Η περαιτέρω μείωση των κονδυλίων αναμένεται να φέρει τα ιδρύματα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είναι όμως γεγονός ότι σε πολλά τμήματα εγγράφονται εκατοντάδες φοιτητές ή σπουδαστές και τελικά ο αριθμός που παρακολουθεί είναι αισθητά μικρότερος. Ακόμη πιο λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να πάρουν πτυχίο, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ βρίσκεται στις υψηλότερες όσον αφορά στον φοιτητικό-σπουδαστικό πληθυσμό.
Αλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους εγγεγραμμένους φοιτητές θεωρούνται «αιώνιοι». Δηλαδή ορισμένοι είτε καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, για οικονομικούς λόγους , είτε σταματούν διότι απλώς δεν μπορούν να παρακολουθήσουν. Αυτή η τελευταία κατηγορία ολοένα και μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να «ανθούν» τα φροντιστήρια που απευθύνονται πλέον και σε φοιτητές, οι οποίοι αφού έχουν εισαχθεί σε ένα ίδρυμα διαπιστώνουν ότι, λόγω των ελλείψεων και των προβλημάτων του εκπαιδευτικού συστήματος από το λύκειο, δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να αντεπεξέλθουν στα μαθήματα του πανεπιστημίου.
Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές-σπουδαστές υπολογίζονται σε περίπου 596.000. Από αυτούς στα πανεπιστήμια καθυστερούν ή έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους περίπου 157.810. Οι περισσότεροι μάλιστα προέρχονται από τα οικονομικά τμήματα, αλλά και τα φυσικομαθηματικά.
Στην Ελλάδα όμως, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι φοιτητές δεν διευκολύνονται να αποπερατώσουν τις σπουδές. Μόλις τώρα το υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει να κάνει λόγο για φοιτητικά δάνεια και διευκολύνσεις στους νέους.
Ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πανάρετος, έχει ζητήσει από όλα τα ιδρύματα να του υποβάλουν καταστάσεις με συγκεκριμένους αριθμούς πτυχιούχων ανά τμήμα από το έτος 2000 και μετά. Η ολοκλήρωση της καταγραφής αναμένεται να γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.