Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Φωνή απόγνωσης από 50 οικογένειες ψαράδων λόγω της παγωμένης λίμνης (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Σε απόγνωση βρίσκονται 50 οικογένειες ψαράδων από τα δημοτικά διαμερίσματα Μαυροχωρίου και Πολυκάρπης, οι οποίες αναζητούν το μεροκάματο τους στα παγωμένα νερά της λίμνης.



Από τις 20 Δεκεμβρίου, λόγω πολικών θερμοκρασιών, η λίμνη έχει παγώσει και δεν επιτρέπει στους ψαράδες της περιοχής να ψαρέψουν την ίδια ώρα που τα δίχτυα τους καταστράφηκαν από το ψύχος.

Βρισκόμαστε σε άθλια κατάσταση και δεν έχουμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας

Έκκληση προς τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλο και το δήμαρχο Καστοριάς κ. Μανώλη Χατζησυμεωνίδη, απευθύνουν οι ψαράδες της περιοχής για να στείλουν συνεργεία να σπάσουν τον πάγο από τη λίμνη της πόλης μας.
«Βρισκόμαστε σε άθλια κατάσταση και δεν έχουμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ(και αναδημοσιεύει ο Μπέτσκας), με έκδηλη την απόγνωση να διαγράφεται στο πρόσωπο του, ο επαγγελματίας ψαράς και κάτοικος της περιοχής Μαυροχωρίου κ. Σταύρος Καράτσιος. « Ευτυχώς υπάρχουν οι γονείς μας και μπορούμε να επιβιώσουμε, αφού να φανταστείτε τρώμε μόνο ψωμί και κρεμμύδι», πρόσθεσε.
Θα πιέσουμε να βγει έστω και ένα ποσό για την απώλεια εισοδήματος

Όπως ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος «Κάναμε αίτημα στο αντίστοιχο Υπουργείο να στηρίξει τους ψαράδες, γιατί πραγματικά από τις 15-20 Δεκεμβρίου που η λίμνη είναι παγωμένη, 50-60 επαγγελματίες, δεν μπορούν να εργαστούν, έχουν απώλεια εισοδήματος», και πρόσθεσε «Δεσμεύουμε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και θα πιέσουμε για να βγει έστω ένα ποσό για την απώλεια εισοδήματος που είχαν οι ψαράδες σαν επαγγελματική κατηγορία», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος από τότε που ανέλαβε τα ηνία της περιφερειακής ενότητας καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για όλες τις ευπαθείς ομάδες τις περιοχής μας.

Την αμέριστη συμπαράσταση στους ψαράδες της περιοχής εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ και ο πρόεδρος της επιτροπής της λίμνης, κ. Δημήτρης Τσομπάνος, «Καταλαβαίνω απολύτως τους ψαράδες, έχουμε παραπάνω από ένα μήνα παγωμένη τη λίμνη και δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Επανειλημμένα προσπαθήσαμε να σπάσουμε τον πάγο, κάτι που όμως δεν ήταν εφικτό γιατί ο πάγος όπως γνωρίζετε είναι παχύς, φτάνει τους 12 πόντους. Το θέμα είναι ότι οι ψαράδες δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΛΓΑ και ο ΕΛΓΑ είναι αυτός που δίνει αποζημιώσεις για καιρικά φαινόμενα στους αγρότες της περιοχής μας. Αν οι επαγγελματίες ψαράδες ήταν συμβεβλημένοι με τον ΕΛΓΑ, ίσως να δικαιούνταν κάποια αποζημίωση», δήλωσε ο κ. Τσομπάνος, σημειώνοντας ότι « Από την πλευρά του δήμου, αυτό που μπορεί να γίνει είναι μήπως μπορέσουμε να εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα τους ψαράδες και πάρουν κάποια αποζημίωση».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"
Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.