Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΡΑΕ: Ξεκινά έρευνα για παραπληνητικές πρακτικές εταιρειών ηλεκτρισμού


Σε δύο καθοριστικής σημασίας κινήσεις προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιχειρώντας να απλώσει δίχτυ προστασίας για τους καταναλωτές απέναντι σε πιθανές αθέμιτες πρακτικές, στην αγορά του ηλεκτρισμού.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Έτσι η ΡΑΕ ξεκινά έρευνα για τις συμβάσεις που προωθούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού και με επιστολή της ζητεί από τις εταιρείες να αποστείλουν για έλεγχο τις τυπικές συμβάσεις προμήθειας με όλους τους όρους, τις ισχύουσες χρεώσεις και το προωθητικό υλικό που συνοδεύει την προσφορά στον καταναλωτή πριν τη σύναψη της σύμβασης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της που απευθύνεται και στις 12 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια της αγοράς ηλεκτρισμού (περιλαμβανομένης και της ΔΕΗ) η ανεξάρτητη αρχή έχει γίνει αποδέκτης προφορικών καταγγελιών για αθέμιτες πρακτικές και παραπλανητική διαφήμιση και ήδη βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης σχετικής έγγραφης καταγγελίας. Η ΡΑΕ εφιστά την προσοχή στις εταιρείες να εφαρμόζουν τις γενικές αρχές καλής συναλλακτικής πρακτικής και προώθησης, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών και την αποφυγή παραπλάνησής τους.

Η δεύτερη σημαντική κίνηση της ΡΑΕ, αφορά την έκδοση αναλυτικού οδηγού προς τους καταναλωτές που περιλαμβάνει τα πέντε βασικά βήματα που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι για να αλλάξουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο χρηστικός αυτός οδηγός επισημαίνει ότι ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τα στοιχεία της δικής του κατανάλωσης και να μη σπεύδει να αποδεχθεί προσφορές προμηθευτών προτού προχωρήσει σε αναλυτική εξέταση και σύγκριση των τιμολογίων που διατίθενται στην αγορά. (Δείτε τον οδηγό εδώ).

Οι κινήσεις της ανεξάρτητης αρχής μόνο τυχαίες δεν είναι καθώς τα θέματα προστασίας του καταναλωτή αναβαθμίζονται και περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο στον υπό κατάρτιση νόμο για την ενσωμάτωση του τρίτου ενεργειακού πακέτου. Πρόκειται για προβλέψεις διαφάνειας και προστασίας των καταναλωτών που επιτάσσει η Ε.Ε. για τις απελευθερωμένες αγορές ενέργειας. Μάλιστα το κεφάλαιο του νόμου που αφορά τους καταναλωτές, έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.