Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Καλώς ήρθατε στην όμορφη... γραφική... Καστοριά part1



Ας κάνουμε μαζί μια βόλτα στα "γραφικά" σοκάκια της Καστοριάς, ας δούμε τι θα αντικρίσουν οι επισκέπτες της πόλης που δεν θα την επιλέξουν μόνο για φαγητό, καφέ και διασκέδαση... Άλλωστε είναι ένα προϊόν που διαφημίζουμε ως τουριστικός προορισμός. Τα στενά γραφικά δρομάκια, τα αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια των προηγούμενων αιώνων και όλο αυτό το πακέτο που έχουμε να δείξουμε.
Ας παρακολουθήσουμε ένα δείγμα όλων αυτών στο Απόζαρι, μια από τις δυο παραδοσιακές γειτονιές της πόλης. Ξεκινάμε από την οδό Βαρδάκη στην συμβολή της με την οδό Χριστοπούλου.



Ανηφορίζοντας παρατηρούμε αμέσως την πανέμορφη χλωρίδα που αναπτύσσεται στις άκρες του δρόμου, μα και ανάμεσα στις πέτρες του πλακόστρωτου.












Κοιτώντας για λίγο στα αριστερά βλέπουμε κάποια σκαλιά που οδηγούν στο παλιό πνευματικό κέντρο. Εδώ η χαμηλή βλάστηση έχει εξελιχθεί σε ζούγκλα και σίγουρα φιλοξενεί και πολλά "άγρια θηρία".





Συνεχίζουμε, μα μόλις μερικά μέτρα πιο πάνω θα κάνουμε ακόμη μια στάση για να θαυμάσουμε κάτι καταπληκτικό. Μια μικρή πηγή στην άκρη του δρόμου. Μόνο που δεν αναβλύζει νερό, αλλά ένα παχύρρευστο υγρό, με καφετί χρώμα που γύρω του η βλάστηση έχει αναπτυχθεί περιέργως πολύ.






Λίγο πιο πάνω παρατηρούμε ωραία δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, μόνο που έχουν κάτι από πίνακα του Νταλί.

 




Φτάνουμε σε μια διασταύρωση. Στα αριστερά είναι η συνέχεια της οδού Βαρδάκη που θα δούμε παρακάτω, στα δεξιά είναι η οδός Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Σ'αυτόν το δρόμο το πλακόστρωτο έχει αντικατασταθεί από χώμα και γρασίδι, αλλά τα οικήματα παραμένουν προσεγμένα. Παρατηρήστε την καμινάδα, που ως άλλη γκιλοτίνα περιμένει επόμενο τον περαστικό.



 


 






Επιστρέφουμε στην οδό Βαρδάκη, όπου το πλούσιο γραφικό τσιμέντο καλύπτει το δρόμο και στο τέλος της θαυμάζουμε το αρχοντικό Σιώμκου, που βρίσκεται σε άριστη κατάσταση




Συνεχίζεται...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.