Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου των Αμπελοκήπων για την πρόταση κατάργησης Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων έχει ως εξής:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
3ΘΕΣΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ


Αμπελόκηποι 04/03/2011
ΠΡΟΣ: Ως πίνακας αποδεκτών.


ΘΕΜΑ: Αντίδραση στην πρόταση κατάργησης Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων.

Μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων* της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς από την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ.Ζυγούρη Έλενα, σε ότι έχει σχέση με τις συγχωνεύσεις των Δημοτικών Σχολείων, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συνήλθε εκτάκτως στις 03 Μαρτίου 2011 με την παρουσία εκατοντάδων κατοίκων της Τοπικής μας Κοινότητας όπου διαπιστώθηκαν τα εξής:

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι προτάθηκε η κατάργηση του 3θεσίου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων και η ενσωμάτωση του σε συγχωνευθέν Δημοτικό Σχολείο του Κωσταραζίου με την Τοπική Κοινότητα Βογατσικού και Γέρμας.

Αρχικά θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι σεβόμαστε απόλυτα το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και την προσφορά του στην Ελληνική κοινωνία και στεκόμαστε συμπαραστάτες, σε αυτό το δύσκολο πραγματικά έργο που έχουν αναλάβει.

Η πρόταση αυτήν όμως βρίσκει κάθετα αντίθετα το σύνολο των κατοίκων και γονέων της Τοπικής Κοινότητας μας. Προσβάλει βάναυσα το λαϊκό αίσθημα περί δικαίου των κατοίκων των Αμπελοκήπων και εντελώς αβασάνιστα διαγράφει μια μακροχρόνια ιστορία παρουσίας του Σχολείου μας ως θεσμού στην Τοπική μας Κοινότητα.

Τον Απρίλιο του 2009 με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσαμε τα «ενενήντα χρόνια Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων» από την επίσημη αναγνώριση της τότε Κοινότητας Σδράλτση με το ΦΕΚ 259 της 19ης Δεκεμβρίου 1918, διοργανώνοντας έκθεση φωτογραφίας από την ζωή στο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων στα εγκαίνια της οποίας μεταξύ πλήθους καλεσμένων και επισήμων παρέστη και ο Αξιότιμος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κύριος Πετσάλνικος Φίλιππος, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Βουλής τότε, παρουσία η οποία τίμησε ιδιαίτερα την Τοπική μας Κοινότητα και βεβαίως προσέδωσε αίγλη στην εκδήλωση. Ωστόσο η παρουσία όμως του Δημοτικού Σχολείου ως θεσμού προϋπήρχε και άλλα τόσα χρόνια περίπου, στα χρόνια της τουρκοκρατίας ως κρυφό σχολειό. Συνολικά μετράμε περί τα 150 έως 180 χρόνια παρουσίας της διδαχής της Ελληνικής γλώσσας και φιλοσοφίας στην Τοπική μας Κοινότητα.

Ο αριθμός των μαθητών μας είναι αρκετά ικανοποιητικός για την λειτουργία του Σχολείου ως τριθέσιου και σαφώς υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση από το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα αυτού. Από το σχολείο μας αυτό, αποφοίτησαν πολλοί συντοπίτες μας οι οποίοι σήμερα διαπρέπουν από πολλές θέσεις . Όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, μέσα από την λειτουργία του Δημοτικού μας Σχολείου καταφέραμε και δημιουργήσαμε μια συμπαγή, φιλήσυχη και δυναμικά εξελισσόμενη κοινωνία. Καταφέραμε να αυξήσουμε τον πληθυσμό μας με γεωμετρική πρόοδο και να δημιουργήσουμε σήμερα ένα οικιστικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, κατάλληλο για πολλούς ανθρώπους, είτε για να κατοικήσουν, είτε για να επιχειρήσουν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ο πληθυσμός από απογραφή σε απογραφή βαίνει αυξανόμενος και ο αριθμός των επιχειρήσεων αυξάνεται με κινηματογραφική ταχύτητα στην περιοχή μας. Συμφωνούμε στην θεωρητική προσέγγιση του εκπαιδευτικών, ότι ένα σχολείο δεν συγκρατεί του κατοίκους στην περιοχή τους, όταν η περιοχή υπολείπεται σε απασχόληση εργασίας . Στην Τοπική Κοινότητα μας, οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες απασχόλησης, είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα απέναντι σε άλλες προς επιλογή θέσεις λειτουργίας ενός πολυθέσιου και πολυδύναμου σχολείου. ‘Όταν λοιπόν μπορούμε να συγκρατούμε και να αυξάνουμε τον πληθυσμό μας, πως είναι δυνατόν να αφαιρούμε το πρωτοκύτταρο αυτής της διαδικασίας;

