Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Η ελληνική οικολογική επανάσταση ξεκινάει στους Λειψούς


Τα σχέδια για μετατροπή του νησιού σε «πράσινο παράδεισο»

Ευρυζωνικά δίκτυα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και μετατροπή σε ακίνητα μηδενικών ρύπων των 5-6 ξενοδοχείων, των 50 εμπορικών κτιρίων όσο και των 500 κατοικιών που διαθέτει, περιλαμβάνει το σχέδιο να...μετατραπούν οι Λειψοί σε «πράσινο νησί, κατά το μοντέλο του δανέζικου Samso.

Την εξαγγελία, έκανε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» για την καινοτομία και ευρυζωνικότητα. Η ιδέα είναι οι Λειψοί, ένα από τα πολλά μικρά νησιά κοντά στη Λέρο και στην Πάτμο, να αποκτήσουν μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή ένα πιο εξελιγμένο «πείραμα» απ’ ότι στον Αι-Στράτη, όπου η έμφαση έχει δοθεί στην κάλυψη από ΑΠΕ των αναγκών του σε ηλεκτρισμό.

Τελικός στόχος είναι το νησάκι των Λειψών που το χειμώνα έχει 500-600 κατοίκους οι οποίοι γίνονται 2.000-3.000 το καλοκαίρι, να αποτελέσει το πρώτο νησί μηδενικών εκπομπών ρύπων στη Μεσόγειο, και τουριστικό πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κατά το μοντέλο του Samso στη πρωτοπόρο Δανία.

Τι περιλαμβάνει το πλάνο των 28 εκ. ευρώ


Το σχέδιο, που αναμένεται να κοστίσει συνολικά γύρω στα 28 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη χρήση προηγμένων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ, «έξυπνων» ευρυζωνικών δικτύων, σε συνδυασμό με καθαρά μέσα μεταφοράς, δηλαδή ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Για την κάλυψη των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό, θα τοποθετηθούν φωτοβολταικά και αιολικά συστήματα, ενώ θα δημιουργηθούν μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου, καθώς και μονάδες αφαλάτωσης του νερού με χρήση ήπιων μορφών ενέργειας.

Όσο για τον κτιριακό τομέα, τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας θα ενσωματωθούν στα ξενοδοχεία του νησιού, στα εμπορικά κτίρια, και στις 500 περίπου κατοικίες, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι παραθεριστικές. Τα κονδύλια των 28 εκ. ευρώ θα προέλθουν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος (ΕΠΕΕΡΑ) του υπ. Περιβάλλοντος. Συντονιστής του έργου είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), οι μελέτες βρίσκονται στη φάση της σύνταξης και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι διαγωνισμοί για την επιλογή των κατασκευαστριών εταιρειών να προκηρυχθούν και μέσα στο 2011.

Σκοπός είναι μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές να προκύψει ένα νησί με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το πρώτο «Samso» στη Μεσόγειο, και ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του είδους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει για τους Λειψούς ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης οικολογικού τουρισμού, αλλά και πρότυπο πράσινης ανάπτυξης, με θετικές συνέπειες και για τα γειτονικά τους νησιά Λέρο και Πάτμο.

Τι έκαναν οι Δανοί στο μακρινό 1997...

Πρώτοι οι Δανοί, έκαναν πράξη την ιδέα του «πράσινου νησιού». Ήταν το 1997, όταν η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να δοκιμάσει αν και κατά πόσο είναι εφικτό να καλυφθεί η ανάγκη μιας μικρής τοπικής κοινωνίας 100% από ΑΠΕ. Διενήργησε λοιπόν διαγωνισμό, όπου υποψηφιότητα υπέβαλλαν πολλές περιοχές, και νικητής αναδείχθηκε το νησί Samso με πληθυσμό γύρω στους 4.000 κατοίκους. Σήμερα, δεκατέσσερα χρόνια μετά, οι κάτοικοι του Samso καλύπτουν το 100% των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό από αιολικά πάρκα και το 75% των αναγκών τους σε θέρμανση από φωτοβολταϊκά και καύσιμη ύλη βιομάζας. Κυκλοφορούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή οχήματα που καίνε βιοντίζελ ή βιοαιθανόλη που προέρχεται από τα απόβλητα από τις φάρμες που υπάρχουν στο νησί. Διεθνώς, το Samso έχει καταγραφεί ως η πρώτη σύγχρονη και αυτάρκης ενεργειακά κοινότητα, ενώ οι κάτοικοι όχι μόνο στήριξαν την πρωτοβουλία, αλλά έγιναν και μέτοχοι στην εταιρεία που συστάθηκε. Επίσης, το νησί είναι διασυνδεδεμένο με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας στο οποίο και πουλάει το περίσσευμα ενέργειας που παράγει από τις ανεμογεννήτριές του.

πηγή: energypress

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.