Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Οι ληστές των ρύπων


Τα κενά ασφαλείας της Ελλάδας, της Τσεχίας και της Αυστρίας, εκμεταλλεύτηκε ομάδα χάκερ. Έκλεψαν δικαιώματα εμπορίας ρύπων. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών ένας από τους υπολογιστές που χρησιμοποιήθηκαν Στα 28 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η λεία που αποκόμισαν χάκερς, παραβιάζοντας τους κωδικούς που ελέγχουν το εμπόριο ρύπων Ελλάδας, Τσεχίας και Αυστρίας, εκμεταλλευόμενοι κυρίως τα ελλιπή ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας.

Οι δράστες πούλησαν στην ευρωπαϊκή αγορά ρύπων τα κλοπιμαία. Τα δικαιώματα αυτά πουλήθηκαν σε τιμές γύρω στα 14 ευρώ ο τόνος, δηλαδή σε τιμές λίγο χαμηλότερες από τις τρέχουσες της αγοράς.

Μάλιστα, ένας από τους υπολογιστές που χρησιμοποιήθηκε για την υπεξαίρεση εντοπίστηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών.

Η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ απέστειλε έγγραφο προς το Πανεπιστήμιο Πατρών, γνωστοποιώντας το γεγονός στους αρμόδιους, οι οποίοι με τη σειρά τους αντέγραψαν το σκληρό του δίσκο και τον έστειλαν στην Δίωξη.

Οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν ότι στη θέση της τσιμεντοβιομηχανίας, της οποίας απέσπασαν το ποσό, θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε από τις 140 ελληνικές βιομηχανίες ηλεκτρισμού, τσιμέντων, χαλυβουργίας, υαλουργίας, κεραμοποιίας και διύλισης που κάθε χρόνο λαμβάνουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν με βάση το εθνικό σχέδιο κατανομής ρύπων και πλέον κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για περαιτέρω παραβάσεις στο μέλλον.

Κλοπές και στο παρελθόν

Σχεδόν ένα κρούσμα απάτης ανά μήνα από τα μέσα του 2009 έχει παρατηρηθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων, με αποκορύφωμα την τελευταία υπόθεση. Ενδεικτικά:

*Τον Ιούλιο του 2009 ξεκίνησε έρευνα για απάτη σε σχέση με το ΦΠΑ σε δικαιώματα στη γαλλική αγορά spot, με τις εκτιμώμενες απώλειες εσόδων να ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

*Τον Ιανουάριο του 2010 τέσσερα άτομα κατηγορήθηκαν για εμπορία ανύπαρκτων δικαιωμάτων στο Βέλγιο.

*Τον Φεβρουάριο του 2010 επιχειρήθηκε η απόσπαση κωδικών για την κλοπή δικαιωμάτων με μια σειρά από emails «ψαρέματος».

*Τον ίδιο μήνα στη Νορβηγία τρία άτομα και δύο επιχειρήσεις κατηγορήθηκαν για απάτη με το ΦΠΑ των δικαιωμάτων.

*Το Μάρτιο του 2010 από το μητρώο της Ουγγαρίας πουλήθηκαν δικαιώματα που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί από άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι συναλλαγές σε τρία χρηματιστήρια ρύπων.

*Στην Ισπανία συλλαμβάνονται 9 άτομα για απόπειρα φορολογικής απάτης, ενώ έρευνες στις συναλλαγές δικαιωμάτων διενεργείται στην Ισπανία.

*Τον Απρίλιο του 2010 στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία συλλαμβάνονται 25 άτομα για φορολογική απάτη στην εμπορία δικαιωμάτων ρύπων.

Πηγή:news247.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.