Στο ίδιο επίπεδο με την Κολομβία βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τη διαφθορά, όπως αποκαλύπτει η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει όλον τον κόσμο και να πλήττει στην ευρωζώνη τις χώρες με τα σημαντικότερα προβλήματα -ειδικά την Ελλάδα και την Ιταλία- των οποίων η θέση υποβαθμίστηκε.
Η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) καταρτίζει πίνακα με 176 χώρες ανάλογα με το επίπεδο διαφθοράς τους, σε μια κλίμακα που αρχίζει από το 0 για την πολύ μεγάλη διαφθορά και φτάνει ως το 100 για την ελάχιστη διαφθορά.
Τη χρονιά αυτή η Ιταλία και η Ελλάδα βρίσκονται στην 72η και την 94η θέση αντίστοιχα με βαθμολογία 42 και 36 μονάδες, υποχωρώντας κατά τρεις και δεκατέσσερις θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη, υπογραμμίζει η οργάνωση με έδρα το Βερολίνο.
Η Ιταλία βρίσκεται πλέον στο ίδια επίπεδο με την Τυνησία και η Ελλάδα με την Κολομβία.
Ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους, η Ιρλανδία (25η), η Ισπανία (30η) και η Πορτογαλία (33η) συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από 60 μονάδες.
Αντιμετωπίζοντας λιγότερα προβλήματα λόγω κρίσης, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στην 13η και 22η θέση με περισσότερες από 70 μονάδες.
Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί για μια ακόμα φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση "να εντείνει τις προσπάθειές της για την πρόληψη της διαφθοράς στους δημόσιους οργανισμούς".
Δανία, Φινλανδία και Νέα Ζηλανδία μοιράζονται την πρώτη θέση με 90 μονάδες. Ιαπωνία και Βρετανία βρίσκονται στην 17η θέση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 19η.
Η Κίνα παραμένει χαμηλά, στην 80η θέση με 39 μονάδες.
Οι περισσότερες από τις χώρες της "Αραβικής Άνοιξης" έχουν βαθμολογία μικρότερη του 40. Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα και Σομαλία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα μόλις με οκτώ μονάδες.
Η Ρωσία (133η) με μόλις 28 μονάδες θεωρείται από την οργάνωση μια από τις χώρες με το χειρότερο επίπεδο διαφθοράς, αλλά φέτος έχει βελτιώσει την κατάταξή της, ανεβαίνοντας δέκα θέσεις.
Τα δύο τρίτα των 176 χωρών έχουν βαθμολογία κάτω των 50 βαθμών, γεγονός που όπως τονίζει η οργάνωση, "δείχνει την ανάγκη οι δημόσιοι οργανισμοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια".
Ο πίνακας της Διεθνούς Διαφάνειας βασίζεται σε στοιχεία από 13 διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές και αφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
"Μετά τη χρονιά αυτή που ο αγώνας κατά της διαφθοράς ενισχύθηκε, περιμένουμε από τις κυβερνήσεις να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας", υπογραμμίζει η πρόεδρος της οργάνωσης Ουγκέτ Λαμπέλ
"Αν και η κατακραυγή εναντίον των διεφθαρμένων κυβερνήσεων οδήγησε στην απομάκρυνση από την εξουσία αρκετών ηγετών, το επίπεδο δωροδοκίας, κατάχρησης εξουσίας και μυστικών συμφωνιών παραμένει πολύ υψηλό σε ορισμένες χώρες", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Διαφάνεια.
"Οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν το παράδειγμα, διασφαλίζοντας πως οι θεσμοί τους είναι απολύτως διαφανείς και οι ηγέτες του υπόλογοι για τις πράξεις τους", δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης ,Κόμπους ντε Σβαρντ.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.