Ανεργία. Το πρόβλημα της ανεργίας σίγουρα δεν είναι καινούργιο. Σίγουρα όμως επιδεινώνεται. Τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να είχαμε υψηλή ανεργία, αλλά δημιουργούνταν παράλληλα και νέες θέσεις εργασίας. Με μία ματιά στις εφημερίδες διαπίστωνες αρκετές αγγελίες που ξεκινούσαν από «Ζητείται». Άσχετα αν η πλειοψηφία των νεοελλήνων ήθελε αποκλειστικά δουλειά στο δημόσιο. Σήμερα η εικόνα αυτή έχει διαταραχθεί. Το «Αναζητώ εργασία» υπερισχύει κατά κράτος, εκτοξεύοντας την ανεργία σε ποσοστά ρεκόρ.
Αγοράζω τα χρυσαφικά σας. Μία διαφήμιση που όταν πρωτοεμφανίστηκε, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Εταιρείες από το εξωτερικό με ανακοινώσεις και αγγελίες στον τύπο ενημέρωναν τους υποψήφιους πελάτες πως ήρθαν στη χώρα μας για να αγοράσουν τον χρυσό μας. Πρώτα στην Αθήνα, όπου οι σχετικές επιχειρήσεις ξεφυτρώνουν καθημερινά σαν τα μανιτάρια. Μετά και στην επαρχία με διήμερα σε ξενοδοχεία. Όπως μας ενημερώνουν αγοράζουν σε καλές τιμές τα πάντα. Από βέρες και κοσμήματα, μέχρι ράβδους και χρυσά δόντια!
Χρεωκοπία. Μία λέξη όχι και τόσο άγνωστη στους Έλληνες. Άλλωστε την έχουμε βιώσει κι άλλοτε στο παρελθόν. Τώρα όμως επανήλθε δριμύτερη κυριεύοντας τους Έλληνες με τρόμο, φόβο, αγωνία. Τρόμο πως η χώρα θα πτωχεύσει. Φόβο πως θα χάσουμε τους μισθούς και τη δουλειά μας. Αγωνία για το μέλλον. Μία λέξη που συνεχώς επανέρχεται μαζί με τα σενάρια επικείμενης χρεωκοπίας. Πριν από 1 μήνα ήταν η 25η Μαρτίου. Τώρα είναι η 15η Απριλίου. Αύριο κάποια άλλη ημερομηνία.
Φυγή καταθέσεων. Μία από τις πρώτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ένα φαινόμενο που ξεκίνησε πέρυσι τέτοιον καιρό και έκτοτε τακτικά επαναλαμβάνεται ως απόρροια των σεναρίων περί πτώχευσης. Από τότε δισεκατομμύρια ευρώ έχουν φύγει από τη χώρα μας προς πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Από τους πλέον ευκατάστατους μέχρι τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους, όλοι αναζητούμε τρόπους να σώσουμε και να θωρακίσουμε τις καταθέσεις, τα λεφτά μας. Κάποιοι έσπευσαν από νωρίς. Άλλοι ψάχνουν ακόμη ασφαλείς τρόπους συμβουλευόμενοι ειδήμονες και φίλους. Χωρίς να λείπουν και οι παραδοσιακές λύσεις του χρηματοκιβωτίου και του κομποδέματος.
Λέξεις που καθημερινά ακούμε, εκστομίζουμε, καταγράφουμε. Λέξεις που τείνουν να κυριαρχήσουν στο ατομικό και στο συλλογικό μας λεξιλόγιο. Η γλώσσα άλλωστε αποτελεί ζωντανό και διαρκώς μεταβαλλόμενο στοιχείο του εκάστοτε πολιτισμού, της κάθε εποχής. Η σημερινή, η δική μας, μάλλον θα αποτυπωθεί και θα χαρακτηριστεί από αυτές τις λέξεις. Κι από άλλες ακόμη με ταυτόσημο ή παραπλήσιο νόημα. Άγχος, απογοήτευση, κατήφεια, ύφεση, περικοπές, ανασφάλεια. Λέξεις των καιρών μας.
Πηγή ΓΝΩΜΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.