Την ευαισθητοποίηση του κοινού ενάντια στη σωματεμπορία (trafficking) είχε ως στόχο η εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τετάρτη από το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Πρόκειται για μία σύγχρονη μάστιγα που μετατρέπει σε «σκλάβες» εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Προερχόμενες από φτωχές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Ασίας, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες μεταφέρονται σε ξένους τόπους με την υπόσχεση δουλειάς και ενός πενιχρού μισθού, ο οποίος για τα δεδομένα της χώρας τους αποτελεί σεβαστό ποσό.
Εν συνεχεία πωλούνται σε μαστροπούς που παρακρατούν τα διαβατήρια τους, τις εξαναγκάζουν να εκδίδονται υπό συνθήκες σκλαβιάς και τις υποβάλλουν σε σωματική και ψυχολογική κακοποίηση κάθε μορφής, όπως βιασμούς, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, καθώς και ψυχολογική κακοποίηση ή εξαναγκαστικές αμβλώσεις.
«Δεν είναι ροζ ζήτημα»
Μιλώντας στην εκδήλωση ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης, τόνισε ότι το θέμα της εμπορίας ανθρώπων έχει τρεις παραμέτρους: πρώτον, της πρόληψης του εγκλήματος μέσω της αστυνόμευσης και της ευαισθητοποίησης, δεύτερον, της καταπολέμησής του μέσω της τιμωρίας των σωματεμπόρων και τρίτον, της προστασίας των θυμάτων, που βρίσκονται αβοήθητες και χωρίς χαρτιά σε μία ξένη χώρα, χωρίς να γνωρίζουν καν τη γλώσσα.
«Οποιος υπομειδιά, νομίζοντας ότι πρόκειται για ένα “ροζ” ζήτημα, πρέπει να σκεφτεί πώς θα αντιδρούσε αν η γυναίκα του ή η αδερφή του έπεφτε θύμα αυτών των κακοποιών. Τότε τα “χαμόγελα” εξαφανίζονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.
Σύγχρονη μορφή δουλείας
Στο ίδιο πνεύμα, η πρέσβης του Καναδά, κυρία Ρενάτα Βίελγκοζ, τόνισε ότι η σωματεμπορία πλήττει τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, αυτές που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής εξαπατώνται και καταλήγουν να εκδίδονται παρά τη θέλησή τους και να υφίστανται δεκάδες κακοποιήσεις, σωματικές και ψυχικές. Προσέθεσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, καθώς πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή δουλείας που διακινείται σε διεθνή δίκτυα.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, κ. Δανιήλ Εσδράς, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Αυγερόπουλος.
«Σκλάβες του Σεξ»
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Sex Slaves» (στα ελληνικά «Σκλάβες του Σεξ») της Καναδής δημοσιογράφου κυρίας Ρικ Μπιένστοκ. Η εν λόγω ταινία αποτελεί ένα ταξίδι στα άδυτα του βρόμικου κόσμου του trafficking, ακολουθώντας με κρυφές κάμερες τα κυκλώματα εμπορίας γυναικών, από την Ουκρανία και τη Μολδαβία, μέχρι τα βάθη της Ανατολής. Η ίδια η σκηνοθέτης παραβρέθηκε στην εκδήλωση και μίλησε για τη συγκλονιστική εμπειρία της στο κοινό.
Το συνεργείο κατέγραψε τη συγκλονιστική ιστορία του Βιορέλ, ενός Ουκρανού που αναζητεί στα βάθη της Τουρκίας την 21χρονη έγκυο γυναίκα του, την οποία ένας άνδρας «πούλησε» ως σκλάβα σε τούρκο μαστροπό για 1.000 δολάρια.
Με κρυφές κάμερες και παγιδευμένες κλήσεις, το συνεργείο της ταινίας ακολούθησε τον Βιορέλ στην περιπέτειά του, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα άλλες γυναίκες θύματα σωματεμπορίας που μιλούν ανοιχτά για την τραγωδία που έζησαν. Μαστροποί και σωματέμποροι αποκαλύπτουν μπροστά στις κάμερες έναν βρόμικο και επικίνδυνο κόσμο που αναπτύσσεται κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από τον πόνο εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών.
1 σχόλια:
Μπράβο σας για το άρθρο, είναι μια κοινωνική μάστιγα και ένα καθημερινό πρόβλημα που πολλοί λίγοι τελικά είναι σε θέση να εκτιμήσουν το μέγεθος της διάστασής της.
Πρόκειται πραγματικά για δουλεία στην διάδοση της οποίας συμμετέχουμε σιωπηλά ή ενεργά όλοι-ες μας.
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.