Σε ένα μήνα περίπου αναμένεται η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή τριών νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας στο εφημεριακό καθεστώς της Γ΄ ζώνης, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας..
κατανόησε ότι λόγω υποστελέχωσης των νοσοκομείων της περιφέρειάς μας υπήρχε έντονη ανάγκη να πραγματοποιούνται παραπάνω εφημερίες, έως τουλάχιστον την πλήρη στελέχωση των κλινικών των νοσοκομείων της περιφέρειας.
Τα παραπάνω δήλωσε στον «Πτολεμαίο» η διοικητής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Τάσα Μπούρτσου, επισημαίνοντας ότι η κοινή υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, σε ένα μήνα περίπου, καθώς η απόφαση πέρασε από το
ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) και είναι ζήτημα χρόνου να εκδοθεί η υπουργική απόφαση.
Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή, καθώς η αναβάθμιση του Μποδοσάκειου με την ένταξή του από τη Γ΄ στη Β΄ ζώνη, που είχε ως αποτέλεσμα την περικοπή των εφημεριών των ιατρών του νοσοκομείου, προξένησε προβλήματα στη λειτουργία αρκετών κλινικών του, καθώς οι περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου λειτουργούν με 2-3 γιατρούς και δεν ήταν δυνατόν να υπάρχει πλήρης εφημεριακή κάλυψη.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις εξελίξεις που αναμένονται με την εφαρμογή του Καλλικράτη και στην Υγεία και τη δρομολογούμενη συνεργασία των νοσοκομείων της περιφέρειας, ανέφερε ότι οι όποιες εξελίξεις θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και Μάιο, έως την 1η Ιουλίου.
Σημείωσε πάντως ότι είναι «η πρώτη φορά που έχει γίνει τόσο ακριβής καταγραφή σε όλες τις μονάδες υγείας στην επικράτεια και γνωρίζουμε πλέον τι προσωπικό και εξοπλισμό διαθέτουν και τι εξυπηρετούν, κάτι που θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στη διαβούλευση».
Η κ. Μπούρτσου εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι δεν θα κλείσει καμία μονάδα υγείας και κανένα νοσοκομείο της περιφέρειας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού κ. Τιμοσίδη, σημείωσε όμως ότι πράγματι υπάρχουν σενάρια για συγχώνευση κάποιων κλινικών που υπολειτουργούν στα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας λόγω υποστελέχωσης.
Διευκρίνισε πάντως ότι η σκέψη για συγχώνευση κλινικών δεν αφορά κλινικές πρώτης γραμμής, όπως για παράδειγμα καρδιολογική, αλλά κλινικές όπως οφθαλμολογικές ή ουρολογικές, ώστε και να υπάρχει πλήρης στελέχωση, να έχουν τη δυνατότητα οι γιατροί να πηγαίνουν για μετεκπαίδευση, αλλά και να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι της περιοχής να τρέχουν στην Θεσσαλονίκη ή στα Γιάννενα, ιδιαίτερα που ανανεώνεται τώρα και ο στόλος του ΕΚΑΒ σε ασθενοφόρα.
Πηγή:aetos-grevena.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.