Ο πρώην Δήμος Ιωνος Δραγούμη αντιλαμβανόμενος την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Τοπικής μας Κοινότητας, ενέταξε μελέτη ΣΧΟΟΑΠ στα επενδυτικά προγράμματα του «ΘΗΣΕΑΣ» και ήδη η μελέτη βρίσκεται στην Τρίτη φάση . Η μελέτη Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), αποτελεί την προαπαιτούμενη διαδικασία επέκτασης του οικισμού μας, συνολικής έκτασης διακοσίων σαράντα πέντε στρεμμάτων στην βόρειο ανατολική πλευρά και εσωτερικά προς τον οικισμό μας της Εθνικής οδού Καστοριάς - Κοζάνης. Η ολοκλήρωση της επέκτασης αυτής θα αποδώσει εκατοντάδες οικόπεδα προς ανέγερση κατοικιών, με αποτέλεσμα να μιλάμε για αλματώδη αύξηση του πληθυσμού και με μαθηματική πλέον ακρίβεια τον διπλασιασμό του πληθυσμού μας σε μία δεκαετία περίπου.

Η πρόταση κατάργησης του 3θέσιου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων, δεν συνάδει με τα πραγματικά δεδομένα της περιοχής μας. Δεν συμπλέει σαφώς με το πνεύμα της εγκυκλίου που απεστάλλει από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, δεν έλαβε υπ’ όψιν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ορεστίδος , δεν έλαβε υπ’ όψιν την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής μας Κοινότητας, δεν έλαβε υπ’ όψιν την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, και αν μη τι άλλο προκαλεί τον θυμό και την αγανάκτηση των κατοίκων διότι υποτίθεται ότι ο διάλογος που προηγήθηκε, έπεισε τους αρμοδίους για τα πραγματικά δεδομένα της περιοχής μας. Το έγγραφο της Υφυπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου με αριθ. Πρωτ. 137/28-01-2011 στην τελευταία παράγραφο της αναφέρει τα εξής “Κάθε περιοχή που εμφανίζει ικανοποιητικούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης και αυξητική τάση μετοίκησης πληθυσμού, εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή.» Από ότι φαίνεται λοιπόν δεν εξετάστηκε με καθόλου μα καθόλου προσοχή η περιοχή μας και εφαρμόστηκε η προκρούστεια λογική. Το κόβουμε και ράβουμε στα μέτρα μας, δεν ταιριάζει σε μία δημοκρατική χώρα σαν την δική μας. Είναι μία άκρως επικίνδυνη τακτική και συμπεριφορά και πόσο μάλλον όταν αυτήν επιτελείται από δημόσιους λειτουργούς , τακτικές που στο παρελθόν επιφέρανε πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα στην Ελληνική Κοινωνία.

Η συνεχής ωστόσο επίκληση από τους αρμοδίους, των παιδαγωγικών κριτηρίων για την επίτευξη καλύτερης παρεχόμενης εκπαίδευσης, είναι πραγματικά αδύναμη, ανίσχυρη και ουτοπική. Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο θα έχει όλα τα εχέγγυα για καλύτερη εκπαίδευση, όταν το προτεινόμενο σχολείο, το σχολείο υποδοχής θα στεγάζεται σε δύο κτίρια αμφιβόλων προδιαγραφών τα οποία μάλιστα δεν βρίσκονται στον ίδιο αύλειο χώρο και επιπλέον ανάμεσα τους παρεμβάλλεται και δρόμος; Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για καλύτερη εκπαίδευση, όταν οι μαθητές από έξι χρονών θα πρέπει να μετακινούνται με τα όχι για την μεταφορά αυτή κατάλληλα διαμορφωμένα και χωρίς συνοδούς μέσα μαζικής μεταφοράς;

Το 3θεσιο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων κατέχει από τις τρείς διανομές αγροκτημάτων που έγιναν στην Τοπική μας Κοινότητα από το Κράτος, ιδιόκτητα αγροτεμάχια, το ένα δε εξ αυτών με μεγάλη έκταση και μεγάλη εμπορική αξία , τα οποία αν και βέβαια σήμερα αποτελούν περιουσία του Δήμου μετά την εφαρμογή του Καποδίστρια, ωστόσο ηθικά δεσμεύουν όποια απόφαση του Δήμου για αξιοποίηση ή και για εκποίηση, να καλύψουν μόνο ανάγκες του Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων. Ακόμη λοιπόν και στην περίπτωση που το Σχολείο μας θελήσει να καλύψει ανάγκες επέκτασης του και προσθήκη νέων αιθουσών, μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί και να σταθεί στα πόδια του χωρίς την κρατική επιχορήγηση. Εμείς πιστεύουμε στην παρακάτω συνάρτηση:

