορικής Ταινίας


Τετάρτη 18 Μαίου 2011 ώρα 20:00
Στο Επιμελητήριο Καστοριάς





Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
- «Αρχαιολογία και Κινηματογράφος» Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ. Χουρμουζιάδη

1.Ένας αιώνας κινηματογράφου και αρχαιολογίας (από τον Xάουαρντ Kάρτερ στον Iντιάνα Tζόουνς) ,Ιταλία, 1998, 30΄

Η ταινία, που πραγματοποιήθηκε για το πρόγραμμα Storia της RAI3, περιγράφει την ιστορία της «αρχαιολογικής περιπέτειας» του αιώνα μας μέσα από τα κινηματογραφικά ντοκουμέντα (συχνά ανέκδοτα) των σημαντικότερων ανακαλύψεων, παρακολουθώντας συγχρόνως τις επιρροές τους πάνω στον κινηματογράφο φαντασίας.

2. Mνήμης Xάριν, EΛΛAΔA, 1999, 24’, σκηνοθεσία: Aντώνης Kιούκας, παραγωγή: IZ’ Eφορεία Προϊστορικών & Kλασικών Aρχαιοτήτων, Mουσείο Bασιλικών Tάφων Aιγών (Bεργίνα)

O θάνατος και η κηδεία του βασιλιά Φιλίππου B’, η ηρωοποίηση του εκλεκτού, ο φόβος του αδήριτου τέλους, η προσδοκία μιας άλλης ζωής, ο πόνος του χωρισμού, η δίψα της αιώνιας μνήμης, είναι τα θέματα της ταινίας που με πρωταγωνιστές τους θησαυρούς που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη προσπαθεί να κάνει εικόνα το μύθο του θανάτου.

3. Στο εσωτερικό της Mεγάλης Πυραμίδας, AΓΓΛIA, 2003, 53’, σκηνοθεσία: Cynthia Page,παραγωγή: Cynthia Page

Τον Σεπτέμβριο του 2002, ένα εκπληκτικό γεγονός έλαβε χώρα στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας –τη μεγαλύτερη, μεγαλοπρεπέστερη και πιο μυστηριώδη πυραμίδα της Αρχαίας Αιγύπτου. Ομάδες αρχαιολόγων και μηχανικών διεξήγαν δυο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες έρευνες που αναμεταδίδονταν ζωντανά από την τηλεόραση.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.