Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Τεχνολογία: Ελαστική μπαταρία «τσιρότο» που τριπλασιάζεται σε μέγεθος αν τεντωθεί και επαναφορτίζεται ασύρματα

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά μια επίπεδη και ελαστική μπαταρία λιθίου- ιόντων σαν τσιρότο, η οποία, όταν τεντωθεί, τριπλασιάζεται σε μέγεθος, χωρίς να...
χάνει καθόλου την ενεργειακή απόδοσή της. Η ελαστική μπαταρία, που δουλεύει για οκτώ έως εννέα ώρες, μπορεί μάλιστα να επαναφορτισθεί ασύρματα από μικρή απόσταση.

Ενώ σταδιακά δημιουργούνται ολοένα περισσότερες εύκαμπτες και ελαστικές ηλεκτρονικές συσκευές, έχει αποδειχτεί πιο δύσκολο να αναπτυχθούν ανάλογες αποτελεσματικές ελαστικές μπαταρίες, κάτι που η νέα εφεύρεση προσπαθεί να πετύχει.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Northwestern και Ιλινόις, με επικεφαλής τον Τζον Ρότζερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το BBC, ενσωμάτωσαν πάνω σε ένα ελαστικό πολυμερές, μικροσκοπικές «νησίδες» υλικών που αποθηκεύουν ενέργεια.

Ποικίλες είναι οι εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές που χρειάζονται αντίστοιχα εύκαμπτες και ελαστικές μπαταρίες για να τις τροφοδοτούν με ενέργεια. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για οθόνες που λυγίζουν ή τυλίγονται σε ρολό, για «έξυπνα» ρούχα, για ιατρικούς αισθητήρες που εμφυτεύονται στο δέρμα κ.α.

Το μεγάλο τεχνικό πρόβλημα είναι ότι, αντίθετα με τις ηλεκτρονικές συσκευές, οι μπαταρίες είναι πολύ δύσκολο να σμικρυνθούν ή να γίνουν εύκαμπτες, χωρίς να εμφανίσουν μείωση στην ενεργειακή απόδοσή τους.

Προς το παρόν, οι ερευνητές, που έδειξαν ότι η μπαταρία λειτουργεί ανάβοντας με αυτήν μια λάμπα LED, έχουν καταφέρει να πετύχουν έως 20 κύκλους φόρτισης- επαναφόρτισης, κάτι που όμως πρέπει να βελτιώσουν περαιτέρω, αν θέλουν η εφεύρεσή τους να έχει τύχη στην αγορά μελλοντικά.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αν αυτό καταστεί εφικτό, η μπαταρία τους θα μπορούσε, εκτός των άλλων εφαρμογών, να αξιοποιηθεί δεόντως σε βιονικά εμφυτεύματα (στα μάτια, τον εγκέφαλο κ.α.), καθώς και σε άλλες φουτουριστικές κυβερνο-εφαρμογές (π.χ. σε ρομποτικό δέρμα).

Όμως, η παραγόμενη ενέργεια από μια τέτοια μπαταρία δύσκολα θα είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει ένα φορητό υπολογιστή, ίσως ούτε καν έναν ισχυρό λαμπτήρα φωτισμού. Όμως, σε κάθε περίπτωση, διευρύνει τη γκάμα εφαρμογών των μπαταριών σε πεδία που δεν επιτρέπουν οι συμβατικές μπαταρίες.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://www.nature.com/ncomms/journal/v4/n2/full/ncomms2553.html

ΑΜΠΕ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.