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ+ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ= ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
και ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι μπορεί το σχολείο μας να εξαιρεθεί από αυτήν την διαδικασία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και προοπτικών που επικρατούν στην περιοχή μας. Τα είκοσι εννιά παιδιά που φοιτούν στο σχολείο κατά το σχολικό έτος 2010 -2011 μπορούν άνετα από τις επόμενες σχολικές χρονιές να φτάσουν και τα εξήντα, διότι ήδη δέκα παιδιά της Τοπικής μας Κοινότητας περίπου, άλλα δέκα πέντε περίπου των περίοικων κατοίκων και άλλα πέντε περίπου της γειτονικής μας Τοπικής Κοινότητας Μηλίτσας φοιτούν σε Δημοτικά Σχολεία του Δισπηλιού, της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Με την αναβάθμιση του σχολείου μας, είναι σίγουρο ότι θα πειστούν και αυτοί οι γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο αναβαθμισμένο σχολείο μας και κατ΄αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετείται ένα μεγάλο οικιστικό τμήμα του Νομού μας σε αποστάσεις γειτονιάς.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Δημοτικό μας είναι το νέο μας Σχολείο, βρίσκεται στο κέντρο της Τοπικής μας Κοινότητας και σε οικόπεδο έξι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και αποτελείται από τρείς αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα νηπιαγωγείου, μία αίθουσα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, γραφείο εκπαιδευτικών, αποθηκευτικό χώρο , ευρύχωρο διάδρομο και αίθουσα ασχολιών των μαθητών. Τα έσοδα και έξοδα του σχολείου μας τα τελευταία πέντε έτη έχουν ως εξής:

ΟΙΚΟΝ.ΕΤΟΣ ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ
2005 16998,49 8337,96
2006 20608,99 14331,24
2007 15803,24 13222,83
2008 22811,33 14950,93
2009 24665,77 18393,53
2010 17655,22 14451,45








Ανεγέρθηκε το έτος 1997 με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό, είναι από τα πιο σύγχρονα σχολεία του Νομού μας και αποτελεί πραγματικά ένα στολίδι, τόσο στην Τοπική μας Κοινότητα όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στον αύλειο χώρο του υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθούν υποδομές αθλοπαιδιών, αλλά και το βασικότερο μπορεί να επεκταθεί το ίδιο το σχολείο με νέες αίθουσες. Επίσης στον ίδιο αύλειο χώρο υπάρχει και το κτίριο του παλιού νηπιαγωγείου, με έναν επιπλέον ελεύθερο χώρο. Όταν πριν από λίγα χρόνια η πολιτεία επένδυε στο έμψυχο υλικό της Κοινότητας μας και δαπανούσε κάποια εκατομμύρια δραχμές από τον ιδρώτα του Έλληνα φορολογούμενου, δεν μπορεί σήμερα κανείς να μιλάει για κατάργηση του. Αν αυτό δεν είναι παράλογο, τότε τι είναι; Και εν πάση περιπτώσει πιστεύουμε ότι το Δημοτικό Σχολείο πρέπει να είναι στην γειτονιά κάθε Ελληνόπουλου. Δεν μπορεί τα μισά παιδιά να αντιμετωπίζονται με άλλα μέτρα και σταθμά. Το ένα παιδί να το έχει το σχολείο έξω από την πόρτα του και το άλλο θα πρέπει να ξυπνάει από τις 06:00 και να διανύει δέκα και είκοσι χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία του και τις περισσότερες φορές με αντίξοες καιρικές συνθήκες . Έχουμε την εντύπωση ότι οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις γίνονται επί χάρτου, αγνοώντας το βασικότερο κριτήριο, ότι πρόκειται για μικρές ψυχούλες που δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν πράγματα και καταστάσεις μόνα τους. Έχουμε την εντύπωση ότι κάποιοι πειραματίζονται επάνω στις αθώες ψυχούλες των παιδιών, στον βωμό νέων εκπαιδευτικών μοντέλων , των οποίων κανείς δεν εγγυάται την αποτελεσματικότητα τους . Μέσα στους κόλπους της ίδιας εκπαιδευτικής κοινότητας άλλωστε, οι απόψεις διίστανται για το ποιο εκπαιδευτικό μοντέλο είναι το καλύτερο και ποιο είναι το αποδοτικότερο. Και σε ότι έχει σχέση με την ύπαρξη ειδικοτήτων σε μικρά σχολεία και εδώ πιστεύουμε ότι υπάρχει λύση, αλλά το Υπουργείο εθελοτυφλεί.

