“αποστεωμένη” πλέον ΔΕΡΑΣΕΝ, που μνημονεύεται μόνο σε συζητήσεις καφενείου, ως παράδειγμα προς αποφυγήν! Μια θνησιγενής δηλ. εταιρεία του δημοσίου, που ιδρύθηκε στο Νεστόριο στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, με αντικείμενο την ραφή στρατιωτικών στολών και ενδυμάτων αλλά δεν λειτούργησε ούτε μέρα…
Στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός “Για ποιούς λόγους μέχρι σήμερα το ΥΠΕΘΑ δεν έχει αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της ΔΕΡΑΣΕΝ, αν και δαπανά σημαντικά ποσά για την προμήθεια στολών, που ράβονται στην Βουλγαρία και στην Κίνα;”
Κι εμείς με την σειρά μας ρωτάμε τον βουλευτή: Πως αξιολογεί τις παραγωγικές δυνατότητες της ΔΕΡΑΣΕΝ, όταν η επιχείρηση δεν έραψε ούτε μια στολή, όλα αυτά τα χρόνια, που κινείται μεταξύ φθοράς και… ευθανασίας;
Άλλωστε με μια πρώτη ανάγνωση του “βιογραφικού” της ΔΕΡΑΣΕΝ, που παραθέτει στην επερώτησή του ο βουλευτής, διαπιστώνει και ο πιο αδαής ότι το μοντέλο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, που άνθισε στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 με την συνδρομή του πελατειακού κράτους, έχει περάσει ανεπιστρεπτί και οποιαδήποτε απόπειρα για την αναβίωσή του, θα έχει τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέτει στην ερώτησή του ο βουλευτής, η δημοτική επιχείρηση ΔΕΡΑΣΕΝ Α.Ε. δημιουργήθηκε το 1995 με έδρα το Νεστόριο και μετοχικό κεφάλαιο το ποσό των 481.526 ευρώ. Ως μέτοχοι συμμετείχαν ο Δήμος Νεστορίου με ποσοστό 54% και η Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ με ποσοστό 46%. Η Ηλεκτρομηχανική κάλυψε την συμμετοχή της με μετρητά, ενώ ο Δήμος Νεστορίου, εισέφερε ένα διώροφο κτήριο εμβαδού 572 τ.μ. μαζί μ΄ ένα οικόπεδο εμβαδού 400 τ.μ.
Η ΔΕΡΑΣΕΝ Α.Ε. για την αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο 1892/1990 με ποσοστό επιχορήγησης 40% επί του συνολικού επενδυτικού σχεδίου 437.270 ευρώ, που ισοδυναμούσε με 174.908 ευρώ. Επιπλέον το 1998 η ανενεργή επιχείρηση έλαβε από την Εμπορική Τράπεζα δάνειο 73.367 ευρώ, με επιτόκιο 20,70% για “την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων και την εκπαίδευση του προσωπικού”!
Παρ΄ όλα αυτά η επιχείρηση εξακολουθεί να υφίσταται στα… χαρτιά, μέχρι που το 2008 ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ανδρέας Λεούδης ανακάλεσε την δοθείσα επιχορήγηση, συνέταξε χρηματικό κατάλογο επιστροφής του ποσού με όλες τις προσαυξήσεις από το 1998 και βεβαίωσε το συνολικό ποσό της οφειλής στην ΔΟΥ Νεστορίου, που σήμερα ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ!
Σ΄ αυτά θα πρέπει να προστεθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ ύψους 9.254 ευρώ (χωρίς τις προσαυξήσεις) για τις εισφορές ενός… διευθύνοντος συμβούλου(;) που δεν εργάστηκε ποτέ αλλά αμείβονταν κανονικά, προφανώς με πολιτική παρέμβαση υψηλά ισταμένων προσώπων!
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδοκιμάζει επί της ουσίας το αρνητικό παράδειγμα της κρατικοδίαιτης ΔΕΡΑΣΕΝ, πιστεύει ότι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης μπορεί να “συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας στην ακριτική Καστοριά”;
Αν ναι τότε θα περιμένουμε μια ακόμη ερώτηση εκ μέρους του, για την δίδυμη “αδελφή” της ΔΕΡΑΣΕΝ, της περιβόητης “Γράμμος Α.Ε.”, που κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ στα παγκόσμια λογιστικά χρονικά: εκκαθαρίστηκε, διαλύθηκε και απορροφήθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής, χωρίς ποτέ να καταθέσει έναν ισολογισμό στην αρμόδια ΔΟΥ, για τις γενναίες χρηματοδοτήσεις που ελάμβανε τα προηγούμενα χρόνια!
Τα συμπεράσματα δικά σας…
kastoriani-estia
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.