Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Τι χούλιγκαν, τι μπράβος


Πληροφορίες για διασύνδεση των οργανωμένων χούλιγκαν με ομάδες εκβιαστών από τον χώρο της νύχτας αξιολογεί η Ελληνική Αστυνομία.

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη επίθεση στο θέατρο «Κάρολος Κουν», το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, και τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Τάσου Σιδηρόπουλου στις 19 Ιανουαρίου. Στο ίδιο συμπέρασμα κατατείνουν και γεγονότα που έχουν μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Xαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τραυματισμός από... όπλο ενός μέλους του συνδέσμου του ΠΑΟΚ στον Βόλο από άτομα που φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό ποδοσφαιρικού παράγοντα που έχει υπό τον έλεγχό του καταστήματα της πρωτεύουσας.

Το περιστατικό συνέβη λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την τοπική ομάδα και ενώ είχε προηγηθεί ο βανδαλισμός ενός κλαμπ του Ολυμπιακού, στον Βόλο, από οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Στην Αττική έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των επικεφαλής συγκεκριμένων ομάδων χούλιγκαν για τον έλεγχο περιοχών του λεκανοπεδίου. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έγινε σε συνάντηση που πήραν μέρος ηγετικά στελέχη των οργανωμένων οπαδών των δύο ομάδων, καθώς και ότι η συμφωνία συνοδεύεται από παρατεταμένη εκεχειρία μεταξύ των σκληροπυρηνικών οπαδών τους.

Αστυνομικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι καταστήματα και νυχτερινά κέντρα ελέγχονται από ομάδες μπράβων, που την ίδια ώρα φέρονται να έχουν κεντρικό ρόλο στον «πόλεμο» των χούλιγκαν.

Σε ομάδα μπράβων που δραστηριοποιείται στην περιοχή των νοτίων προαστίων αποδίδεται και ο ξυλοδαρμός του διαιτητή Τάσου Σιδηρόπουλου, στον Αγ. Κοσμά. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ωστόσο να κατέληξε σε αδιέξοδο, καθώς οι ύποπτοι ως δράστες της επίθεσης δεν αναγνωρίστηκαν από το θύμα. Οπως είχε γίνει γνωστό, αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης είχαν συγκρατήσει τον αριθμό κυκλοφορίας μηχανής στην οποία επέβαιναν δύο άτομα που θεωρήθηκαν ύποπτα.

Παρότι μετά από σχετική έρευνα ο ιδιοκτήτης της μηχανής εντοπίστηκε, ο διαιτητής δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει στο πρόσωπό του τους δράστες του ξυλοδαρμού του. Αν και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη της μηχανής θα μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση, η σχετική διαδικασία δεν προβλέπεται νομικά για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως π.χ η «απρόκλητη επίθεση». Η επίθεση στον κ. Σιδηρόπουλο είχε σημειωθεί λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αναμέτρηση, στον Βόλο, του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την τοπική ομάδα.

Ο βανδαλισμός αντίστοιχα του θεάτρου «Κάρολος Κουν» αποδίδεται σε ομάδα χούλιγκαν του Ολυμπιακού από τα περίχωρα του Πειραιά. Ωστόσο, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία για την ταυτοποίηση των δραστών φέρονται προς το παρόν περιορισμένα.

Οπως εξηγούν αρμόδιοι αστυνομικοί, στο θέατρο δεν λειτουργεί κάμερα, που θα μπορούσε να έχει καταγράψει τα χαρακτηριστικά και τις κινήσεις των δραστών. Επίσης, κανείς δεν κατάφερε να συγκρατήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των δικύκλων με τα οποία μετακινήθηκαν οι χούλιγκαν, καθώς τα στάθμευσαν αρκετά μέτρα μακριά από το θέατρο. Ακόμα και οι καταθέσεις των μαρτύρων όμως, αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί, είναι αντιφατικές μεταξύ τους, δημιουργώντας μια συγκεχυμένη εικόνα σχετικά με την ταυτότητα των δραστών.

Δίχως αποτέλεσμα είναι πλέον οι έρευνες της κρατικής ασφάλειας στα γραφεία συνδέσμων οπαδών. Μετά την επιτυχία του περασμένου Οκτωβρίου, όταν σε συνδέσμους του ΠΑΟ, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ εντοπίστηκαν οπλοστάσια (μολότοφ, ρόπαλα, πιστόλια φωτοβολίδων), δόθηκε οδηγία οι έφοδοι να συνεχιστούν.

Οπως όμως αποδεικνύεται στην πράξη, η αστυνομία έχει απολέσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Σήμερα, όπως παραδέχονται αξιωματικοί της Ασφάλειας, στις περισσότερες περιπτώσεις τα γραφεία των συνδέσμων είναι άδεια καθώς οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί έχουν μεταφέρει τα πυρομαχικά σε ασφαλέστερα σημεία.

Ταυτόχρονα, παρότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει εδώ και μήνες στη χαρτογράφηση των, κατά την ΕΛ.ΑΣ., 200 ατόμων που πρωτοστατούν στα επεισόδια των γηπέδων παρατηρείται στασιμότητα στο θέμα της «απενεργοποίησής» τους. Μερίδιο ευθύνης αποδίδουν οι γνωρίζοντες σε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι φέρονται να αντιδρούν στο ενδεχόμενο αυστηρότερης ποινικής αντιμετώπισης των ταραξιών.

Πάντως, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η αναβάθμιση του τμήματος Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας σε ξεχωριστή υποδιεύθυνση, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο (έχει ήδη κατατεθεί) για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Επιπλέον, στο στάδιο της διαβούλευσης βρίσκεται και νομοσχέδιο για την αθλητική βία, το οποίο προωθείται με πρωτοβουλία του αρμόδιου σε θέματα Αθλητισμού υφυπουργού κ. Γιώργου Νικητιάδη.
ΠΗΓΗ: Kαθημερινή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.