Εν τέλει να δεχθούμε τα πάντα από τους εκπαιδευτικούς με βάση την επιστημονική τους κατάρτιση και ότι έχει σχέση με το γνωστικό τους αντικείμενο, αλλά δεν θα δεχθούμε να πειστούμε για το γεγονός ότι τα παιδιά μας θα είναι ασφαλείς κατά την μεταφορά τους , ότι τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ είναι κατάλληλα για την μεταφορά τους , ότι το σχολείο υποδοχής θα είναι καλύτερο από το δικό μας σε υποδομές και όλα τα υπόλοιπα που παράγονται από την μετακίνηση, γιατί δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να τα αντιληφθείς, αρκεί να είσαι μερικές φορές μόνο γονέας.

Μετά λοιπόν την διαλογική συζήτηση που αναπτύχθηκε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους παρευρισκόμενους γονείς και κατοίκους, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω, όχι μόνο αν δεν αλλάξει η πρόταση, αλλά και σε περίπτωση που η πρόταση αυτήν γίνει απόφαση του Υπουργείου.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΤΡΙΘΕΣΙΟΥ.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΕΣΙΟΥ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΩΣ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προκειμένου να γίνουν δεκτά τα αιτήματα μας, αποφασίστηκε επίσης μια σειρά επισκέψεων και κοινοποιήσεων ως εξής:
1. Συνάντηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ
Ζυγούρη Έλενα.
2. Συνάντηση με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ν.Καστοριάς κ.Μασλάρη Γεώργιο.
3. Συνάντηση με την Δήμαρχο του Δήμου Ορεστίδος
κ.Κεπαπτσόγλου Παναγιώτη.
4. Συνάντηση με τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής
κ.Πετσάλνικο Φίλιππο.
5. Συνάντηση με τον Βουλευτή Καστοριας κ.Τζηκαλάγια Ζήση.
6. Συνάντηση με το Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
κ. Δακή Γεώργιο
7. Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ.
Σαββόπουλο Δημήτριο.
8. Αποστολή αυτής της απόφασης μας στην Υφυπουργό
Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Εύη
Χριστοφιλοπούλου.
9.Αποστολή αυτής της απόφασης μας σε όλα τα πολιτικά
κόμματα που εκπροσωπούνται στον Νομό μας.
10.Κατάληψη επ’ αόριστον από την Πέμπτη 10 Μαρτίου
2011 παράλληλα με τις συναντήσεις και αποχή από τα
μαθήματα.
11. Κοινοποίηση αυτής της απόφασης μας σε όλα τα μέσα
μαζικής ενημέρωσης του Νομού μας.
12. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν
ικανοποιηθεί το αίτημα μας.

Θα κλείσουμε την απόφαση μας αυτή με τον επίλογο από το φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο: “ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ” που είχε επιμεληθεί τον Απρίλιο του 2009 ο Σύλλογος μας και η Σχολική Επιτροπή:

“Η ύπαρξη του Δημοτικού Σχολείου στο χωριό μας αποτέλεσε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες τον φάρο στον δρόμο της ύπαρξης μας, αποτέλεσε τη δυνατή ελπίδα του μέλλοντος και αποτελεί σήμερα την πηγή αισιοδοξίας για την πορεία της ζωής μας”.

Με τιμή

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΟΥΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

*. Ήδη υπάρχει δημοσιοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:
1. Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ.Ζυγούρη Έλενα.
2. Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καστοριάς κ.Μασλάρη Γεώργιο.
3. Δήμαρχο Ορεστίδος κ.Κεπαπτσόγλου Παναγιώτη.
4. Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή Ν. Καστοριάς κ.Πετσάλνικο Φίλιππο.
5. Βουλευτή Ν. Καστοριάς κ. Τζηκαλάγια Ζήση.
6. Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Δακή Γεώργιο.
7. Αντιπεριφεριάρχη Ν. Καστοριάς Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ.Σαββόπουλο Δημήτριο.
8. Υφυπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου.
9. Όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή με παρουσία στον Νομό μας.
10. ‘Όλα με Μ.Μ.Ε. Νομού Καστοριάς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.