Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Μεσογειακή διατροφή έναντι ακριβών διαιτών


Τα αποτελέσματα έρευνας Ελλήνων επιστημόνων για την θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων, παρουσιάζει άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο «Γιατί πρέπει να τρως σαν Έλληνας».

Αρκετές έρευνες και εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει και στο παρελθόν πως η μεσογειακή διατροφή περιορίζει τα...επίπεδα θνησιμότητα από καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνο. Τώρα, όμως, οι ειδικοί πιστεύουν πως οι αντιοξειδωτικές και οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις αυτών των τροφών μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία σε σχέση με έναν ευρύ αριθμό ασθενειών.

Σε μια νέα ανάλυση που εξέτασε τα αποτελέσματα 50 διαφορετικών ερευνών, που περιλάμβαναν περισσότερους από 500.000 ασθενείς, οι ερευνητές Δημοσθένης Παναγιωτάκος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσε πως η μεσογειακή διατροφή – και ειδικότερα οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του ελαιόλαδου, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των φρούτων και των λαχανικών - έχει επίσης ευεργετικές επιπτώσεις κατά του Μεταβολικού Συνδρόμου.

«Ο επιπολασμός του μεταβολικού συνδρόμου αυξάνει γρήγορα σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με την αύξηση των επιπτώσεων για τους διαβητικούς και τους υπέρβαρους, και θεωρείται πλέον ένα σημαντικό δημόσιο πρόβλημα υγείας. Επιπλέον, το μεταβολικό σύνδρομο είναι μία από τις σοβαρότερες αιτίες πρόκλησης καρδιαγγειακών ασθενειών, συνδεόμενο με τα προσωπικά και κοινωνικοπολιτκά βάρη. Το αποτέλεσμα είναι, η πρόληψή του να είναι εξαιρετικής σημασίας».

Ο κ. Παναγιωτάκος τονίζει πάντως και τον οικονομικό παράγοντα, επισημαίνοντας πως υπάρχει ένα σημαντικό κόστος σε σχέση με νέες δίαιτες και άλλες θεραπείες απώλειας βάρους. Η καλύτερη διατροφή μοιάζει με έναν αποτελεσματικό και πιο οικονομικό τρόπο πρόληψης από καρδιαγγειακές ασθένειες, σε επίπεδο πληθυσμού, υπογραμμίζει.

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί ένα συνδυασμό μεταβολικών διαταραχών που οδηγούν αναπόφευκτα στην αθηρωμάτωση και την καρδιαγγειακή νόσο. Βασικές ψηφίδες αυτού του παζλ είναι η παχυσαρκία (κυρίως η κεντρικού τύπου), η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επηρεάζει έναν στους 5 ανθρώπους και ο επιπολασμός του αυξάνει με την ηλικία. Έρευνες εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ πλήττει το 25% του πληθυσμού.
tvxs.gr

1 σχόλια:

μεσογειακή διατροφή είπε...

Το ελαιόλαδο στη πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.

Αποτελεί παραδοσιακό προιόν της χώρας μας, πρωταγωνιστεί στο καθημερινό μας τραπέζι αλλά και στο πιο διαδεδομένο διατροφικό πρότυπο παγκοσμίως, τη Μεσογειακή Διατροφή. Εντοπίζεται στο τρίτο επίπεδο της Μεσογειακής Πυραμίδας, πάνω από τα φρούτα και τα λαχανικά και κάτω από τα γαλακτοκομικά.

Αποτελεί τη κύρια μορφή λίπους σε αυτό το μοντέλο διατροφής.

Η ελιά ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα χωρίς υπερβολική υγρασία γι αυτό το ελαιόδενδρο έκανε πρώτη φορά την εμφάνιση του, στη μεσογειακή ζώνη (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Αλγερία)

Πρόκειται για ενα αειθαλές δέντρο του οποίου τα φύλλα έχουν χρώμα σκουροπράσινο στην άνω επιφάνεια και πιο ανοιχτό πράσινο στην κάτω. Τα άνθη της ελιάς έχουν λευκό χρώμα και εμφανίζονται προς τα τέλη Μαίου, ενώ ο καρπός της ελιάς ωριμάζει και συλλέγεται από τα τέλη φθινοπώρου μέχρι τις αρχές του χειμώνα.
Ο Οδυσσέας Ελύτης , γράφει στον Μικρό Ναυτίλο του¨Άν αποσυνδέσεις την Ελλάδα ,στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ενα αμπέλι κι ένα καράβι..

Οι Μυκηναίοι συνήθιζαν να προσφέρουν ελαιόλαδο στους θεούς τους, αλλα και να το χρησιμοποιούσαν στη καθημερινή διατροφή τους, ενώ στα ομηρικά χρόνια η χρήση του ήταν κυρίως τελετουργική, αν και ο Ομηρος το ονομάζει ΄΄υγρο χρυσάφι΄΄ της διατροφής.

Ο Σόλων συνέταξε τους πρώτους νόμους για τη προστασία των ελαιοδένδρων και κατα τον Αριστοτέλη η ελαιοκαλλιέργεια θεωρήθηκε επιστήμη, ενώ ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το ελαιόλαδο σα φάρμακο.

Από την ιερή ελιά της Αθηνάς έγινε το ρόπαλο του Ηρακλή. Σε δύο από τα επτά μυστήρια της ορθοδοξίας -βάφτιση και ευχέλαιο- πρωταγωνιστεί το ελαιόλαδο.

Τα στοιχεία που το καθιστούν τόσο ξεχωριστό,πέρα από τη γεύση, είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη καλή λειτουργεία του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και συνολικά στη διατήρηση της υγείας μας.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως πολυφαινόλες, που συμβάλλουν καθοριστικά στην οχύρωση του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στο οξειδωτικό στρες και κατ΄ επέκταση προλαμβάνουν τη πρόωρη γήρανση των κυττάρων.

Είναι σημαντική διατροφική πηγή βιταμίνης Ε, που είναι έντονα λιποδιαλυτή και εκδηλώνει αντιοξειδωτική δράση.

Ο μέσος όρος ζωής ενός ελαιόδενδρου είναι μεταξύ 300 και 600 χρόνια!

Υπάρχει πιστοποιημένα δένδρο άνω των 2000 ετών. Το κλαδί ελιάς εμφανίζεται σε 7 σημαίες κρατών, σε 4 U.S states και στη σημαία των Ηνωμένων Εθνών.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, χρησιμοποιήθηκαν 2550 στεφάνια Ελιάς για να στεφανώσουν, όπως η παράδοση θέλει τους Ολυμπιονίκες.

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.