Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Πράσινο φως για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα

Ελεύθερη και πάλι η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα. Το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια της παρεξηγημένης κλωστικής κάνναβης ανάβει η κυβέρνηση ύστερα από...
δεκαετίες απαγόρευσης στη χώρα μας, προσφέροντας μία αξιόπιστη και κερδοφόρα εναλλακτική πρόταση στους Ελληνες αγρότες.

Το «άνοιγμα» της συγκεκριμένης καλλιέργειας, που από τη δεκαετία του ’50 είχε απαγορευτεί στη χώρα κατά παρέκκλιση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, επέρχεται με την κατάθεση προς ψήφιση τις επόμενες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο τον Κώδικα για τα ναρκωτικά.

Με το σχέδιο νόμου «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών», που πέρασε ήδη από τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, προωθείται η εξαίρεση από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά των προϊόντων κλωστικής κάνναβης (Sativa L).

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας, οι έλεγχοι τήρησης των όρων και προϋποθέσεων και κάθε σχετικό θέμα.

Πέρα από το επίμαχο συνθετικό «κάνναβη», η κλωστική (βιομηχανική) δεν έχει κανένα άλλο κοινό με την ινδική κάνναβη. Μέχρι σήμερα, όμως, η κλωστική κάνναβη δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί στη χώρα μας λόγω της βοτανικής συγγένειας που έχει με την ινδική κάνναβη.
Η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια για τις ίνες της, που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή σχοινιών.
Το είδος αυτό, που είναι κοινώς παραδεκτό ότι είναι ακίνδυνο και βρίσκει πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών, καλλιεργούνταν μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα.

1. Στη Βουλή προς ψήφιση τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης
2. Αξιόπιστη και κερδοφόρα εναλλακτική πρόταση για τους αγρότες
3. Σε πλήθος βιομηχανικών προϊόντων βρίσκει εφαρμογή το φυτό

ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.